Takřka dokonalé propojení (po)válečného dramatu a rodinného filmu, které má na svědomí kdo jiný, než mistr oboru Karel Kachyňa. Málo v kterém filmu je vylíčena doba těsně po válce jinak než jako naprostá idyla - zde i přes určitou úlevu spatříme strach z nového prostředí, vytržení z kořenů, dozvuky válečného teroru. Kromě bezchybné Jany Švandové a suverénního Miroslava Macháčka zaujme i Michal Dlouhý v jedné ze svých prvních rolí. Vladimír Körner může být i touto adaptací nadmíru spokojen. 95%.(1.12.2011)

Natočit příběh o vážných věcech, který je prodchnut poetikou v malebné krajině a dětským pohledem. Tak to uměl jen pan režisér Karel Kachyňa. Ať si každý říká, co chce, klobouk dolů před tou neopakovatelnou filmovou atmosférou minulých časů. Stejně jako v předchozích či pozdějších scénářích, dokáže vtáhnout diváka do děje. A když vezmu v potaz míru svých prožitků a pocitů z jeho filmů, vždycky jsem spokojen. Což jinými slovy znamená, že právě tohle se mi u Kachyni líbí. Protože, když film nemá žádnou sdělnost, je zcela o ničem. Chytře sděleno, že konec války, i když vítězný, nemusí být vždycky radostný, to má logiku.(16.1.2011)

Příjemné zrcadlo ke Krejčíkově Vsi v pohraničí. Kachyňa zde dal několik velice dobrých příležitostí Janě Švandové, Michalu Dlouhému a Miroslavu Macháčkovi. V malých rolích se pak zaskvěli Kostelka a Kodet. Výprava sice místy selhává, ale celek je velice funkční, děj není tendenční a proto je možné klasicky jen postrádat vydání na DVD (reprezentativní kolekce Kachyňových filmů je mým snem už dlouho).(18.6.2011)

Tady se nabízí zajímavé srovnání přístupu různých režisérů k předlohám Vladimíra Körnera odehrávajícím se v poválečném pohraničí. Řekl bych že Vláčilova Adelheid a Svobodův Zánik samoty Berhof z něj vychází o něco líp, ale to neznamená že by Cukrová bouda byla špatná. Mě se líbil hlavně Miroslav Macháček a Jana Švandová.(11.7.2007)

Kachyňovo vidění války ve spolupráci s různými scénáristy ( Jan Procházka, Ota Pavel, Věra Sládková) je pokaždé působivé. Stejně tak Körnerovy válečné příběhy režírované Milanem Cieslarem, Jiřím Svobodou nebo Františkem Vláčilem jsou výtečné. Vzájemná spolupráce vyznívá víc kachyňovsky (cesta lesem připomene Kočár do Vídně, motiv ryb Zlaté úhoře). Körner vystupuje silně autobiografickým prvkem - 7.5.1945 mu zemřel otec. Výborné herecké výkony jak dětských aktérů, tak ústřední dvojice Macháček - Švandová. Výborná kamera - dotažený smysl pro detail, úsporné dialogy, podmanivá hudba Luboše Fišera.(21.6.2010)

Velmi šťastné spojení scénáristy a režiséra. Je zajímavé, že Körnerovy příběhy natočilo velmi citlivě, s velkým zdarem a přitom pokaždé jinak hned několik režisérů. Vznikl tady film velmi smutný, velmi krásný a také velmi pravdivý.(12.1.2010)

Zádumčivý příběh z jesenických sudet o komplikovaných poválečných vtazích, plných strachu, předsudků a nenávisti. Postavy nejsou černobílé, ale (odporně/hezky) lidské a celý film vyznívá jako nemoralizující memento obsazování vesnic po odsunutých Němcích. Při pohledu na Brannou ze silnice na protějším svahu jsem si vzpomněl na fotku, kterou jsem tam kdysi udělal. Je to tam vážně pěkné, není divu, že se ten pohled zalíbil i Karlu Kachyňovi.(4.4.2007)

Něco málo k dokonalosti chybí, ale je to Körner. Pan Macháček v životní formě a přesně tak jsem si jeho postavu představoval při četbě knihy.(20.4.2011)

Za poslední tři měsíce jsem měl štěstí vidět skoro všechny legendární adaptace Vladimíra Kornera. Je docela zajímavé sledovat, jak se s materiálem režiséři vypořádali po svém. Kachyňova Cukrová bouda je milý, neškodný film podmalovaný povznášející hudbou Luboše Fišera, vyprávěný z naivní dětské perspektivy. Není to tak úplně na čtyři hvězdičky, ale dobrý. Ovšem s hardcore nadupaným Zánikem samoty Berhof se to nedá srovnávat, Kachyňa je prostě takovej laskavej strejda.(17.1.2010)

Panove Kostelka a Machacek silne pozvedavaji ,alespon pro mne kvalitu tohoto snimku na 4 hvezdy.(20.10.2006)

Famózní spojení krásné Jany Švandové a Miroslava Macháčka pod taktovkou profíka Kachyni. Nemám žádných výtek, moc pěkný film!(22.11.2010)

• Tamdydam

Na to se nedá koukat. Celé to působí tak nějak amaterský, nevěrohodně... Podle mě se ve filmu vůbec nepodařilo navodit atmosféru doby. Dílem to bude jistě i dobou vzniku filmu a soudobým prostředím. Takhle nechutně zpustlé pohraničí těsně po válce nebylo. To teprve po třiceti letech komunismu. Navíc se podle mě těžce nepovedlo obsazení hlavních rolí, hlavně těch dětských, na kterých celý film stojí. Bylo by toho víc, ale než to rozebírat, je lepší od Kachyni zhlédnout něco jiného...(2.12.2011)

Drsný film ze Sudet. kde po válce nebyl lekhý život, mistrovsky natočeno, atmosféra by se dala krájet.(31.5.2011)

JSem hrdý, že tento film mám, protože je to film z mého rodného kraje - Jesenicka a staroměstska. Film sice nedosahuje nejvyšších kvalit, ale pro mě je toto velice příjemné shlédnutí, protože když někdo točí z "bohem zapomenutého kraje" tak je to rarita a to se cení.(15.2.2007)

Já mám tenhle film moc rád. Doba "zdivočelé země" je tu viděna dětským pohledem a má to (jak je u Kachyni obvyklé) takovou snovou atmosféru. Co mě trochu rušilo byly scény s tatínkem, jejich smysl mi povětšinou unikal. Zatímco Berhof je drsné drama, Cukrová bouda je laděna poeticky - proto nevím, proč tyto dva filmy porovnávat.(16.7.2008)

Neumím si představit, že to tenkrát bylo jinak. Za sice chmurný, ale věrohodný snímek, obsazený skvělými herci. Po zásluze čtyři ...(19.5.2010)

• Biopler

Film stal na vykonoch deti a tie boli vybrane nestastne, prva chyba. Snove situacie podane velmi krcovito, bez naznaku prepojenia s dejom, nechapem, to bol proste bludny skok vo filme. A nakoniec ten film je nedokonceny, zaver uplne o nicom.(8.9.2010)

Tento film som videla už pred 30 rokmi a teraz som si po ho takej dlhej dobe pozrela znovu. Nedá sa nič robiť, ale Jiří Kodet ako partizán, starostlivý tatínek a navyše ako duch, vyvoláva vo mne aj po toľkých rokoch salvy smiechu. Bohužiaľ sa vo filme objavuje so železnou pravidelnosťou á 10 minút, takže vždy, keď už nasajem tú správnu Kachyňovskú atmosféru, bum - a je po atmoške. Škoda, veľká škoda. Pre mňa. Ostatní diváci boli nadmieru spokojní.(18.7.2011)

Už je to dlouho co jsem Cukrovou bodu vyděl ale v hlavě my zústal dodnes a hlaně pán Miroslav Macháček(16.8.2010)