Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (217)

Nepi 

všechny recenze uživatele

Tragický a smutný příběh a dvou sestrách, jedné postižené a druhé, která pracuje jako primařka v nemocnici. Film je velkou hereckou příležitostí pro Jiřinku Bohdalovou, která ztvárnila postiženou Fany dokonale.Při scénách jako je reklama na mistr Proper sem se válel smíchy,ale konec je dosti smutný. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jestliže Jiřina Bohdalová jako Fany představuje jeden z nejlepších ženských hereckých výkonů v našem filmu, je trochu škoda, že zrovna v tak odfláknutém filmu po scénáristické stránce. Některé dialogy jsou vyloženě pitomé a stejně tak některé scény. Bylo jich víc, ale za všechny můžu jmenovat např. scénu, ve které Fany běží poprvé k panu divokém. To jsem měl chuť film vypnout. Je to škoda, je to promarněné téma, které už Bohdalka nezopakuje. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film "Fany" je obdivuhodným koncertom dvoch veľkých českých herečiek. Jiřina Jirásková a Jiřina Bohdalová tu perfektne, profesionálnym spôsobom, zahrali súrodeneckú dvojicu starších sestier. Jedna z nich je úspešná, slobodná, uznávaná doktorka, kdežto druhá trpí psychickou chorobou. Jej intelekt sa zastavil na úrovni desať ročného dieťata. Tieto dve rozdielne ženy musia navzájom nájsť ku sebe cestu a porozumieť si, aby mohli spoločne stráviť jeseň ich života. Vysoko melodramatická záležitosť v réžii skúseného Karla Kachyňu. *** ()

topi 

všechny recenze uživatele

Překrásný herecký koncert Jiřiny Jiráskové a Jiřiny Bohdalové. Výborný scénář z pera Jiřího Hubače jak jinak než geniálně na filmové plátno převedl Karel Kachyňa. A ten nádhernej ústřední hudební motiv Petra Hapky - to je prostě kouzelné pohlazení. A když se ve filmu objeví vlčák pan Divoký, jsem dojat. Čarokrásný film. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Nemám rád automatickou předposranost při hodnocení filmů s herci jako Jirásková a Bohdalová, notabene v dalším filmu na českooblíbené téma dobrotivého mentálně zaostalého podivína a tak jde jednoznačně o film tématem podbízivým. Nicméně byl chytře napsaný tak, aby spousta momentů působila tragicky a vtipně zároveň. A kdyby nic jiného, tak Jiřina Bohdalová je zde fantasmagoricky dobrá. 80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama