Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (214)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na dlouhá léta poslední velká příležitost Jiřiny Bohdalové ve filmu. A přitom nemáme totalitu, normalizační pravidla také neplatí, dokonce Bohdalová neudělala ani nic srovnatelného s Uchem v dnešní době... a přesto byla za svůj herecký koncert (v páru s Jiřinou Jiráskovou) odměněna v příštích letech jen dvojicí pohádek a jednou rolí vedlejší. To je poněkud málo, že. Nicméně za pět minut dvanáct dostal nápad alespoň ten Strach na ty Vrásky z lásky... Ostatně k Jiráskové se český porevoluční film zachoval ještě hůře, takže si opatrujme Fany jako oko v hlavě. "Mister Proper čistí čistě až se sami vídíte!" ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Bohužel ani velmi, VELMI, slušnej výkon Bohdalový nezachránil jinak poměrně plytkej a nezajímavej scénář. Film v ledasčem připomíná Rain Mana, ale je mnohem samoúčelnější, plošší a ve výsledku ne až tak zajímavej. Jsou tu dějový linky, které by stály za hloubější vyprávění (např. Jirásková versus Huba). Myslím, že Fany patří mezi "filmy, které musíte vidět" trošku neprávem. Nicméně na jedno zkouknutí, proč ne. 💁‍♂️ ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Cokoliv napíše pan Hubač, je pro mne mimořádné. Tento pohled na mentálně zaostalé lidi je výjimečný tím, že je vlastně velmi vyvážený. Ve většině filmů zvláště západní provenience jsou tito lidé zobrazováni jako pravý vzor lidských vlastností, mimořádně dobří, hodní, obětaví. Zde tomu tak není, vidíme Jiřinu Bohdalovou (její nejlepší role) jako skutečného člověka, který vedle svých dobrých vlastností dokáže být i sobecký, lakomý, vzteklý. O to s ní víc prožívám její trápení i radosti. Film jako takový je natočen bezchybně, Kachyňova zkušenost je z filmu cítit zvláště v porovnání se současnými pseudohlubokými experimenty naší nové filmařské generace. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak to bol televízny film, tak je to za štyri, ak kino film, tak za silné tri. Áno, je to herecký koncert Bohdalovej a Jiráskovej, žiadnu lepšiu formulku som momentálne nebol schopný pre charakteristiku tohto filmu vymyslieť. Videl som v dobe svojho vzniku a odvtedy som na tento film v tv ešte nenarazil. Je to škoda. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi docela líbil, rozhodně jedno z lepších děl od Kachyni, narozdíl např. od jeho filmu Cesta byla suchá, místy mokrá, kterej byl dost děsivej... Můžeme zde vidět i dost dobrý herecký výkony dvou hlavních představitelek a nějaký děj a zamyšlení... Rozhodně to nejsou čisté čtyři hvězdičky, spíš tři a půl, ale přidala jsem, jelikož film se mi líbí a nemám problém se na něj podívat znova a znova, ač znám konec. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama