Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (214)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Hluboce psychologický snímek, na který se napoprvé musí divák dodívat až do konce. Strhující výkon nabízí především Jiřina Bohdalová jako Fany, což se při charakteristice její postavy přímo vybízí. Ale pozadu nezůstává ani jmenovkyně Jiřina Jirásková jako "profesionálně vystupující sestra", studený čumák. Film má v naší kinematografii zvláštní místo, není jich tam moc podobných. To je ale vše pozitivní, co mohu napsat. I přes nepopíratelnou kvalitu hodnotím z mého osobního hlediska. Film mě nenadchl, ani nezklamal. Jednou jsem se koukla, a to mi stačí. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Nejsem hoden, abych film docenil, naivní scény, které chtějí být srdcervoucí, ale nakonec skončily jen jako sentimentální nic, docela se mi chce říct slovo samoúčelnost, ačkoli sám si nejsem jist, jak moc se pro film hodí, každopádně jediné, co stojí za pozornost, je jiřina jirásková, ta druhá jiřina svou roli sice zahrála, ale nemůžu si pomoci, celej film mě jen uváděla do stavů zlosti, její otravné výstupy na mě měly zcela opačný účinek. A ne že bych byl z kamene, ale moje oko na konci suchý zůstalo a nejen to...mě bylo jedno jak Fany skončí, hlavně aby skončil film...a to je zásadní průšvih, film nedokázal oslovit. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Příběh mentálně zaostalé Fanynky s veselou něžnou duší na mě silně zapůsobil a dolehl až k mému srdci. On Jiří Hubač snad pokaždé uměl napsat výborný scénář pro tyhle čistě lidské, dojemné filmy, které dodnes plně upoutávají nejednu generaci diváků u obrazovek. Hlavní postavy dvou rozdílných sester mi zde sice připadaly napsané poněkud stereotypně (a ty vedlejší ještě schematičtější), ale tohle potenciální minus spolehlivě vyváží pozoruhodné výkony Jiřin Jiráskové a Bohdalové. Pro obě herečky znamenala Fany opravdu výjimečné setkání před filmovou kamerou a dámy se naplno chopily svých rolích s velkou profesionalitou sobě vlastní. Jistým zklamáním pro mě ale zůstává režie, která je na Karla Kachyňu až nebývale rutinní a zcela postrádá typickou „kachyňovskou“ poezii, jež by dodala filmu i další uměleckou devizi navíc. Žel, Kachyňovi se úplně nepodařilo ani ukočírovat Donutila tak, aby v jeho podání nespadla postava farníka až do fraškovité karikatury. Navzdory výkonům hlavních hereček se nemohu ubránit dojmu, že jde o nejslabší Kachyňovu režijní práci. [75%] ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Smutný, melancholický příběh plný skvělých hereckých výkonů v podání Jiřiny Bohdalové a Jiřiny Jiráskové. bohužel ale, jde též o film, který nemá žádnou honosnou dějovou linku, naopak působí minimalisticky, což je též hodno chvály, ale na druhou stranu po jednom zhlédnutí postrádám motivaci film znovu vidět. Navíc se tu a tam viditelně ždímají násilně emoce. Hlavně co se týče skrze vztahy se zvířaty. Suma sumárum, hezký český lepší průměr. Na dopoledne kvalitní podívaná u žehlení. 70% ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Za herecké výkony obou dam. šedivou, ustrašenou, bezelstnou mentálku (v tom nejlepším slova smyslu!) Bohdalku ve výjimečně netypické roli. A aktivní, přesnou a přepracovanou primářku Jiřiny Jiráskové, velké dámy českého filmu i divadla. Huba dobrý, Donutil snesitelný. K tomu Hapka. A ten konec mi nějak ani nevadil. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)
  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)

Reklama

Reklama