Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (217)

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi docela líbil, rozhodně jedno z lepších děl od Kachyni, narozdíl např. od jeho filmu Cesta byla suchá, místy mokrá, kterej byl dost děsivej... Můžeme zde vidět i dost dobrý herecký výkony dvou hlavních představitelek a nějaký děj a zamyšlení... Rozhodně to nejsou čisté čtyři hvězdičky, spíš tři a půl, ale přidala jsem, jelikož film se mi líbí a nemám problém se na něj podívat znova a znova, ač znám konec. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Na vzedmuté vlně zájmu o psychicky či tělesně postižené spoluobčany, odsunuté do ústraní, vznikl film, který i navzdory slabší režii (Kachyňa) a stereotypnímu scénáři (Hubač) nelze nezahrnout samými superlativy. Ty náleží dvěma vynikajícím herečkám, Jiřině Bohdalové a Jiřině Jiráskové, jejichž postavy jsou tím, čemu se říká síla lidskosti. ()

Reklama

philip.j.fry 

všechny recenze uživatele

Silný příběh s občasnými hluchými místy.Jiřinu Bohdalovou znám třeba z Nesmrtelné tety,Televarieté a dementních reality šou na Primě a musím uznat,že tohle je asi její nejlepší role.Cítil jsem i trápení sestry Jiřiny Jiráskové která se na Fany zlobila ale v hloubi srdce ji měla ráda.A když přišel konec,řekl jsem si že takhle smutně to skončit nemůže,že nezemře... ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Fany je živoucím důkazem toho, že Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková byly největší herečky své generace; Bohdalka je koneckonců živoucím důkazem stále. Dokonalý psychologický střet rázné a odměřené primářky (Jirásková) a prostinké, ale vlastní srdce pro druhé rozdávající Fany (Bohdalová). V rámci skvělého scénáře Jiřího Hubače, jenž nikdy nesklouzl k lacinosti či plytkosti, a pod režijním vedením Karla Kachyni to ani jinak dopadnout nemohlo. Bohužel je to z mého pohledu trochu polozapomenutý klenot české filmové tvorby 90. let. Hubačův scénář vypráví neskonale dojemný příběh, který baví i dojímá, není v něm nic efektní ani vypočítané. Celek je jako ryzí zlato. A ten závěr? Hubačova tvorba by šla shrnout jednou větou: UMĚNÍ JE VÝRAZ CITU. V jeho pojetí tomu tak opravdu bylo... ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit jinak. Tak nadpozemský a srdceryvný výkon jaký podává Jiřina Bohdalová, by ani Hollywood nenechal chladným, jen kdyby nebyl tak daleko.... Být Fany americký film, tak Bohdalová má Oscara jistýho, zde není o čem diskutovat:-) A její herecká kolegyně Jiřina Jirásková, která však pobrala tu méně sympatičtější roli, hraje taky božsky a bez ní by to nemělo cenu. Zdánlivě to vypadá tak, že kromě Jiřin tento film nemá co nabídnout, ale když se soustředíte i na to ostatní, tak zjistíte, že bez té omáčky by "ty dvě" zdaleka nevynikly tak, jak to bylo zamýšleno. Ta zvláštní ponurá atmosféra, hudba, scénář, menší role, spíše televizní styl zpracování, Pan Divoký - to vše do sebe zapadá. Pravdou zůstává, že takové postavy jaké uměl vytvořit pan Hubač tu chybí a takové výkony, které Fany nabízí, už zřejmě jen těžko na naší svěží herecké scéně spatříme... A vážení uživatelé csfd, s těmi svými 68% jste se teda moc nevycajchnovali... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama