Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Drsná a syrová šumavská příroda je kulisou napínavého příběhu o lidech, kteří se po druhé světové válce stali nekorunovanými králi části našeho pohraničí. Jednotka pohraničníků vedená fanatickým poručíkem Kotem se spolu s novým členem strážmistrem Zemanem snaží zlikvidovat převaděče, kteří výborně znají svůj kraj a převádějí lidi na obě strany hranice... (Filmexport)

(více)

Recenze (310)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názory, že je potřeba dívat se na tento film ze dvou stran. Ano, to co se odehrávalo a nejen na pohraničí v Šumavě se dá z lidského faktoru odsoudit jako zvěrstvo a nesmyslné zabíjení – na jedné straně rozkaz chránit hranice – na druhé straně svoboda, ale i pašeráctví…Nicméně to nic nemění na tom, že je tento československý kousek velice pěkně natočený a hlavně atmosférický. Tady nemůžu říct ani popel. Nehostinné prostředí, častý déšť, nepřetržité hlídkování i zanedbávaný osobní život – to vše působí na lidskou psychiku neskutečným způsobem. Stejně tak i průchody před močály a neustálý strach, že vás někdo zastřelí jen proto, že chcete svobodně žít --- herci si vedli skutečně výtečně a musím ocenit i kvalitní vizuální stránku. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jména herců a režiséra naznačují, že prostě musí jít o skvělou podívanou. A přesně tak. Z počátku veselý příběh se mění v těžké drama o nelehké i životu nebezpečné službě pohraničníků. Jiřina Švorcová mající v této době za sebou již role nebojácné traktoristky, či bojovnice za založení JZD, zde dostává vynikající možnost ukázat své dramatické herectví bez obalu. V některých chvílích dokonce i ztrácí tu svou neustálou vážnost. Jiří Vala naprosto brilantní a humor má na starost Menšík. Skvěle se vyvíjející příběh pod taktovkou začínajícího mistra podobných dramat. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Legendární strhující thriller s ponurou Šumavskou atmosférou a výtečnými hereckými výkony v čele s Radovanem Lukavským a Jiřím Valou. Film je sice trochu ideologicky zabravený, ovšem v žádném případě se nejedná o propagandu či překrucování hostorie (jako v případě "Majora Zemana"). Nejde ani o oslavu pohraničníků. Je tu pouze bláto, kulky a na obou stranách lidé, kteří se narodili na nešťastné planetě. 85%. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Poutavý film. Na to že je to tak staré, je to opravdu dobře natočené. Karel Kachyňa vytvořit dramatickou a tajemnou atmostféru ve filmech skutečně uměl. Je taky dost dobře, že je film černobilý. Ta černobílost mu právě ještě dodává na působivosti. Celé to působí strašně přesvědčivě. Atmostféra filmu je výborná, za to dávám 4 hvězdy. Je ale pravda, že když jsem se teď nad tím víc zamyslím, ne jenom ta atmostféra je všechno. Chce to pořeba i lepší příběh. A ten mě zde až tolik nezaujmul. A přece jenom, atmostféra neatmostféra je to vpodstatě komoušárna, co záměrně volblbuje diváka. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Téměř nedodívané, lépe řečeno myšlenkami jsem byl jinde a u současných filmů. Ani nevím, co mám o takových slátaninách psát. Pohraničníci, asexuální Švorcová, celkově takové táhlé a roztahané. A tam byla jako nějaká akce?! Mě by zajímalo, co se tam akčního odehrálo. Projití močálem, zamíření flintou nebo fakt nevím, co tam bylo akčního. Mně to přišlo celkově nudné, ozvučení jak z chrastítka, černobílý tmavý obraz, že jsem se domníval, jestli je to dinosaur nebo herec, přičemž z toho úděsného markýrovaného močálu mohlo vylézt cokoliv. Nuda non plus ultra plus cenzurovaný dohled nad tím, aby práce chrabrých mužů se psi nebyla hanobena. Pokud tady boduje tahle propagandistická blitka, pak se nebudu rozpakovat a dám dobré známky filmům, u kterých jsem se opravdu bavil, a ne filmům, které nikoho nebaví, ale jsou podsouvány divákům, kteří nevědí do čeho jdou. Šumící chujoviny s radostí přenechám jejich milovníkům a jen bych jim přál, aby si tenhle film pouštěli opakovaně. Jak rapidně by šli s hodnocením krásně dolů. A to neplatí jen o tomhle "uměleckém" a zfanatizovaném kousku. 20% a to ani nevím za co. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (28)

  • V čase 52:07 si lze všimnout, že mrtvá postava v záběru, kdy jí padá hlava na bok, hýbe očima. (annasosanna)
  • V době uvedení film zhlédly rekordní čtyři milióny diváků. (Silencia90)
  • Filmaři měli k dispozici prostor Vojenského újezdu Dobrá voda. Jak už bylo řečeno, močály si vytvořili uměle tím způsobem, že odpálili miny a do kráterů svedli Prášilský potok. (Robbi)

Reklama

Reklama