Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (711)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po každé vraždě nemusí zůstat mrtvé tělo a při každé pomstě nemusí téct krev, jak s hrůzou zjistí žena, která čte román svého exmanžela a sama se tak zamotává do pasti, kterou jí v něm nastražil. Snímek je psychologickým portrétem hlavní hrdinky, který je ale zároveň maskovaný jako thriller a detektivka. Režisér vyprávění snímá v nádherných obrazech (bledá těla nahých krásek na zářivě rudé pohovce). KOUSEK DĚJE: Žena si při čtení uvědomí, že vyměnila konformitu za vztah, zabila možnosti, které se jí otevíraly a získala prázdnotu s novým bohatým manželem v chladném vztahu a studeně působícím domě. Závěr se zdá nenápadný, jako by příběh vyšuměl do ztracena. Opak je ale pravdou. Závěr jí dal pořádnou facku. Zatímco ona přijde na schůzku s exmanželem, chce to s ním probrat, vysvětlit a žádat vysvětlení, on se nedostaví. Svým románem s ní zúčtoval, už ho nezajímá. V ní už navždy zůstanou nevyřčené otázky: Co by bylo kdyby.... On se s přetrženým vztahem vyrovnal a může jít svobodně dál. Je to krutá odplata. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dobrý. Konec jsem pochopil až díky textu na stránkách, kde vysvětlujou konce složitých filmů pro tupý diváky. Ale to nevadí. Jsem spokojen. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Zručne nakrútená prázdnota, ktorá sa snaží o "lynchovské" mimikry a nemožno jej uprieť ani istú mieru napätia. Nanešťastie (alebo skôr našťastie) vesmír v ktorom sa postavy vrstevnato košatej narácie pohybujú, je mi na míle vzdialený. (14.3.2017) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Toma Forda tímto prohlašuji za naprostého krále zobrazení a) vnitřní nejistoty postav, b) neuspokojivosti materiálního uspokojení, c) hledání lecčeho jenom ne útěchy ve vlastní minulosti, d) ... prostě zobrazení. Těším se zase za několik let na viděnou, mistře. A po delší době odkazuji na trefný komentář uživatele Gilmour93. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Příběh, který pohltí, i přestože se odehrává ve třech dějových rovinách, které jsou dokonale zvládnuty, což už si myslím, že je mistrovský kousek sám o sobě. Natočit film stávající se ze tří příběhů současně se odehrávajících na obrazovce. Tohle je opravdu umělecký kousek, který nutí člověka k sebereflexi, k zamyšlení a ne zrovna k příjemnému. Nutí vás přemýšlet nad následky vašich činů a zaměřuje se na pomstu, která je zobrazena ve všech příbězích. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na tento film docela zvědavý – docela velké hodnocení, spousta pochvalných komentářů, zajímavé herecké obsazení – no ve finále jsem zůstal dost za svým očekáváním. Film to není špatný, má dobrou myšlenku a několik opravdu slušných momentů, ale našel jsem tu i hromadu ne moc záživných pasáží, „cesta pomsty mohla být taky zajímavější a drsnější“, linka v reálu mě nebavila skoro vůbec (před začátkem jsem si donesl snídani, že u toho v klidu pojím, no hned po úvodních kreacích nahých bachyň bylo po chuti). V mých očích naprosto průměrný film, který si už znovu nepustím. Mít hajzl na sraní venku a utírat si prdel před poldou, jo to musí být zážitek… ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Po intelektuální vizuální lahůdce Single Man přichází slavný módní návrhář tentokrát s psychothrillerem, v němž potvrzuje svoji genialitu, cit pro krásu a talent pro zachycení kouzla okamžiku. Je fascinující sledovat s jakou lehkostí dokáže vyobrazit protiklady, krásné i ošklivé, aniž by to diváka pobouřilo, spíše naopak dokáže vyvolat silné vnitřní chvění. K Amy Adams mám čím dál více sympatií a jen slova chvály, poté, co se u mě v American Hustle vymanila ze škatulky šedé myšky, mi nejspíš navždy učarovala a v každé další roli mi připadá nesmírně sexy. Noční zvířata jsou zkrátka film, který funguje po všech stránkách, skvělým a chytrým scénářem počínaje a nádherným hudebním doprovodem konče. Upřímně se těším, s čím přijde Tom Ford příště. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Opulentně nasnímaná báchorka, která svou vlastní existenci obhájí hned v jedné z úvodních scén, kdy postava (jež jinak v příběhu nemá žádnou roli a již se neobjeví) vysvětlí Susan, že v absurdní době nezbývá než se tou absurditou bavit, protože nic víc již život nenabídne. A v tu dobu si to Ford přede mnou vysvětlil a mohl si dělat co chtěl. A on dělal. Temný průnik ztracené upřímné lásky do nihilistické vyhořelé dekadence vyšší smetánky (jakkoli ta je zde zobrazena až parodicky) je ošemetné téma, které zavání moralizující didaktičností. Tomu se však Ford dokázal bravurně vyhnout a naopak celé téma zpracoval intimně a osobně, aniž by slevil ze své vizuální magnificence. Celá tato kombinace a výstavba se pak zručně zcelí v devastujícím finále. Zkrátka krásný příklad toho, jak kouzlo filmového média dokáže oprášit i poněkud odrbaný scénář, spoléhající na náhody a důvěru v to, že by někdo byl ochotný vydat takto nicneříkající knihu. No a taky jsem pohonil u úvodních titulků a to se počítá. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Pokud budu muset čekat dalších sedm let na Fordův film, tak mi to nevadí. Protože na něj se opravdu vyplatí počkat. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Skvěle herecké obsazení, výborný příběh víc ho rozkreslit a bylo by to dokonalé hlavně by to chtělo větší pomstu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tento film ve mně vyvolal zajímavou směsici pocitů. Při úvodních titulcích jsem byl notně znechucený, následovala spíše nudnější pasáž, kniha přinesla akční thriller a při prolínání obou dějových linií si přišli na své milovníci psychologických dramat. Nejvíc mě překvapilo, jak celý tento koktejl skvěle fungoval. Herecké obsazení bylo více než slušné, a přestože mám rád Amy Adams i Jakea Gyllenhaalea, oba podle mě zastínil výborný Michael Shannon. Bavil jsem se a určitě nešlo o žádnou ztrátu času. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama s excelentním hereckým obsazením i výkony, strhujícím příběhem, výborným scénářem bez nesmyslů a skvělou režijí. Podle hodně lidí překombinované, podle mně skvěle vymyšlené. Pomalý a pozvolný začátek, postupně graduje. Dva prolínající se příběhy, které se ve finále nevyhnutelně střetnou, jeden romantický, druhý šokující svou brutalitou. Oba dva se špatným koncem. Žádný happy end, žádné zadostiučinění. Nutí k zamyšlení. Zanechá ve vás spoustu pocitů. Během sledování vám bude teskno, budete se chvilkama i nudit, ale až vám dojde pointa, tak odejdete zcela spokojeni. Musela jsem si film pustit dvakrát, abych mu mohla přijít na chuť. Chlap napíše knížku o tom, jak se vydá se svou ženou a dcerou na rodinnou dovolenou, kdy se na opuštěné dálnici setkává s trojicí násilníků, proti kterým nemá sebemenší šanci a nemůže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí detektiva vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je naprosto mizivá. Takže přichází bezmoc a naprosté zoufalství. Tuhle knížku pak pošle své bývalé ženě, která si ji v průběhu filmu čte a uvědomuje si, že krutý text je vlastně paralelou k jejímu vztahu s jejím bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. - "When you love something or someone, you have to be careful with it. You might never get it again." ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu se nechci rozepisovat a bloumat nad jeho krásnou myšlenkou. To by měl každý z příběhu vyvodit sám. Rozhodně to stojí za podívání, rozhodně je to k přemýšlení a rozhodně je to herecky perfektní. Specifická atmosféra filmu, ladící mimo jiné i s jeho názvem, ve vás nabudí pocit stísněnosti a napětí, což je dobře, jelikož přesně takové pocity přesně vystihují osudy hlavních postav. Rozhodně doporučuji! :-) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Neoslovilo mě to, nezaujalo, zůstal jsem po celou dobu projekce někde na povrchu a nedostal se hlouběji do děje, ani blíž k postavám. Film se snaží působit hluboce a jeho posláním asi bylo zarýt se divákovi trochu pod kůži a zneklidnit trochu jeho spokojený měšťácký život, mně ale přijde plochý, mělký a prázdný jako prd. Jelikož je druhá dějová rovina s únosem pouhá fikce ve fikci (ve filmu), tedy fikce dvojnásobná, tak mi čerta starýho záleželo na tom, jak dopadne. Byl mi volný Gyllenhaal i jeho rodinka, neštvali mě vylízaní násilničtí vidláci, jen ten Shannonův policajt mě zaujal, dobrá a dobře zahraná postava. Čerta starýho mi záleželo i na vyhaslé a životem zpruzené nesympatické buržoazní paničce z roviny první. Já sám jsem zpruzenej a vyhaslej taky dost a koho to zajímá, že jo. A za pár hodin navíc vstávám do fachy, takže to tu nebudu prodlužovat. Že já vůl dneska radši nezůstal u nějakýho oddechovýho béčka... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu trvání filmu jsem si užíval skryté významy i paralely, jenž jako nitky osudu "obtékají" hlavní hrdiny příběhu. Čím dál tím více jsem se nořil do nevyzpytatelného světa Toma Forda, abych na samém konci prozřel, že v každém z nás se ukrývá jakási alegorie na Noční Zvíře. Nocturnal Animals dokonale kombinuje dva různé styly vyprávění, takže se ani na okamžik ve filmu neztratíte, což jde také v ruku v ruce s výborně zvoleným soundtrackem a hereckým obsazením, z něhož nejvíce vyčnívá dvojice Jake Gyllenhaal a Michael Shannon. Celé je to zabaleno do exkluzivního filmového balení, jenž vytváří působivou podívanou plnou silných scén, které svým celkovým dopadem evokují tíživou ránu do hlavy. Přesně takto si představuji dokonale střižený film, který si, zcela právem, kráčí pro Oscarové nominace a následně i pro sošky samotné. Výborná práce! „When you love someone you have to be careful with it, you might never get it again!“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Do určité míry film ve filmu, ale obě linie jsou tak úzce propojeny, že je nelze oddělit. Je to především o dosazování si jednotlivých aspektů filmové fikce do filmové reality, což se mi ne vždy úplně dařilo a to trochu snižovalo celkový zážitek. Příliš nepotěšil ani nevyřčený závěr, což mi připadá v posledních letech jako trend a víc než cokoliv jiného to působí jako scénáristická nouze. Co bylo naopka vynikající bylo obsazení na čele s Amy Adams, která tady dokazuje, že je asi tím nejblyštivějším zbožím, které může současný Hollywood nabídnout. 70% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"When you love someone you have to be careful with it, you might never get it again." I když mě začátek doslova šokoval, a to ne zrovna v tom kladném slova smyslu. (Kdo již viděl, tak pochopí) Tak přesto musím říct, že jsem dostal od Nočních zvířat přesto to, v co jsem doufal. Psychologický temný thriller, který ukrývá velmi intimní a citlivé drama. Susan (Amy Adams) je žena, která má všechno. Přesto pod nánosem make-upu není šťastná. Sama ví, že tam uvnitř jí něco chybí. Jednoho rána jí přijde kniha od jejího bývalého manžela Edwarda (Jake Gyllenhaal). Susan se pouští do knihy, aby zjistila, že je velmi násilná a popisuje příběh jí a Edwarda. Autor jí však záhy nechává znásilnit a brutálně zavraždit. Ustojí tohle Susan? Nyní žena, která má vše a je obklopena ochrankou? Film střídá minulost, přítomnost a děj knihy. Režisér tak rozehrává další hru s vaším podvědomým. A světe div se, ono to skvěle funguje. Psycho příběh z knihy je emocionální peckou a zničená Susan v koupelně tomu dodává korunu. Já už dlouho nezažil, abych si u filmu okousal všechny prsty. Amy Adams tak z postav Lois Laneové skáče do složité role v dramatu, kde herectví znamená prožitek. Adams tak každou scénou dokazuje jak skvělá herečka je. Intimní, nervy drásající pocity, děsivé emoce a smutné prožitky. Oblíbený Gyllenhaal je muž mnoha tváří a roli bývalého manžela zvládá s přehledem. Pochválit se musí i Aaron Taylor-Johnson. Jeho přeměna je skvostná! Ať už se o filmu dočtete cokoliv. Tak pravda je takové, že jako intimní drama, plné psychologické atmosféry rozhodně neztrácí. Atmosféra ve filmu je totiž naprosto vynikající. Těžko filmu něco takového vyčítat. Já osobně jsem film hltat a do poslední minuty jsem čekal na rozuzlení. A to když přišlo, tak to je další emocionální darda. Režisér nejspíš chápe, jaké emoce probíhají u milenců, manželů a jejich rozchodů, rozvodů. Málokterý film je dokáže popsat. Tento film to ale dokázal popsat na výbornou. Finále je proto neuvěřitelně vyhrocené a díky uchvacující hudbě je konec ještě náročnější. Jistě, jsou diváci, co očekávají happy-end. Pro ty, to bude zklamání. Noční zvířata mají ovšem mnohem bolestnější a mnohem uvěřitelnější konec. A ten je prostě výborný. Snímek je naprosto pohlcující. Velmi uvěřitelný, drsný psycho. Náročný a velmi bolestivý film. (81 %) ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Další ze série hodně zajímavých projektů s Jakem Gyllenhaalem... Hlavně úvodní kapitola na silnici má velkou sílu a beznaděj hlavního hrdiny na Vás hned dolehne... Poznávání postav pomocí flashbacků do minulosti, na které odkazují právě čtené strany spisovatelovy prvotiny přináší zase něco trochu nového a co je hlavní, film vás nutí přemýšlet ještě po skončení závěrečných titulků... Jen ten úvod bych zkrátil tak minimálně na polovinu :D ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama