foto

Július Vašek

  • nar. 29.12.1926
    Nové Zámky, Československo
  • zem. 1.5.2009 (82 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Július Vašek se narodil 29. prosince 1926 ve slovenských Nových Zámcích. Vystudoval bratislavskou Státní konzervatoř v letech 1947 – 1949 a ihned nastoupil do Dedinského divadla (1949 – 1950). Poté se stal na dlouhá léta členem činohry bratislavské Nové scény (1950 – 1990), odkud odešel s Ivanem Krivosudským po neshodách s porevolučním vedením na odpočinek. Na Nové scéně se taktéž uplatnil jako režisér her pro děti a mládež (např. „Sněhová královna“ od dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a v úpravě J. L. Švarce).

Vašek prošel hereckým vývinem od nervního, impulsivního a expresivního, až po komediální, lyrický a introvertnější projev. Své postavy (často drsných) hrdinů zvýrazňoval také svým neobyčejným zjevem a tvárným hlasem. Největší herecké časy tohoto herce můžeme spatřovat do 70. let, poté jeho kariéra značně kulminovala, ale stále byl vyspělým a zralým charakterním slovenským hercem. Zahrál si př. titulní úlohu („Loupežník“), Smerdakova („Bratři Karamazovi“), Franka Morise („Luigiho srdce“), Renato Tuzziho („Když je v Římě neděle“), Tartuffa („Tartuffe“), Solenyje („Tři sestry“) či Spitzera („Inkognito“).

Na filmovém plátně se Július Vašek poprvé objevil ve dvaceti osmi letech jako Ondro Ončo v Lettrichově DREVENÉ DEDINE (1954). Se slovenskými režiséry spolupracoval celkem pravidelně na snímcích ŠTYRIDSAŤŠTYRI (Matěj Frujak), PIESEŇ O SIVOM HOLUBOVI (desátník SS), BRATIA (Martin), VRECKÁRI (Abdul), NIET INEJ CESTY (Janeček), MUŽ, KTORÝ LUŽE (Vladimír), MEDENÁ VEŽA a ORLIE PIERKO (Prašivec), ROZSUDOK (manžel), ZLOZOR (Gažo), LETOKRUHY (Lukeš), JAVOR A JULIANA (hulán), DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (Jožo), SKRYTÝ PRAMEŇ (Aquaviva), DO ZBRANE, KURUCI! (rychtář), DEŇ, KTORÝ NEUMRIE (Pirč), PRÍPAD KRÁSNEJ NERESTNICE (Tkáč), PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK (Mišo), SÚKROMNÁ VOJNA (Rudo Matta), LOUIS PASTEUR (sedlák Vonné), ADVOKÁTKA (Demin), NIE! (Poljak), ODVETA (Jung), ROSNIČKA (poručík Klen), BLÍZKÉ DÁLKY (Karburátor), FÉNIX (učitel Arnošt), PAVILÓN ŠELIEM (Žilinský), MUŽ NIE JE ŽIADÚCI (hospodář), SLADKÉ STAROSTI (Kantorík), GALOŠE ŠŤASTIA (lampář) nebo HODY (Gábinčin otec). Naposledy se ve slovenském filmu zjevil jako Nočak v dětském snímku GEMINI (1991) Pavla Gajdoše.

Július Vašek pronikl rovněž do českého filmu, v němž se poprvé objevil jako poručík Martin Dzurniak v Blumenfeldově válečném TAM ZA LESEM (1962). Poté se do českých filmových ateliérů vracel s různými časovými přestávkami. Byl partyzánem v Helgeho BÍLÝCH OBLACÍCH (1962), horníkem Bojkem v dramatu LUCIE (1963) Karla Steklého, padesátiletým řídícím učitelem Vojtou ve Vávrově ROMANCI PRO KŘÍDLOVKU (1966), otcem Marušky Kudeříkové (Magda Vašáryová) v Jirešově dramatu … A POZDRAVUJ VLAŠTOVKY (1972), sběračem Hojgrem ve středometrážním POVĚST O STŘÍBRNÉ JEDLI (1973) Františka Vláčila, parťákem Babiakem v LIDECH Z METRA (1974) Jaromila Jireše, titulním agentem Karlem Neumannem v Kleinově dramatu PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE (1974), pytlákem Gáborem v Balíkově psychologickém JEDEN STŘÍBRNÝ (1976), mistrem Skácelem ve LVECH SALÓNŮ (1978) Jaromíra Borka, gazdou Gejzou Fedelešem v HORDUBALU (1979) Jaroslava Balíka, polykačem mečů Frantou Samkem v Kovalově dětském JULKOVI (1979), invalidou v dramatu ZASTIHLA MĚ NOC (1985) Juraje Herze, předsedou Kolihou v Balíkových NAROZENINÁCH REŽISÉRA Z. K. (1987) a starcem v Hanzlíkově POSLEDNÍM PŘESUNU (1994), který byl také posledním v jeho filmové kariéře.

Uplatnění nalezl rovněž v dabingu, rozhlase („Princ a žobrák“, „Sulamit“ i „Príbuzná“) a také slovenské televizi (SMRŤ SE VOLÁ ENGELCHEN, PORTRÉT DORIANA GRAYA, ČERVENÉ VÍNO, SVÁKO RAGAN, ZLATÝ ZMOK, CUKOR, MERCADET aj.) a seriálech (AMERICKÁ TRAGÉDIA, ÚTEK ZO ZLATEJ KRAJINY, NA BAŇU KLOPAJÚ, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, ROZPRÁVKY PÄTNÁSTICH SESTIER, POVSTALECKÁ HISTÓRIA, SRŠNE V ÚLI, ALŽBETIN DVOR apod.).

Jeho dcerou byla herečka Claudia Vašeková (*1966). Od 90. let, a po smrti druhé manželky, se uchýlil do ústraní a filmové i televizní nabídky odmítal. Július Vašek zemřel po těžké nemoci už trochu zapomenut 1. května 2009 v Bratislavě ve věku nedožitých osmdesáti čtyř let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2000 Ako divé husi (TV film)
1997 Friedensmission, Die (TV film)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
Herodes a Herodias (TV film)
1995 Hu - hu bratia (TV film)
Poslední přesun
Z môjho denníka (TV film)
1992 Kráľ lesa (TV film)
Muž z pieskovne
Pavilón číslo 6 (TV film)
1991 Amonina pomsta (TV film)
Gemini (TV film)
Koleso osudu (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
1990 Spomienka na Annu (TV film)
1989 Kráľovstvo kaluží (TV film)
Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
1988 Dirigent (TV film)
Exemplárny prípad (TV film)
Krasava (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Mercadet (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Príživník (TV film)
1987 Gottšalk (TV film)
Hody
Narozeniny režiséra Z. K.
Start do protisměru (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Moliére (TV film)
Nepokojný mier (TV film)
Prvý deň podpredsedu (TV film)
Přezůvky štěstí
1985 Ako dve hrdličky (TV film)
Deti (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Hlupákovo šťastie (TV film)
Konečne bude mier! (TV film)
Marka Nalezenka (TV film)
Štvrtá hlava draka (TV film)
Zastihla mě noc
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
Najmocnejšia zbraň (TV film)
Sladké starosti
Umenie komédie (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Medik (TV film)
Muž nie je žiadúci
Ťažký deň strigônika Ďura (TV film)
1982 Cukor (TV film)
Chlapec a husle (TV film)
Pavilón šeliem
Pražská terčovnica (TV film)
Tri nevesty (TV film)
1981 Fénix
Prípad Evy Burdovej (TV film)
Syn človeka (TV film)
1980 Hordubal
Jubelove deti (TV film)
Najatý klaun (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Blízke diaľavy
Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Chobotnica (TV film)
Julek
Odveta
Rosnička
Satanov chrám (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
Zlatý zmok (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Lvi salónů
Na vysokej skale: Spievanka (TV film)
Nie
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Pustý dvor
Už viem, čo urobím (TV film)
1977 Advokátka
Druhá láska (TV film)
Chlapi (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Súkromná vojna
1976 Americká tragédia (TV film)
Červené víno (TV film)
Jeden stříbrný
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
Stroskotanie Danubia (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Tereza (TV film)
Vincova fajka (TV film)
1975 Pacho, hybský zbojník
1974 Deň, ktorý neumrie
Do zbrane, kuruci!
Lidé z metra
Případ mrtvého muže
Studené podnebie (TV film)
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Otcova slnečnica (TV film)
Pověst o stříbrné jedli
Prípad krásnej nerestnice
Skrytý prameň
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
...a pozdravuji vlaštovky
Červené víno (TV film)
Dvě věci pro život
Javor a Juliana
Letokruhy
Večne mladá história (TV film)
Výmyselníci (TV film)
1971 Hľadači svetla
Kde je tvůj bratr Ábel? (TV film)
Mŕtve oči (TV film)
Orlie pierko
Zlozor
1970 Kráľ sa zabáva (TV film)
Medená veža
Rozsudek
1969 Generácia (TV film)
Molièr (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Touha zvaná Anada
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Muž, který lže
Niet inej cesty
1967 Dvorné dámy (TV film)
Vreckári
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Majster kat
Romance pro křídlovku
1965 Kubo (TV film)
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Náměstí svaté Alžběty
1964 Prípad pre obhajcu
Sám vojak v poli (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
1963 Lucie
Proces o oslí tieň (TV film)
1962 Bílá oblaka
Tam za lesem
1961 Bratia
Pieseň o sivom holubovi
1960 Smrť sa volá Engelchen (TV film)
1959 Kapitán Dabač
Skaly a ľudia
1958 V hodine dvanástej
1957 Štyridsaťštyri
1956 Čert nespí
1954 Drevená dedina

TV seriály

1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
1985 Sršne v úli (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
další epizody (8)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Moje kone vrané (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1976 My sme malí muzikanti (TV seriál)

Dokumentární

2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
1992 Odvrátená tvár Vianoc tatranských (TV film)
1987 Labyrint (TV seriál)
1971 Rudo Móric (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace