Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krimi příběh z prostředí tehdejších zahraničních západních diplomatů v Praze.  Členové pražského diplomatického sboru a jejich rodinné zázemí tvoří komparsní pozadí pro podivnou historku o odhalení válečného zločince... Podezřele odbytý film proslulého perfekcionisty. Jarmilu Košťovou po léta obdivovali TV diváci jako nejelegantnější hlasatelku bratislavského vysílání. Kvůli obavám ze zákazu natáčení byl děj oproti předloze oproštěn o všechny židovské motivy - původ postav i organizaci hledající nacistické zločince. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Kriminálka z diplomatického prostředí v Praze. Hlavní hrdinka se vrací do Prahy jako manželka diplomata, který ale před ní něco tají. Je vydírán, ale ona nic netuší. Prožila dětství v koncentračním táboře a začíná mít podezření, že hlavní vedoucí nacistického tábora je někdo z jejich blízkých. Temná atmosféra detektivky + žhnoucí oči Václava Vosky ! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hrozná škoda, že první hodina filmu je totálně, ale naprosto absolutně totálně o ničem. To by unudilo i osla. Jakmile se však prozatím druhá hlavní postava ztratí a první postava ji začne hledat, rozehraje se napínavá a důmyslná krimi dráma. Ovšem to už je pozdě nato, aby se divák nadchnul. Škoda, potenciál tu byl jak herecký, tak scénáristický. Černobílý film. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Je to smutné, pane doktore, tady jde o život člověka, a vy máte jedinou starost, co udělá komunistická propaganda..." Vedle Svědomí (1948) a Probuzení (1959) další psychologicko-kriminální snímek Jiřího Krejčíka s jednoduchým, nenápadným názvem, byť tentokrát dost nedoceněný. Možná škoda, že nevznikl tak o dva, tři roky dříve. Zde pod vlivem cenzury a ideologie vznikla nebo spíše zůstala "pouze" skvělá detektivka, která je na jedné straně takovým Majorem Zemanem v černobílém vizuálu, na druhé straně ještě v pozadí dodýchává atmosféra šedesátých let s artovým laděním snímku, především díky atmosféře podpořené zajímavou kamerou. V doprovodu symfonické Liškovy hudby i použitých skladeb klasické vážné hudby (houslové koncerty na recepci a v divadle v první polovině filmu) máte občas pocit, že sledujete detektivku podanou jako hudební symfonii. Děj se vleče pomalu, stejně tak proměna z nostalgie při návratu hlavní hrdiny do rodných míst na tísnivý pocit ze skrytého nebezpečí, Jarmila Košťová i přes sympatický projev působí v hlavní roli příliš "chladně"... Nicméně i tak jde o nadprůměrný počin s hodně zajímavou zápletkou z prostředí diplomatického sboru. Spojenou ještě k tomu navíc s vyrovnáváním se s historií světové války. ,,Nikoho nesmíme vyslechnout, domovní prohlídku udělat nesmíme, nic nesmíme..." Co mne dále v obsahu zaujalo, byla ukázka lidské vůle pomoct spravedlnosti při pátrání v kontrastu se silnou imunitou politicky významných osob. Druhá půlka skvěle nabrala na obrátkách a já lehce navyšuju hodnocení na plný počet. Navíc když vezmu v potaz skvělé obsazení vedlejších rolích, kde se ve filmu na několik let naposled objevili Václav Voska a Miroslav Macháček, postiženi pak (stejně jako režisér snímku) v dalších letech nedobrovolným omezením umělecké činnosti. V doprovodu jich i dalších našich mistrů (Adamíra, Chudík, Lukavský, Šmeral, Tokoš, Jelínek) si pak odnáším další tematicky i umělecky obohacený filmový zážitek z dílny československé kinematografie. 85% ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek s inteligentní zápletkou a zdařilou hudbou. Všechno do sebe logicky hezky zapadalo, až ten konec mi nesedl, na místě hlavní aktérky bych se asi rozhodl pro odlet. Jinak se jedná o jeden z mála filmů, kde si zahrála Yvonne Kodoňová, ale vůbec jsem ji nezaregistroval. Nejspíš se jen mihla na úvodní recepci coby manželka diplomata. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Díky fantastickým záběrům kamery má v sobě film takovou velmi nepříjemnou atmosféru. I jako kirminálka by to asi nebylo zlé, kdyby si soudruzi neodpustili do filmu natlačit sice pár, ale za to do uší bijících komunistických canců. Je přece zbytečné do dobrého jídla dávat pelyňek, ale budiž nad tohle bych se ještě dokázal povznést, ale těžko můžu příjmout fakt, že kriminalisté přicházeli na některé stopy a k některým lidem zřejmě zaklínadlem, čáry máry fuk, ať je důkazů jak much. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Autorem předlohy byl spisovatel a v letech 1990–1998 starosta Bystřice pod Hostýnem Pavel Hejcman. Pavel Dejl byl jeden z jeho několika pseudonymů. (VN85)
  • Filmový debut herečky Jiřiny Krejčíkové. (M.B)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe, konkrétne v štvrtiach Hradčany, Staré mesto, Josefov, Střešovice, Karlín a na letisku Ruzyň. (dyfur)

Reklama

Reklama