Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (935)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick svoje řemeslo ovládal tak jako málokdo jiný, FMJ je toho vynikajícím příkladem. Gunner Sergeant Hartmann je dodneška pojem mezi vojenskými šikanisty, Vincent D'Onofrio je coby jeho oběť naprosto neuvěřitelně uvěřitelný, jenom nechápu co všichni mají proti "vietnamské" části filmu. Je to naprosto geniální film, i přes syrovost až odpornost některých scén, ale taková už je válka. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě film nedostal od prvních vteřin. Už dlouho jsem neviděl nikoho tak přesvědčivě zahrát magora, jako D'Onofria. Olověná vesta na vás v první půli dolehne svým tempem - nejsou tu titulky, jen vidíme řvoucího R. Lee Ermeyho. Výcvik, šikana, ponižování… to vše předtím, než se vůbec dostanou do boje. Druhá půlka je o něco akčnější, Vietnam je udělán zajímavě a opravdu mě to bavilo. Celým filmem se táhne depresivní atmosféra, která vás rozkrájí, vymáchá v bordelu války a pak složí, abyste si to pořádně užili. Full Metal Jacket je pro mě nevšední zážitek. A po tomhle můžu s klidným svědomím prohlásit to, co ostatní už vědí dávno - Kubrick je Bůh! ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kubrickova zvláštně odosobněná, silně soustředěná, jedinečně znepokojivá a řádně temná sonda do Vietnamu. Úvodní dehumanizující mariňácký drill s horor tečkou, absurdita počítání mrtvol a zvěrstev beze smyslu ruku v ruce s povahou té války samotné, až pak postup jednotky v rámci bitvy o Hue ("nejkrvavější městský boj od bitvy o Soul 1950") a poslední zbytky lidství v impozantní ambientní psycho-peklo show... Vše se tu zdá být ultra přesně promyšlený, buduje a buduje, než vás nechá jen tupě civět do závěrečných titulků za tónů "Paint It Black". Místy zastaralé, možná, ale já právě viděl podruhé po mnoha letech, vydechl a ten mrazivý dojem si jasně řekl o pět hvězd. I AM BECOME DEATH * ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film je poskladaný z dvoch častí. Mierová - v ktorej je vystihnutý neskutočný dril pri výcviku vojakov námornej pechoty, ktorý nie je len tak ľahko "preskákať". Druhá časť sa odohráva priamo v boji vo Vietnamskej vojne. Čo je väčšia absurdita : tvrdý a neľudský výcvik, alebo vojenské besnenie, kde sa zabíja i pre radosť ? Stanley Kubrick Vám na to určite neodpovie ! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžete dát srdce Ježíšovi, ale vaše prdel patří námořní pěchotě." Před válkou je nutné mozek vyndat z hlavy, lehce ho oprášit a pak začít důkladné vymývání. Seržant Hartman je přeborník v čistících praktikách a dokáže skvěle motivovat své "milované" chlapce. A pro mě není nic zábavnějšího, než když celá jednotka zběsile klikuje a příčina této zábavičky, vojín Pyle, si mezi ufuněnými postavami v klidu konzumuje koblihu. Jenže pár otcovsky zařvaných rad doprovázených předpisově provedenou "dekou" dokáže z kohokoli udělat vražedné monstrum. Jenom to časování se nepovedlo zcela doladit. To nevadí, chyby se stávají a členové bohem milované "věčné" námořní pěchoty se přesouvají do Vietnamu, aby zde mohli pochopit, jak je těžké osvobozovat někoho, kdo osvobozen být nechce. Tuto zkušenost získávají američtí nositelé svobody již mnoho let, ale zachycení "logiky válečného nesmyslu" se asi nikdy nepodařilo brilantnějším způsobem. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (64)

  • R. Lee Ermey (Hartmann) aj v skutočnom živote vykonával prácu cvičiteľa oddielov námornej jednotky. Režisér Stanley Kubrick mu teda nechal voľnú ruku k improvizácii. Výsledkom boli nezabudnuteľné Hartmannove repliky, často improvizované a vymyslené za pochodu, čo je pri Kubrickových filmoch raritou. (HelenOfTroy)
  • Film bol zakázaný vo Vietname. (Paldiny)
  • Většina herců se zúčastnila konkursu formou poslané nahrávky s předvedením scény ve Vietnamu. Studio k tomu nabádalo ve svých letácích rozvěšených po celých Státech s tím, že hledá nové mladé herce. (don corleone)

Reklama

Reklama