Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 2
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

TV spot 2

Recenze (1 064)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Blood and Sand začíná jako laciné historické béčko. Zmateně se intrikuje, nechybí velká láska a kupa nespravedlnosti. S postupem času se však ukáže, že seriál nabízí více než jen možnost ukojení základních lidských pudů (nadrženost a nasranost) a rozjede několik příběhových linií, které fungují samostatně a navíc se časem protínají v pamětihodných okamžicích. Zdání tedy klame, první série je chytřejší než její cílový divák (buran od pásu posrávaný nadřízenými a bez pravidelného sexu), kterému k uspokojení stačí prvoplánové trademarky seriálu (neustálé šukání a smrt utlačovatelů). Přitom hlavní síla seriálu je úplně někde jinde. Postupné přiblížení Crixe, hlavního oponenta Spartaca, divákovi přes jeho vlastní problémy a vztah s éterickou Naevií, to je skutečná genialita tvůrců. Jejich rivalita a souboje jsou pak pro diváka neskutečnou hrou nervů, protože fandí vlastně oběma. Dalším překvapením jsou nečekaně chytré twisty, slizký Batiatus a jeho hra na všechny strany a samozřejmě souboje v aréně, které mají vždy hutnou atmosféru. Velkou slabinou je však účast Lucy Lawless, která je definitivně tou nejtragičtější seriálovou herečkou. Vengeance doplácí na dvě vynucená přeobsazení postav. V případě Spartaca sice našli typově podobného herce, bohužel má oproti původnímu tak poloviční charisma Jeho aura vůdce, který povstal v aréně z písku a krve je pryč. Whietfielda je velká škoda. Přeobsazení postavy Naevie (V dnešní době peníze? WTF!) je však větším průserem. Z jemné víly je najednou vykulené strašidlo s agresivním vystupováním a chutí po krvi, což její odvlečení od Batiata skutečně neobhájí. Od narození byla otrok. Tomu se nedá říkat vývoj, ale změna charakteru. Tím padá i síla jejího vztahu s Crixem, který vlastně rozjíždí celou sérii. Nadměrné množství záporných postav také ničemu nepomáhá. Všichni jdou po všech a na konci na to většina dojede. A co jako? Úplně největším kiksem jsou anonymní souboje v aréně dělané jen na efekt. Koho to zajímá? Útěk z Capuy do volného prostoru tomu také nepřidává, tzv. syndrom 2. série Prison Break. Stísněnost totiž dělá atmosféru. Navíc finále nesahá tomu prvnímu ani po kotníky. War of Damned přináší lehké oživení v podobě lepších soupeřů v podobě Crassa a Caesara a také konečně pořádnou nymfu v postavě Kore. Gannicus definitivně zastiňuje Spartaca a z Naevie je už úplně někdo jiný. Souboje proti desetinásobné přesile s maximálně jedním škrábnutím jsou sice hnané až na samotnou hranici uvěřitelnosti, ale co se týče emotivnosti pořád fungují. S blížícím se koncem se série vrací ke kořenům a slušně graduje v trpký konec, který paradoxně navozuje přesně ty pocity, které se mu celou dobu dařilo krotit. Otázkou zůstává, o kolik by byl seriál lepší s Whitfieldem, původní Naevií a možná důstojnějším koncem pro některé postavy. Každopádně pro současné obyvatele Říma to musí být peklo. 1. série: 75%, 2. série: 55%, 3. série: 65%. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„There is but one path... we kill them all!" Blood and Sand - 80%: Zprvu pouze lacinější verze 300: Bitva u Thermopyl s příběhem a dialogy tupými, jako ostří cvičných mečů v ludusu gladiátorů. Po pár dílech, kdy si tvůrci ujasnili svou vizi, se naopak jedná o intenzivní rubačku s vizuálem za všechny prachy, dějovou linkou plnou intrik (za pointu šestého dílu by tvůrci zasloužili nějakou cenu), láskou mezi mřížemi a touze po krvavé pomstě. Určitě ten nejlepší seriál z první čtvrtiny tohoto roku a také příslib do budoucna, že novodobá verze vzpoury pod vedením Thráckého válečníka má šanci apelovat na absolutní výšiny hodnotící škály. Vengeance - 50% War of Damned - 80% ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Po devátém díle... a překvapivě je to čím dál tím lepší. Zatímco díl první je nefalšovaná sračka, tak z těch prozatím posledních už jsem takřka nadšen, protože způsob jakým se tu míchají bitky s intrikami a sexem vypadá čím dál tím víc jako ideální mix Římu, Gladiátora a 300... a hlavně už bez vykrádání a tupé kýčovitosti jakou předvedl právě ten díl.____ Po desátém díle - mé nadšení je bezbřehé a nevěřícně hledím na to do jaké velikosti seriál roste, kolik dramatu a uvěřitelných emocí se v něm skrývá, i přesto že je to stále brutální trash. Jasně největší překvapení letošního roku, napříč filmovým i televizním spektrem!____ Po skončení první série - spokojenost. Závěrečné díly sice kvalitativně trochu klesaly, ale i tak bavily nemálo. A vzhledem k tomu že série druhá bude nikoliv o putování nezajímavého Spartaka napříč hořícími římským městy, ale o začátcích brilantního pleticháře Batiata ve vedení gladiátorské školy, tak určitě je na co se těšit i do budoucna. 8/10 Dodatek po skončení seriálu - jak jsem předvídal, série s Batiatem se povedla na maximum, v dalších dvou sériích po jeho smrti už ovšem šel seriál poměrně do kopru, čím dál víc se soustředíc na tupé a uřvané gladiátory místo na sexy intrikující římany a římanky. Ne sice zcela, a potěšujících full-frontalů je taky dostatek, ale i tak už se to nepřibližuje bezmála genialitě počátečních dvou řad. Všechny čtyři řady tedy dohromady - 7/10, a to jen proto že ty holky jsou tam fakt pěkné. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spartacus: Blood and Sands (100%) je ďalší seriál z dielne HBO, ktorý je predovšetkým kvalitný. Možno vám to príde ako vykrádačka 300 a Gladiátora, ale presne tak to aj malo byť. Tvorcovia mi naservírovali posvätnú pôdu, na ktorej ukázali fajn akcie. Čo sa týka hereckého obsadenia, tak u mňa herecký objav Andy Whitfield rozhodne zabojoval a svojou charizmou dokázal moju pozornosť upútať aj pri menej zaujímavých scénach. Ostatný herci boli tiež dobrý (Manu Bennett, Peter Mensah) a dokonca by som povedal, že si tie role podaktorý aj užívali (John Hannah, Lucy Lawless). Tento seriál, ale neokúzli len 300-vkovým vizuálom, ale aj prekvapivo brutálnymi akciami, erotikou, skvelou hudbou a hlavne dobrým príbehom, ktorý je v každom diely dosť zaujímavý aby ste sa nenudili. Za seba môžem povedať, že som sa moc nenudil a skôr som si to užíval ako tie dobroty, ktoré som konzumoval počas tých 13 hodín. Spartacus: Vengeance (85%) nadväzuje presne na Blood and Sand. Potom čo Spartacus dobil Batiov dom on a hrstka ostatných gladiátorov sa skrývajú v kanalizacii mesta, či v lese a ide za pomstou. Príbeh už nie je tak dobrý ako v prvej sérii, za to akcii pribudlo viac a sú aj zaujímavejšie. Najvačšie mínus druhej série je strata Adnyho Withfielda, ktorého som si skutočne oblúbil. Jeho nahradník vyzerá skôr ako zahradník a nie ako Spartacus. Ale nejde tu len o svaly, Liam McIntyre nevzbudzuje také sympatie ako Whithfield, no naštastie sú tu aj staré známe tváre, ktoré je radosť vidieť bojovať bok po boku. Hovorím nie len o čoraz lepšom Manu Bennettovi (Crixus), či Peterovi Mensahovi (Oenomaus), ale hlavne o Dustinovi Clareovi (Gannicus), ktorý je rozhodne prínos a tým pádom prequel God of the Arena nie je len obyčajný prequelom, ale v niektorých dejových linkách sa tu v ňom pokračuje. Spartacus Vengeance je stále dobrý seriál, no najväčšie mínus je preobsadenie postáv a slabší príbeh. Spartacus: War of Damned (95%) je zavŕšenie celého seriálu, kde sa Spartacus stretne zoči voči jednému s najvyšších generálov. Týchto posledných desať dielov je rozhodne zaujímavejších a výživnejších ako v predošlej sérii. Predovšetkým som si zvykol už na nového Spartacusa a príbeh ma rozhodne väčšie grády. Spartacus už ma dosť veľkú armádu a tak sa neschováva len v lesoch, ale ide dobiť rovno celý Rím. Akcie sú veľkolepejšie a prepracovanejšie ako v minulej sérii a rovnako je na tom aj príbeh, ktorý v každom diely ma čím prekvapiť. Taktiky útokov nikdy neprestanú prekvapovať a sila Ríma a záporných postav je nie len dvojnásobná, ale skutočne hrozivá. Obzvlášť potom čo si obľúbite niekoľko postáv. Záverečná séria je rovnako brutálna ako predošlé a rovnako neprestane prekvapovať. War of Damned si môže pripísať body predovšetkým za akciu, ktoré sú veľkolepejšie a dramatickejšia ako kedy koľvek pred tým. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

STÍN ŘÍMA JE OBROVSKÝ A TY THRÁKU POD NÍM ZEMŘEŠ!!..... /// 1.série Intriky, lezení do řiti, souboje se ,,zkurvysyny vymrdanejma šakalem“, vázanej i nevázanej sex (bez zpomalovaček), hrdinný proslovy a romantická oddanost své ženě. OBECENSTVO CHCE KREV! Pokud máte rádi hru ,,na efekt“ a nevadí vám, že člověk má asi tak 30litrů krve, budete spokojeni, stejně jako římský ženský, který při tý podívaný vlhnou. Líbilo se mi, že se s každým dílem dostával JEDNODUCHEJ příběh furt někam dál, k zajímavým zápletkám, až po nádhernou gradaci nenávisti v závěru. Přesto bych tenhle seriál (na rozdíl od Říma) označil za telenovelu pro muže. A nevadí mi, že jsem na ni čučel. Starej Řím by totiž bez gladiátorů nebyl kompletní. A gladiátor, to není R.Crowe, ale SPARTACUS! UZŘETE MUŽE, JENŽ SE STÁVÁ LEGENDOU!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Letící krve, zubů a mraků není nikdy dost. 2.) Mám strach, že se mi na dvorku vzbouří otroci. 3.) Rád poslouchám silný kecy. 4.) Mám zakázaný filmy s hvězdičkou. 5.) Chcu vidět šukat Xenu. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** /// ........................................................................................................................................ 2.série ,,POJĎME NAPLNIT TEMNOTU KŘIKEM ŘÍMANŮ!“..... /// (povídali že mu hráli...) Jestli 1.série byla telenovela, tak ta druhá.... (jak to slušně napsat...) je kurevsky zkurvená telenovela. Chlapi lítaj vzduchem, krev cáká přes celej Apeninskej poloostrov, jednoduchý hmaty, chvaty a seky vedou k řeznickýmu voddělení končetiny od těla (nebo jen k vypíchnutýmu vočičku), ale hlavně stovky hodin prázdnej dialogů. CHYBÍ MI ARÉNA! Místo na poutavý vypravěčský tempo se sází na výskoky urostlejch chlápků, tuny červený sračky (víno? jo, taky jsem ho tady viděl...), vnitřnosti, kozy, nahý klíny a prdele. Táhne se to jako kemr z větve stromu, protože kecy o vlhku nemůžou udržet pozornost věčně. Kámen šuká cihlu (ještě že nepíchá Xena, páč nekrofilie....a kurva...). Ani ty intriky nejsou co bejvaly. Zhruba vod sedmý části naštěstí tahle přehlídka všelijak voteklejch chlápků, spolu se sadistickejma a mrdacíma chutěma filmovýho štábu vezmou za svý a začne se něco normálního dít. ,,AŤ SI ŘÍM POŠLE SVÉ LEGIE! MY SE JIM POSTAVÍME!“ Doufám, že nemluvíš o péru, protože příště už se Spartacu na ty vaše ,,popěvky“ vo lásce vyseru! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád se mrknu no to, co Spartacus a jeho parta dělaj při návštěvě bordelu. 2.) Přemejšlím, jestli dát do tomboly chlápka, ze kterýho by si každej sám (svůj) kousek vodříznul. 3.) Thx za titule ,,Hlawoun“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * P.S.: I přes zklamání ze druhý série nechávám 4*, ale asi ani nevím proč. ................................................................................................................................................................................................................ 3.série ,,ZÍSKÁME SVOBODU, NEBO PŮJDEME ZA NAŠIMI BRATRY....“ /// Od porážky Glabera pod Vesuvem se počet otroků zvětšil. Legenda o Spartacovi hold táhne. Projevuje se to i tak, že se píchá ve čtyřkách. NAŠTĚSTÍ (nebo snad díky Bohu!) je tato série míň ukecaná a akční! Spojením Crassuse a Caesara funguje i snaho o stvoření důvěryhodnýho příběhu. Šukat, šukat, šukat … (a dál už si to nepamatuju…) - to byla panečku doba! Naštěstí bohové osvítili scénáristům nejen pohlavní údy, ale i mozek, páč ten příběh je konečně zase zajímavej. Přispívá tomu právě i Caesar a jeho role v sérii plný triků a podvodů. Naštěstí ne těch ženskejch, a tak prohnanost mysli a dostatek krve i bojů jakoby z obrazů Borise Valleja, řadí tenhle part nad ten předešlej. Seriál skončí tak jak má (předpokládám, že překvápko nečekáte…). Takže v očekávání může bejt maximálně závěrečná bitva. Má ještě čím překvapit? Může bejt rozlitý ještě víc červený? Ožívá vzpomínka na Williama Wallace – a řek bych, že dojem z předešlý ,,telenovely“ je napraven! (NENÍ VĚTŠÍHO VÍTĚZSTVÍ, NEŽ ODEJÍT Z TOHOTO SVĚTA JAKO SVOBODNÝ). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Libuju si v rituálech. A třeba DECIMACE - to už tady dlouho nebylo. 2.) Protože vím, že hlava slouží jen jako poklop pro fontánku. 3.) Thx za titule ,,buráček a Hlawoun“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * () (méně) (více)

Galerie (513)

Zajímavosti (49)

  • Oenomaus (Peter Mensah), jeden z lídrů povstání, byl ve skutečnosti Gal, zatímco v seriálu ho hraje herec tmavé pleti. (Morholt)
  • Původně bylo v plánu natočit pět až sedm sérií. (Lucasion)

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama