Reklama

Reklama

Vice

  • Česko Muž v pozadí (více)
Trailer 1
USA, 2018, 132 min

Režie:

Adam McKay

Scénář:

Adam McKay

Kamera:

Greig Fraser

Hrají:

Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, LisaGay Hamilton, Jesse Plemons, Bill Camp, Don McManus, Lily Rabe (více)
(další profese)

Příběh Dicka Cheneyho, nejvlivnějšího viceprezidenta, jehož politika významně ovlivnila průběh dějin. Životopisné drama Vice získalo osm nominací na Oscara včetně kategorie za nejlepší film. Christian Bale ztvárňuje Dicka Cheneyho v tomto epickém příběhu o tom, jak se obyčejný washingtonský úředník nepozorovaně dostal až po bok amerického prezidenta George W. Bushe a stal se nejmocnějším mužem planety, který zásadně změnil zemi i celý svět. V dalších rolích této temně komediální sondy do zákulisí americké politiky se představují Amy Adamsová, Steve Carell a Sam Rockwell. (Cinemax)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (171)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Popravde, moc sa mi do tohto filmu nechcelo. Ale nevidieť ho, to by bola chyba! Vedel som (však asi každý), že Cheney je zmrd, ale že až takýto? Kvalitné politické drámy so zaujímavou témou alebo ústrednou osobnosťou vždy dokážu zaujať, a Vice ma veru prekvapilo nad očakávania. Samozrejme, aspoň základný prehľad o politickom dianí v USA je v tomto filme nevyhnutnosťou, lebo inak vám ujde kopa súvislostí a kontextu, na ktoré dej filmu odkazuje. Cheney je zaujímavá osobnosť, večne tak akosi v úzadí všetkého, ale jeho vplyv na politické rozhodnutia bol skutočne výrazný. Formát a spracovanie filmu bolo naozaj vynikajúce, aj keď nie som expert na americkú politiku, takže neviem posúdiť do akej miery sa film "otrhol z reťaze" mimo faktov. Ale každopádne, pochybujem, že by sa tvorcovia chceli zdiskreditovať tým, že by posunuli do sveta nejaký pochybný film, ktorý by nebol založený na reálnych udalostiach a súvislostiach. Čo sa týka hereckého obsadenia, tak to bolo skutočne nad pomery vydarené, hoci Sam Rockwell v úlohe GWB sa mi zas až tak moc nepozdával. Za mňa je to však to najlepšie z nominovaných oscarových filmov (dokonca ešte o kúsok lepšie ako Green Book). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

podvratně zábavný film...McKay zvolil podobný formát jako u Sázky na jistotu a i když Vice není takový majstrštyk i tentokrát mu to vychází.I tentokrát se na plátně nedějí úplně košér věci,ale díky formě,hercům a pár netradičním a fajn nápadům je to velmi slušná zábava skoro celou dobu.Skoro celou je psáno záměrně,protože narozdíl od Big Short tu jsou hluchá místa a ty víc jak dvě hodiny jsou přeci jen trochu moc.Co zamrzí je jednak fakt,že ač Cheney (výborný Bale),Rumsfled (zase a už nepřekvapivě výborný Carrell),nebo Colin Powell (skvěle trefený Tyler Perry) jako by svým předlohám z oka vypadli,nedá se to samé říct o Rockwellově G.W.Bushovi.Druhak pak fakt,že film nejde úplně do hloubky a myslím,že mohl mnohem líp ukázat proč je Cheney tak nenáviděn.Takhle je to mnohdy jen v náznacích a místy to smrdí Moorovinou...70% ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Najlepšie (a najsmutnejšie!) na tom je, že o Dicka Cheyneho tu vôbec nejde. On sa stal iba terčom, objektom (aj keď je nutné podotknúť, že mimoriadne príhodným) na satirické vykreslenie prostredia najvyšších amerických politických kruhov všeobecne. A že sa Christian Bale do svojej role rozplynul na tom nič nemení. Pohoršeným a absolútnej spravodlivosti a objektivity (wtf?) za akýchkoľvek okolností a za každú cenu (tak prisahám!) sa dovolávajúcim komentátorom odporúčam pripomenúť si definíciu pojmu satira (stačí wikina) a následne si vyhľadať aspoň tých pár neodškriepiteľných faktov (na čas len trošku náročnejšie). ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

McKay předvedl čistokrevnou satiru, kterou tlačil až na samotné meze určené pro hraný film. Meze sahající přesně do bodu, ve kterém ještě lze brát film zcela vážně a zároveň se slušně pobavit třeba u naprosto geniálního falešného konce a podobných režisérských skopičin. Dick Cheney je zde vyobrazen jako studený, nepřístupný a vypočítavý sociopat jdoucí přes mrtvoly a McKay se ani nesnaží ho jakkoliv polidšťovat a v divákovi vzbuzovat emoční názorové rozkoly na jeho politickou osobnost. Nečiní tak ze zcela zjevných důvodů, film je autorsky názorový a Cheney takový skutečně byl. V rodinné poloze už mu elementární schopnost citů přisuzuje, ačkoliv o jeho chování doma mohl jen střílet od boku, což ostatně sám přiznal v další bizarní scéně. Scéna v titulcích pak zprostředkovaně vysvětluje/obhajuje MacKayův autorský přístup k filmu, kdy zmínění jasných faktů nelze brát za jednostrannou agitaci nebo projev antikonzervatismu. Co se týče politické ideologie filmu. Dnes je v Bílém domě mimino v těle polodementního starce, takže se to retrospektivním pohledem může zdát až neuvěřitelné, ale Bushova administrativa platila za jednu z nejhorších v americké historii a byla po všech směrech naprosto tragická, přičemž kdyby neudělala nic jiného (a že toho sakra udělala), zcela vědomě a cíleně natolik utáhla obojky všem americkým občanům, že volat po objektivitě ve filmu, který mapuje její prokázané oportunistické lži, to je jako vyžadovat přístup "pět minut nacisté, pět minut židé" a divák ať se rozhodne, kdo působil víc sympaticky = měl "pravdu". Na druhou stranu, Bale ironicky poděkoval za hereckou inspiraci Satanovi, takže člověk očekával fakt nekompromisní až nespravedlivě neobjektivní nálož, ale Cheney je zde prostě jen oprávněně kritizován, rozhodně není vyobrazen jako totální arciďábel. Jedinou celkem mírnou a přehnaně kritickou manipulaci jsem zaznamenal v tomto bodu. 75 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Adam McKay všechny zaskočil natočením dvouhodinového dramatu o ekonomické krizi, které bylo neskutečně zábavné a úderné (zdravím "Sázku na nejistotu"), takže se logicky předpokládalo, že i jeho výlet do politických vod bude stejně úspěšný. Herecké obsazení si opět vybral lahůdkové (Bale je chameleon, který zvládne naprosto cokoli, hodně se mi líbil taky Rockwell jako Bush), ale zbytek už prostě trochu drhnul. Slušná podívaná do zákulisí americké nejvyšší politiky, na které ale není nic zapamatováníhodného. "House of Cards" mě snad chytne víc. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (9)

  • Bývalí poradci Bílého domu Ivanka Trump a Jared Kushner se zúčastnili projekce tohoto filmu, ale v polovině odešli. Jejich motivace k tomuto činu nejsou známy. (ČSFD)
  • Produkce musela Baleovi proplatit účet ve výši 3 000 amerických dolarů, které herec utratil na posilovací stroj na krk, jenž mu pomohl dosáhnout silnějšího krku, aby se více podobal Dicku Cheneymu. (Eldrick)

Související novinky

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Studio United Artists znovu ožívá

Studio United Artists znovu ožívá

06.02.2019

Sto let poté, co legendární tvůrci D. W. Griffith, Mary Pickford, Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks založili první distribuční a produkční společnost na podporu nezávislých filmových umělců, studio… (více)

Reklama

Reklama