Mladý a úspěšný obchodník s komoditami Louis Winthorpe III a pouliční podvodníček Billy Ray Valentine si ze dne na den musejí vyměnit svá místa, která jim byla dávno určena v jejich životě. To je ale pouhý začátek důmyslných intrik, v jejichž pozadí stojí dva starší namyšlení boháči Randolph a Mortimer. Pro ně je to pouhý "vědecký experiment" v ceně jednoho dolaru. Zato mladý Louis Winthorpe III je zcela pokořen svým nečekaným společenským pádem dolů. Jeho nový zástupce si zase brzy nachází své místo ve světě bohatých. Každá hra má však nejen svá pravidla, ale také slabiny umožňující vzniklou situaci nějak využít... (oficiální text distributora)
Zajímavosti: Časopis Premiere zařadil tento film mezi 50 nejlepších komedií všech dob v roce 2006. [--]
První volbou na roli Mortimera Duka byl Ray Milland. [--] Pánský klub je ve skutečnosti Curtisův institut hudby.
[--] Původní název filmu byl "Black and White". [--] Když Valentine honí Winthorpa z vánoční párty chytne muže v kostýmu Santa Clause. Je to Mike Strug, televizní reportér, který je stále aktivní ve městě Philadelphia.
[--] Ve scéně, kdy si jde Louis do klubu půjčit peníze, objeví se na scéně postava Muffy, kterou hraje Kelly
Curtis, sestra Jamie Lee Curtis. [--] Don Ameche je silně věřící a víra mu nedovoluje mluvit sprostě. Měl velký
problém se scénou na konci filmu, kdy má zařvat "Fuck hi!", proto se scéna musela natočit na jeden záběr. Ten byl
ochotný postoupit. [--] Frank Oz hraje postavu, která je téměř identická s tou, kterou zvárnil ve filmu The Blues Brothers (1980), které také režíroval John Landis. [--] Vězeňské číslo postavy Dana Aykroyda je 7474505B, stejné měl John Belushi právě v The Blues Brothers (1980). [--] V úvodní montáži Philadelphie můžeme vidět mimo jiné i sochu Rockyho, která zůstala na místě po natáčení Rockyho III z předchozího roku. Dnes se socha nachází místo na schodech k muzeu umění v blízkém parku. [--] Postavy Randolph a Mortimer Dukovi se objeví ve filmu Cesta do Ameriky (1988) jako dva homelesáci, kterým daruje postava Eddieho Murphyho peníze.
Četl jsem, že fóry v tomto filmu časem vyšuměly. Nesouhlasím. Možná je problém v tom, že je film trošičku pomalejší, ale v dnešní hektické době je potřeba si posedět a zasmát se nad starší, dobrou USA komedií. O Denholmu Elliottovi je netřeba se zmiňovat. John Landis točil dobré komedie.
Mám hned několik mnohem oblíbenějších filmů Johna Landise, tady jsem nějak tu "úžasnou komiku" nezaznamenal a podruhé bych se nepodíval ani kvůli Jamie Lee.
Výborné spojení Dana Aykroyda a Eddie Murphyho, kteří z velmi originálního scénáře vytřískali maximum. Jedna z nejlepších komedií první poloviny 80. let.
"My sme takéto bublinky mali, len keď sme si naprdeli do vane.“ Ukážkový typický kúsok osemdesiatych rokov. Áno, dámy a páni, presne o tomto to bolo. O bande úspešných hercov (Aykroyd, Murphy, Curtisová, belushi), ktorí si v ďalšom desaťročí takmer neštekli, originálnom nápade, z ktorého vychádzal prevažne stereotypne zrežírovaný zvyšok scenáru a, nuž, o dámskych prsiach.
Jedna z mála komedií, kde mi nevadí Eddie Murphy. Tradičně velmi dobrá je Jamie Lee Curtisová, Denholm Elliott v roli komorníka a celkem vzato i Dan Aykroyd jako nadutý snob. Je to vlastně modernizace pohádky 'Rozum a štěstí' a základní nápad je využit velmi dobře.
Jedna z nejlepších komedií 80. let. Narozdíl od podobných z této doby netrpí přehnaností a zalíbivším se primitivním humorem. Záměna jsou dvě hodiny skvělé zábavy, která nemůže urazit. Eddie Murphy zde poprvé prokazuje svůj nevšední komediální talent. Zajímavosti: Úvodní titulky jsou doprovázeny hudbou z Mozartovy opery Figarova svatba. *** První film Jamese Eckhouse, známého zejména ze seriálu Beverly Hills 902 10. *** Poslední film Alfreda Drakea. *** Randolph Duke má na své straně pracovny obraz Ronalda Reagana, zatímco Mortimer obraz Richarda Nixona. *** Budoucí švagr Jamie Lee Curtis Nicholas Guest se ve filmu objeví jako Harry.
Za 5! Jedna z nejlepších amerických komedií první poloviny 80.let. Eddiho zlatá doba. A Dan Aykroyd jako wallstreetová figura byl super. A komorník D.Elliot? Ten postavil laťku hodně hodně nahoru