Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (407)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Jednou jsem na to zadíval v televizi a už mě to nepustilo, pak ještě jednou v bez dabingu a nebylo co řešit, jasných 5*. Jane Austen sice není mojí knižní favoritkou, ale film se povedl náramě. Toho cajdáku tam není tolik a když už už se zdá, že se to převrátí do červené knihovny, tak to okoření ten pravý britský vtip nevtip. Herci jedna báseň, výprava a hudba taky. Nedávno jsem se po dlouhých odkladech dostal i k rozhlasové dramatizaci z roku 2001 a ta je (ač se to zdá nemožné) snad ještě lepší. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Klasická Austenovská romantika v excelentním britském podání. Skvělý scénář, který vyšel z pera Emmy Thompson a prvotřídní obsazení britské herecké špičky. Mladinká Kate Winslet, okouzlující Alan Rickman coby galantní, šarmantní a poctivý plukovník Brandon a malá rolička Hugh Laurieho coby sarkastického Mr. Palmera. Jakoby se v této roli již ozývalo vzdálené volání jeho geniálního Dr. House. Fenomenální je rovněž několika sekundové setkání Hugha a Alana, stojících vedle sebe ve scéně s plačícím dítětem. Legends come together:) No, a scéna, kde Alan přichází do místnosti, kde Kate Winslet hraje na klavír a pasáž, kde jí předčítá z knihy... ach jo:) Ten jeho charakter je dokonalý. A i kdyby takový muž nikde neexistoval, tak existuje alespoň v podání pana Rickmana:) ()

Reklama

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

"Vzdy jen odevzdanost a smireni se situaci, vzdy jen obezretost, cest a povinnost. Kde je srdce?" To je motto celeho filmu. A mozna proto me to neoslovilo tolik jako Pycha a predsudek. Chybi mi tam nejake emoce, nejake napeti, nejake ciny. Tedy az na poslednich dvacet minut, ktere mnou trochu pohnuly. Muzske osazenstvo bylo vyborme (zvlast Alan Rickman a Hugh Laurie), ale to zenske mi nejak nesedlo (vcetne vedlejsich postav, ktere mi byly snad jeste vic nesympaticke nez ty hlavni). Ovsem dobove prostredi skvele. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem přehlédl rating filmu: "For women only." Rozum mi v průběhu filmu umřel a cit se vůbec neprobudil, takže jsem se tvářil jako Hugh Laurie, když držel mimino. Sledovat film o slepicích, středobodem jejichž vesmíru jsou kohouti, bylo na mé nervy poněkud přespříliš. Ang Lee v mém nerozumném a cituprostém nitru přivedl k životu sarkastického cynika, jehož ústní koutky se zvedaly při každé cituplné a rozumu prosté scéně. Při pohledu na ženy v tomto filmu bych se nedivil ani náhlým změnám sexuální orientace u všech zúčastněných pánů. Ne, tohle mi opravdu nesedlo...teda krom trefných poznámek Hugh Laurieho. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film natočený a zahraný s nádhernou lehkostí, zábavou, přesto plný citu a lásky. Narozdíl od spousty jiných filmů na podobné téma nenudí, každý si v něm může najít svojí oblíbenou postavu (u mě vítězí plukovník Alana Rickmana a také Emma Thompson - i když i většina ostatních má hodně do sebe). Navíc povedený scénář nepatří ani náhodou do červené knihovny (nemůžu srovnávat s předlohou, kterou jsem nečetla), příjemná je i ostatní stránka filmu - od kamery po hudbu... Prostě moc příjemná podívaná. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (71)

  • Když Margaret (Emilie François) stojí v knihovně zády ke kameře, tak je pod jejím oblečením viditelná sada baterií pro mikrofon. (hansel97)
  • Keďže film ešte nemal dokončenú hudbu, tak v prvých traileroch k filmu sa používal soundtracku k filmu Malé ženy (1994). Stalo sa to už aj predtým, keď v upútavke na Myslite na Henryho (1991) bola použitá partitúra z filmu Cena za nežnosť (1983). (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama