Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (153)

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho s tím, že mi to žádní černí elfové, nepřesné trpaslice atd. neotráví. Po prvních dvou dílech jsem si říkal, co všichni mají, je celkem dobré. Jen tempo nic moc, ale to se určitě rozjede. No, nerozjelo. Pokaždé, když se začalo něco dít, scénář to usekl a zase kecy, kecy, kecy, natahovačky, kecy. Utahané a nudné to bylo až do 5. dílu. Pak přijde Udun, během půl dílu vyřešeno, a pak zase utahané kecy, kecy, kecy.  U sedmého dílu jsem i usnul a o nic jsem nepřišel. Výprava na seriál top, masky top, efekty top, kam se hrabe Witcher, kterého také zrovna nemusím, ale tempo maximální nuda, scénář otřes, postavy nezajímavé. Za mě, kdyby to mělo minimálně poloviční stopáž, možná i méně, bylo by to stravitelné. Postavy většinu času přešlapují, a pak udělají mega skok někdy i "mimo kamery". Není to vyloženě propadák, 50-60% to za mě má, ale prostě mě styl vyprávění hrozně otravoval. Druhou řadu vyhlížet nebudu a dám jí jedině, když to bude opěvované všemi kolem. Dalších 10 hodin už fakt zahodit nechci. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po šílených trailerech, které ve mně budily dojem, že Prsteny moci budou jen o „něco“ dražší Shannara, jsem po úvodních dvou dílech pocítil lehkou úlevu. Byl jsem z nich sice velice zklamán, nicméně jsem pocítil naději. Ta zemřela o týden později, to už totiž bylo jasné, že adaptace Shannary dává mnohem větší smysl a je v tom nejlepším slova smyslu zábavnější (přestože je od MTV). Už hodně dlouho jsem se žádným seriálem nepronudil tak moc, jako Prsteny moci, a to, že jsem při sledování například brouzdal po internetech, je jediný důvod, proč jsem nezemřel i já. Jediná věc, ze které jsem v souvislosti s tímto výtvorem opravdu zcela nadšen, je soundtrack, ty melodie jsou fenomenální. Stejně tak je skvostná i vizuální stránka, ze které jsou ty peníze nakonec dobře vidět. Alespoň v něčem, protože jinak za ně ten výsledek teda vůbec nestojí. A vlastně i ten vizuál je jen laciněji vypadající kopírka Jacksona. V celých těch osmi předlouhých dílech není téměř nic, co by mě zaujalo, nikdo, ke komu bych pocítil sympatie. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by seriálu třeba nepomohlo to, kdyby epizody byly třeba padesátiminutové, ale spíš ne. Protože se tam nic neděje, to, co se děje, nedává absolutně žádný smysl, postavy jsou naprosto příšerně napsané a některé dokonce k smrti nenávidím (dementní Chluponozi), a trochu to zachraňují jen Elrond a Durin. Takzvaní scenáristé Silmarillion ani Dovětky jistě četli, ale absolutně nepochopili, s výchozím materiálem to nemá společného naprosto nic, dělají si absolutně co chtějí zcela po svém, a u těch vyblitých, neskutečně tupých dialogů, šílených nedějových linek a všemožných komických rádoby zvratů jsem fakt měl chuťkaždý týden všechno roztřískat. Líbila se mi snad jen tajemství okolo Saurona a linka s tajemným cizincem (nikoliv tím z meteoritu, haha) a jak už jsem zmiňoval výše, s Elrondem a trpaslíky, což je jediná linka, která funguje, všechno další je sice atraktivní, ale příšerně napsané. Galadriel bohužel nakonec také silně zklamala, ačkoliv Morfydd je skvělá herečka. Tohle mělo dopadnout úplně jinak a výsledek mě mrzí, nicméně vzato kolem a kolem je to krásně vypadající, ale nesnesitelně průměrná fantasy se zahozeným potenciálem, ale absolutní neznalci (nečtenáři) by mohli být někteří – možná – spokojení. Ale pořád se to může zlepšit! (Haha, jedině pod novým vedením někoho, kdo ten svět chápe). A ještě vám položím ty nejpalčivější otázky, na něž odpovědi stále visí ve vzduchu: Myslíte si, že je Celeborn mrtvý? A jak dlouho mu to vydrží? 4/10 za to, co jsem pochválil. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci bychom mohli rozebírat hodiny a hodiny. Jak kvalitní je to adaptace, jak kvalitní je scénář, jak a jestli pošlapává Tolkienovo dílo nebo Jacksonovu adaptaci.. Nic z toho ale neodpoví na otázku, jestli jde o dobrý seriál. Alespoň zatím. Pro mě osobně má velká pozitiva v rámci vizuálu - vypadá opravdu skvěle a obrovský rozpočet se do něj naplno promítl, také hudba je velmi dobrá. Bohužel ale na to nenavázal příběh, kde si tvůrci opravdu ukousli trochu velké sousto. Všechny dějové linky zkrátka nejsou tak zajímavé, a jejich prolínání není moc dobře vymyšleno. Linka s Chluponohy ač je důležitá, tak je naprosto zbytečná, a dala by se shrnout do jednoho dílu. To samé ostatně i linka s trpaslíky, která je asi nejpoutavější. Tempo místy vázne, především kvůli přeskakování v ději, a ne všechny postavy působí v rámci příběhu opodstatněně, a proto nejsou ani zajímavé. Prsteny moci mají rozhodně svoje kvality, rozhodně mají i svoje nekvality, pozitivní ale je, že zde cítím spíše vzestupnou kvalitativní tendenci, než naopak. První sérii zkrátka bylo nutné kvůli představení všeho přežít, a doufejme, že ty další to potvrdí. Zatím ale střízlivé 3 hvězdy. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí první sezóny se zrovna netetelím nadšením, ale musím se přiznat, že jsem to čekal ještě o něco horší. Už jsem si zvykl na fakt, že se každá úspěšná záležitost (v tomto případě filmová trilogie Pán prstenů) dočká všemožných sequelů a prequelů, dokud není výsledkem odvar tak slabý, že vypadá jako čaj, který už někdo zalil horkou vodou alespoň pětkrát. Tady zatím platí, že tvůrci knižní předloze příliš neublížili, protože se s ní po většinu času úspěšně míjeli, mnohem víc mi vadily mdlé a nudné dialogy, přebujelá CGI a opravdu nadměrné množství zpomalených záběrů (které mi povětšinou ani nedávaly smysl; časté studie jízdy koňmo nechť jsou názorným příkladem). Nebyla to katastrofa, jakou jsem očekával, nebyl jsem ale ani spokojený, i když musím uznat, že jsem si všiml i několika světlých momentů. / Poučení: "Bude naší povinností ukovat mu hrobku, která mu zaručí nesmrtelnost v kameni." Tak buď Númenorejci pohřbívali své mrtvé velmi netradičním způsobem, nebo jsem silně nedůvtipný, případně selhal překladatel, ale mně ta věta prostě nedává smysl. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Název třetí epizody Adar je elfské slovo, které znamená „otec“. (spacemaster)
  • Celebrimbor (Charles Edwards) přemýšlí na začátku epizody, zda je možné udělat více s méně, když i Slunce vzniklo z něčeho menšího než jeho dlaň. Jde o odkaz na vznik Slunce a Měsíce v Tolkienově světě, kdy Slunce vzniklo z posledního ovoce ze Zlatého stromu Valinoru, Laurelinu, a Měsíc z květu Stříbrného stromu, Telperionu. (spacemaster)

Reklama

Reklama