Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (152)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí první sezóny se zrovna netetelím nadšením, ale musím se přiznat, že jsem to čekal ještě o něco horší. Už jsem si zvykl na fakt, že se každá úspěšná záležitost (v tomto případě filmová trilogie Pán prstenů) dočká všemožných sequelů a prequelů, dokud není výsledkem odvar tak slabý, že vypadá jako čaj, který už někdo zalil horkou vodou alespoň pětkrát. Tady zatím platí, že tvůrci knižní předloze příliš neublížili, protože se s ní po většinu času úspěšně míjeli, mnohem víc mi vadily mdlé a nudné dialogy, přebujelá CGI a opravdu nadměrné množství zpomalených záběrů (které mi povětšinou ani nedávaly smysl; časté studie jízdy koňmo nechť jsou názorným příkladem). Nebyla to katastrofa, jakou jsem očekával, nebyl jsem ale ani spokojený, i když musím uznat, že jsem si všiml i několika světlých momentů. / Poučení: "Bude naší povinností ukovat mu hrobku, která mu zaručí nesmrtelnost v kameni." Tak buď Númenorejci pohřbívali své mrtvé velmi netradičním způsobem, nebo jsem silně nedůvtipný, případně selhal překladatel, ale mně ta věta prostě nedává smysl. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začíná to hodně pohádkově (nemáme slovo pro smrt), naubuřele (stovky let bojovali, tisíc let putovali…) a debilně (někdo jim zhasne strom a oni musí někam úplně do kšá, aby mu vysvětlili, že takhle ne?). Padnou tam známa slova jako Sauron a Středozem. O těch už se povídalo v LOTRovi  před 20ti lety. A tedy víme jak to s nima dopadne. Tedy už v desáté minutě první epizody bylo nutné vypnout a snažit se jen konzumovat. Seriál totiž obsahuje několik (pro někoho celkem pochopitelně těžce stravitelných) zkratek, jako třeba probuzení Balroga, které se celkem nepovedly. Obsazení je také celkem “vachrlaté” (budiž opálený Elf, Trpaslík i Hobit - kde se našel i asiat a samozřejmě), ale hlavně zcela protivná Elfí blond-pipka, která se tváří non-stop nasraně a chová se jako namyšlená pinda. Vyprávění jako takové má slabší chvilky, chvilky co mě doslova vytočilo (idiocií) a samozřejmě také ty, které nadchnuly. Mě osobně se líbí, jak vše do sebe na konci zapadne (nezůstanou žádné trapně otevřené linky). Pokud bych měl srovnat s letošním konkurentem “Draky”, vedou “Prsteny” na celé čáře (a po všech stránkách). Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek série mi přijde ideální... seznamujeme se, skáčeme mezi postavami, vše krásně vypadá, skvělá hudba, občas trošku táhlejší. Sem tam nějaký nesmysl, kde scénáristům vypadl um. Jenže to je horší v posledních třech epizodách, kde celá série má mířit do nějaké epičťějšího finále. Scénáristi nedokáži držet tempto s rozsahem výpravy, hudbou a kinematografií. Je tu tedy geopolitický konflikt o celý Mordor, kde žije 50 vesničanů. Nebo Sauronova infiltrace a přinesení daru elfům je vlastně jen to, že pošeptá chudákovi Celebrimborovi při prvním setkání... hele, když ti to nejde natavit, co takhle udělat slitinu... tři prsteny moci jsou na světě, elfové ošáleni. No ták... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po šílených trailerech, které ve mně budily dojem, že Prsteny moci budou jen o „něco“ dražší Shannara, jsem po úvodních dvou dílech pocítil lehkou úlevu. Byl jsem z nich sice velice zklamán, nicméně jsem pocítil naději. Ta zemřela o týden později, to už totiž bylo jasné, že adaptace Shannary dává mnohem větší smysl a je v tom nejlepším slova smyslu zábavnější (přestože je od MTV). Už hodně dlouho jsem se žádným seriálem nepronudil tak moc, jako Prsteny moci, a to, že jsem při sledování například brouzdal po internetech, je jediný důvod, proč jsem nezemřel i já. Jediná věc, ze které jsem v souvislosti s tímto výtvorem opravdu zcela nadšen, je soundtrack, ty melodie jsou fenomenální. Stejně tak je skvostná i vizuální stránka, ze které jsou ty peníze nakonec dobře vidět. Alespoň v něčem, protože jinak za ně ten výsledek teda vůbec nestojí. A vlastně i ten vizuál je jen laciněji vypadající kopírka Jacksona. V celých těch osmi předlouhých dílech není téměř nic, co by mě zaujalo, nikdo, ke komu bych pocítil sympatie. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by seriálu třeba nepomohlo to, kdyby epizody byly třeba padesátiminutové, ale spíš ne. Protože se tam nic neděje, to, co se děje, nedává absolutně žádný smysl, postavy jsou naprosto příšerně napsané a některé dokonce k smrti nenávidím (dementní Chluponozi), a trochu to zachraňují jen Elrond a Durin. Takzvaní scenáristé Silmarillion ani Dovětky jistě četli, ale absolutně nepochopili, s výchozím materiálem to nemá společného naprosto nic, dělají si absolutně co chtějí zcela po svém, a u těch vyblitých, neskutečně tupých dialogů, šílených nedějových linek a všemožných komických rádoby zvratů jsem fakt měl chuťkaždý týden všechno roztřískat. Líbila se mi snad jen tajemství okolo Saurona a linka s tajemným cizincem (nikoliv tím z meteoritu, haha) a jak už jsem zmiňoval výše, s Elrondem a trpaslíky, což je jediná linka, která funguje, všechno další je sice atraktivní, ale příšerně napsané. Galadriel bohužel nakonec také silně zklamala, ačkoliv Morfydd je skvělá herečka. Tohle mělo dopadnout úplně jinak a výsledek mě mrzí, nicméně vzato kolem a kolem je to krásně vypadající, ale nesnesitelně průměrná fantasy se zahozeným potenciálem, ale absolutní neznalci (nečtenáři) by mohli být někteří – možná – spokojení. Ale pořád se to může zlepšit! (Haha, jedině pod novým vedením někoho, kdo ten svět chápe). A ještě vám položím ty nejpalčivější otázky, na něž odpovědi stále visí ve vzduchu: Myslíte si, že je Celeborn mrtvý? A jak dlouho mu to vydrží? 4/10 za to, co jsem pochválil. ()

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Theo (Tyroe Muhafidin) se ptá Bronwyn (Nazanin Boniadi), jestli si pamatuje, co mu vyprávěla, když jako malý nemohl spát. Odpoví mu moudrem o tom, jak je stín pomíjivý a když najde světlo za jeho dosahem, stín ho nenajde. Tento dialog mohli diváci slyšet na konci filmu Pán prstenů: Dvě věže (2002), ale pochází z knihy „Návrat krále“, kdy Sam (Sean Astin) vidí hvězdu mezi mraky, když se s Frodem (Elijah Wood) nachází hluboko uvnitř Mordoru. (spacemaster)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno