Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stará výměnkářka, surově podříznutá, nalezená sedící na židli nad svou batolící se drůbeží. Okolnosti jasně ukazují na loupežnou vraždu a Budík (J. Plesl) zpočátku nepochybuje. Nabízí se motiv peněz, ukrytých ve výměnkářčině náboženské knížce, Nebeklíči, jak bylo na vesnici zvykem. Ty zmizely. Stopy ukazují, že rodina, tedy vážený syn hospodář (M. Finger) a jeho žena (B. Lukešová), jsou nevinní, že útočník přišel zvenku. Ale kdo? Může hrát nějakou roli blížící se soud o pozemky, ve kterém měla stará paní svědčit? Otázky se komplikují, vesnice na okraji Prahy se jeví jako čím dál tajemnější svět, v němž se dějí poněkud nepochopitelné věci. Existuje například skřítek Hospodáříček? Budík je však racionální člověk, a tak brzy narazí na skutečnou stopu. Na základě chytrého postřehu objeví výměnkářčiny peníze a další důkazy. Podezření se obrací k rodině. Dojde i k zatčení, ale to nakonec nikam nevede, je totiž jasné, že právně neobstojí. Budík cítí, že stále nerozumí něčemu základnímu, bez čeho se v tomto vesnickém případu neobejde a co musí pochopit. A když je varován, aby se o pochopení této bohaté sedlácké rodiny raději nesnažil, neposlechne. Je policista, má nějaké poslání, jeho etika mu velí prosadit pravdu, ať je jaká chce, děj se co děj… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

AgnesDee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak si to shrňme - baba nedokáže pomoci, a i přesto, že je velmi pobožná, dá přednost své vlastní cti před ctí rodiny a dokonce před církvi samotnou. Její syn okolností její smrti zatají tak, že místo činu nafinguje jako vraždu. A když to inspektor vyřeší a koná pouze svou povinnost, dostane za to ještě hate, že zničil této rodině pověst. A logika je v tom kde? Za zničenou pověst může oběť sama, nenáviďte ji, ne poldu. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OBSAHUJE SPOILERY! Proč ta babka předtím tvrdila, že si přesně pamatuje, jak pozemky byly a kvůli tomu chtěla vypovídat? A jestli to přece zapomněla, proč prostě neřekla, že už neví, jak to bylo? Nikomu by neublížila, její svědectví by jenom bylo k ničemu. Proč kvůli tomu spáchala sebevraždu, nota bene když byla tak silně věřící? To nedává smysl... No, alespoň na řešení tentokrát vyšetřovatelé přišli sami a nemuseli jim v tom pomáhat postižení a manželky vrahů. Jinak obvyklá slabota, občas trapné scény ("Nemám tuberu! Nemám tuberu!") občas scény nechtěně k smíchu (podruh natáhne policajtovi za přítomnosti jiného policajta, pak po něm ještě hodí boty a oba policisté se podruha bojí). Inspektor Budík je i nadále nesympatický a neustále otrávený a Havlík i nadále souloží ve službě. Slabé 2*. ()

Reklama

Amalberga 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Debilní vtípek s "modrou krví" mě na začátek trochu otrávil. Co na tom, že hodně žen si při prvním sexu blánu neporuší a krvácet vůbec nemusí, že jo. Zbytek se tak nějak táhl v zaběhnutých kolejích; Langmajer zase používá sexuální metodu vyslýchání, Nováček oddělá všechnu práci v terénu (konečně ho méně šikanují a dostane se mu i nějaké to uznání v podobě doutníku). Stopy nikam nevedou a až díky dopisu na rozloučenou se dozvídáme, že šlo o sebevraždu. Pěkná blbost. Nikdo silně věřící by se nezabil kvůli cizí pozemky, protože sebevražda neznamená jen blbý místo u hřbitova, ale i místo v pekle. P. S. Chudáci kačátka pokropená krví. Dost mě iritovalo, jak tři volně pobíhala po podlaze, div na ně postavy nešláply, zatímco zbytek byl v krabici, jedno navíc vypadalo dost zdechle. Práce se zvířaty při natáčení teda nic moc. ()

endymion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto neprůstřelně jsem vydedukoval, že velkostatkářu podřízl její vnuk, který zběhl z vojny, rodiče ho doma tajně přechovávali, ale bába to jako chtěla nahlásit (šavle, skřítek hospodáříček, služka aj). To, jak to vyšetřili, krátka nesedělo. Téměř ortodoxní křesťanka by takovou "prkotinu" určitě takto neřešila. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U případu podříznuté báby byl pětihvězdičkový jen výkon Martina Fingera, jinak začínám být mírně nervózní, jak se tento seriál ukáže. Zatím tedy jako krimi podprůměrné, jako dobové drama jen v náznacích. Kouzelník Žito v posteli s princeznou z léčivé vody a Langmajer s malou Geislerovou, takže vítězem v disciplíně filmová nahota se stává: Langoš s nahým zadkem .... tak na to, jaké do této historické krimi série vkládám naděje, tak zatím nic moc a čekám dál na zlepšení. PS: udělejte něco s tím přesvícením!!! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,95 milionů diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek toho večera i celého dne. (rublik05)
  • Na konci, když si chce mladší dcera inspektora Budíka promluvit se svým otcem a zjistí, že je nemocný, tak řekne: „Vždyť by to mohla být španělská chřipka a ta pořád zabíjí.“ Španělská chřipka řádila v letech 1918–20, Velká Praha ale vznikla až v roce 1922. (VN85)
  • Na začátku hovoří inspektor Budík (Jaroslav Plesl) s policejním agentem Nováčkem (Denis Šafařík) o tom, že šlechtické tituly zrušil 10. prosince 1918 prezident Masaryk. Zrušilo je zákonem 61/1918 Sb. Revoluční národní shromáždění, Masaryk nebyl v tu dobu ještě ani v Československu, jelikož do vlasti přijel až 21. prosince. (VN85)

Reklama

Reklama