Reklama

Reklama

Dívka v pavoučí síti

  • USA The Girl in the Spider's Web (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Lisbeth Salanderová, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série “Milénium“ Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (258)

nash. 

všechny recenze uživatele

Všechno je jinak. Z ponuré krimi plné úchylů a deprese je čistá akční jízda, Lisbeth je mnohem méně divná a mnohem více superhrdinská, místo traumat minulosti plné perverzností je tu klasická záchrana světa. A přece je to mnohem lepší než jsem čekal. Nabušená akční jízda, která ani na okamžik nenudila, se sympatickou hrdinkou a několika výbornými momenty. Klidně bych si dal nášup v podobě dalšího filmu. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Výborná Claire Foy a zručná režie (až na zcela nepřehlednou bitku v plynových maskách) jsou hlavními klady jinak průměrného filmu. Ze zapomenutelné knižní předlohy byl totálním okleštěním spíchnut scénář, který je velmi hloupoučký a místy ani moc nedává smysl. Z příběhu v podstatě zmizela i stěžejní druhá hlavní postava, jejíž přítomnost ve filmu je z hlediska děje úplně zbytečná a možná je to dobře, protože představitel Blomkvista vážně není dobře vybraný, stejně jako ostatní herci (s jedinou výjimkou toho dětského). Naštěstí to všechno rychle odsýpá, takže člověk nemá moc prostoru, aby se nad tím přemýšlel. To až cestu domů vám dojde, jakou koninu plnou komických pokusů o švédský přízvuk jste to viděli. Hlavně jsem úplně nepochopil, pro koho byl film určen. Pro milovníky knih se od nich moc odkláněl a nenavazoval na předchozí díly, pro lidi, co je neznají, se příliš mnoho zmiňoval děj dvou předchozích dílů, které ale v angličtině nikdo nezfilmoval. Vzhledem k tomu, že z těch dvou Lagercrantzových knih byla tahle tou lepší, tak nevím, zda chci, aby série ještě dál pokračovala. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Lisbeth Salander se vrací a má za úkol ukrást NSA program, který chce jeho tvůrce zpátky. Bohužel o něj mají zájem i členové nebezpečného gangu, kteří Lisbeth znají lépe, než si vůbec dovedla představit. Dívka v pavoučí síti je o dost méně ambiciózní než americká verze Mužů, kteří nenávidí ženy a spokojí se s tím, že chce být zábavným a moderním špionážním thrillerem s překvapivě velkým množstvím dobré akce. Je to trošku pitomější než Fincherova verze, ale nudné ani v nejmenším, jen prostě jiné. Ty dvě hodiny mi ale v kině uběhly docela příjemně. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nejdřív Ňoouma Rampičová, pak Roomová Můra, a teď Klér Fuj … Jsem zvědav, kolik těch Bydžovských ještě do budoucna najdou, když právě kompletně vybrakovali nejzrůdnější panteon světového hereckého obludária a Milénia se chytil nějaký parazit, mezi nímž a Larssonem je sice literární propast asi jako mezi Rohlíkovou a Zolou, ale to filmování zjevně nezabrání. Ač potištěný hajzlpapír, dokázal z něj ostřílený Štefan Rytíř setřít to nejméně hnědé a zpotvořit vcelku snesitelný scénář, který má atmosférou rozhodně blíž ke švédským originálům, než k dementnímu a zblitečnému Finčrovu hranému dabingu. A tak dostáváme další trampoty obskurně odporné babochlapské lesby, nyní v dětství citlivě píchané romantickým tatínkem, od níž by se nenechaly vylízat snad ani vyhnisané cigošky v krymu, která během pěti vteřin v pohodě hakne i Pentagon, a to z hloupé Nokie 3310 bez modemu, a jež by díky svému militantnímu feminismu a potlačovanému PMS v pohodě rozkope držky i celé kohortě po zuby ozbrojených vysteroidovaných speciálních jednotkářu, protože ti při pohledu na ni radši panicky zavírají oči, aby jim její krása nevypálila sítnice. Ale jebat, bylo to jinak celkem popiči. Tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „Ač s despektem ke kvocientně limitovaným presumpcím ležérní matrice, zcela neodpovídajícím intelektuálním postulátům percepčně rigidního diváka, šlo o naračně fluentní a kulantně agilní disport, konsternující jen marginálně“. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Propánajána, který prase psalo ten scénář? Neskutečně infantilní dialogy, bizarní vývoj scén a nesmyslné chování prakticky všech a všude. Od samotné zápletky, kdy z nějakého ("myslel jsem, že jí můžu věřit" ) důvodu osloví jakýsi programátor protagonistku, aby ukradla NSA program na odpalování raket, což ona přijme (?), přes sekvence typu Lisbeth není schopná vymyslet jiný způsob setkání s Blomkvistem, který by třeba nezastavil výtahy ve dvou barákách až po dialogy typu "Dej mi její číslo!" "Nikdy ti ho nedám!" "Víš, že určitě spí i s jinejma holkama?" "Děvka. Tumáš číslo." Facepalm téměř každou scénu z nějakého důvodu sice tvoří zábavu tak nějak sám o sobě, ale pokud dávám za něco nadprůměrné hodnocení, tak je to zase kvůli důkazu, že Alvarez se stále drží na špici žánrových režisérů. Akční scény a hlavně kamera jsou naprostá špica a u některých scén (klouzající kamera následující pád z okna Lisbeth s Mikaelem, auto vs. les či jednozáběrovka z centrály NSA) se mi občas tajil dech. A o tom tyhle filmy mají být především. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Na mostě po honičce v autě (cca v čase 56:00), když Lisbeth (Claire Foy) zastaví, tak první auto stojí na mostě pokaždé jinak. Jednou stojí rovně a podruhé napříč přes silnici. (Záry)
  • Celosvětová premiéra proběhla 24. října 2018 v Římě. (Varan)
  • Natáčelo se od ledna do dubna 2018 v Německu a ve Švédsku. (Varan)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Reklama

Reklama