Reklama

Reklama

Hlava 22

(seriál)
Trailer 1

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál Hlava 22, natočený na motivy věhlasného stejnojmenného románu Josepha Hellera, vypráví příběh prohnaného a bezkonkurenčního flákače Yossariana (Christopher Abbott), pilota bombardéru amerického letectva za druhé světové války. Ten je celý bez sebe, protože se ho snaží zabít tisíce lidí, které nikdy neviděl. Jeho skutečným nepřítelem je ale vlastní armáda, neustále navyšující počet misí, které musí letci absolvovat, aby splnili povinnost. Pokud se však Yossarian jakkoli pokusí vyhnout svým nelogickým povinnostem, poruší absurdní, byrokraticky vykonstruovaný paragraf známý jako Hlava 22, který udává, že obavy o vlastní bezpečnost tváří v tvář skutečným a bezprostředním ohrožením jsou důkazem racionálního uvažování. Letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Žádost o uvolnění ale svědčí právě o psychickém zdraví a proto k němu dojít nemůže. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (133)

angel74 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem bohužel nečetla, ale po zhlédnutí této zdařilé adaptace jsem přesvědčená o tom, že by se mi líbila. Od prvního dílu jsem cítila jistou podobnost s veleúspěšným seriálem M*A*S*H, který mi nikdy k srdci moc nepřirostl. Ovšem Hlava 22 si mě s každou další epizodou získávala čím dál víc, až jsem se na konci přistihla, že bych se vůbec nezlobila, kdybych osudy kapitána Yossariana v podání vynikajícího Christophera Abbotta, všemožně se snažícího vyhnout bombardování, mohla sledovat dál. Většinu času jsem se skvěle bavila, zároveň mi však v hlavě pořád hlodala myšlenka, co hrozného se zase stane. Lepší seriálové dílko vyprávějící o absurditě a tragice války jsem zatím neviděla. (90%) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poněkud polopatické, ale pěkné. 1) Zatímco Švejk je zábava, Hlava 22 je smutný až tragicky zoufalý příběh. Všichni, kteří prošli vojenskou přípravou či autoritářskými režimy tak nějak vědí, že ač fiktivní, je hluboce pravdivý._____ 2) 33letý Christopher Abbott (hlavní postava ("Yo-Yo" Yossarian) - sbírá sympatie i antipatie v závislosti na scénáři. Vždy je výborný herec a současně velice sexy._____ 3) Dále stojí za zmínku 35letý Austin Stowell (Nately), Daniel David Stewart (obchodník Milo), 28letý Graham Patrick Martin (Orr, který byl již čtyřikrát sestřelen), 41letý Jay Paulson (kaplan), 28letý Pico Alexander (Clevinger) 30letý Jon Rudnitsky (McWatt), 30letý Rafi Gavron (Aarfy), 28letý Gerran Howell (Kid Sampson). 58letý George Cloony si zarežíroval, zaprodukoval i zahrál (dobře) svého scheisskopfáckého šmejda._____ 4) Ve filmu se mi více líbilo obsazení některých rolí (Milo, plukovník a další). Seriál, jak vyplývá z povahy věci, měl více prostoru na vylíčení atmosféry a úspěšně jej využil. Yo-Yo je skvělý._____ 5) Kniha je samozřejmě lepší, jde více do hloubky, postavy jsou plastičtější a uvěřitelnější a především dává prostor čtenářově představivosti, aby si dotvořil, co třeba. Ale seriál není špatný, věru není._____ 6) Koment k zamyšlení: leonidas* (poukazuje na rozdíl mezi humorem a ironií) a Lockeroom**** (vyznění seriálu je odlišné od knihy). ()

Reklama

Soweek 

všechny recenze uživatele

4,5*. Hlava 22 umí být stejně zábavná jako krutá. Mashovský humor ( řekl bych skoro až nadčasový vzhledem k tomu, jak je dílo staré ) a odlehčenou komedii střídá drsná realita války, ve které hlavní postavy umírají rychleji než ve Hře o trůny. Režisérsky i herecky bravurně zvládnuté, škoda jen toho nezáživného konce, který ale vlastně nemůžeme přisuzovat seriálu, když se jede podle knihy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj vynikajúci miniseriál, ktorý nie je stopercentne kópiou veľdiela pána Hellera, ale to vôbec nie je na škodu. Je skvelým spracovaním, kde vám v tej záplave sarkazmu a irónie prejde šesť častí na jedno posedenie. Je to taký Mash v modernom šate s podľa mňa ešte lepšími hláškami pochádzajúcimi nielen z knihy. Samozrejmosťou sú aj vážne situácie, kedy sa človek zamyslí nad celou tou absurditou vojny a vojenskej služby (napr. scéna v 5. časti so znásilnením bola naozaj silná). Z výrokov si treba vybrať najmä tento: „To, že si paranoik, ešte neznamená, že po tebe nejdú“, ktorý je všeobecne omylom pripisovaný Kurtovi Cobainovi, ten však tento citát len prebral. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Nic moc, trochu jsem čekal Bratrstvo neohrožených s letadly, ale slabota. Hlavní hrdina je takový ubrečený zbabělec, který se snaží vykroutit z války a utéct domů - jak v seriálu zaznělo "You're f*cking coward". Seriál rozhodně není chlapský a rozhodně není komediální, co potom zbývá u válečného filmu... nic lepšího než jen průměr? ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • Epizóda je venovaná výkonnému producentovi minisérie, Steve Golinovi, ktorý zomrel necelý mesiac pred jej premiérou. (koba)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama