Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 021)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Historicko-romanticko-dobrodružný film a trochu i western v režii Michaela Manna (Nelítostný souboj, Collateral) z období bojů Francouzů, Angličanů a různých indiánských kmenů v Americe. Hezká muzika, pěkné záběry, indiáni... Prostě pohoda, ale žádný zázračný zážitek. Trailer: http://www.csfd.cz/film/6449-posledni-mohykan-last-of-the-mohicans-the/videa/ ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je nejlepší film Michaela Manna Mohykán nebo Nelítostný Souboj? Dá se říct, že je to jako rozhodnout se mezi AC Cobrou a Porsche 911 (zdravíme Mizery:)). Mohykán má v rukávu jedno eso, a tím je snad nejlepší soundtrack všech dob od Trevora Jonese a Randyho Edelmana. Nebo spíš od Randyho Edelmana a Trevora Jonese? Říct o hudbě, že je podmanivá a atmosférická ani zdaleka nevystihuje její kvalitu. Plus nádherná výprava, exteriéry, příběh....prostě pět hvězd je málo. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tento film obcházel, až jsem nakonec neodolal. Titulní skladba je mi víceméně dost známá a tak jsem byl zvědavej, jak dobře jí tvůrci zakomponují do filmu. O to horší bylo, když jsem během filmu pochopil, že film táhne jenom ta jedna známá písnička a nic jinýho na něm vlastně dobrého, co se týče muziky, není a to mě vcelku zamrzelo. Důlěžité je ale to, že příběhově je to suprový film, kterých se po světě tolik netočí. Nápad je to také zajímavý. Přecijen, jak často se ve filmu objevuje téma indián, když nebudu brát v potaz Odpadlíka. Jen tomu prostě nemůžu dát plný počet. Pro někoho je to dost možná historická pecka, pro mě jenom film, od kterého jsem čekal o dost víc a i když jsem dostal dost, stejnak to bylo dost málo na to, aby to bylo obodování na plno. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Můj vztah k tomuto filmu je dosti specifický. Jednak to byl první film, který jsem kdy viděl celý (zhruba v 6 letech) a pak ještě nejméně 20x, ale hlavně mě vždy závěrečná scéna naprosto dostala a já schovával slzy, aby mě rodina v obýváku neviděla bulet. Poslední Mohykán je spolu s Tancem s vlky nejlepší "indánka", která kdy vznikla. Je to rozhodně také nejlepší film popisující koloniální britské vojsko a nejlepší film popisující indiány na východním pobřeží severní Ameriky, kdy si prérijní kmeny na západě (ano, ty z westernů), ve kterých má mimochodem předky i "poslední Mohykán" Russell Means, mohly nechat o debilním bělochovi jenom zdát. Krásný příběh se skvělými herci, který má dokonalé kostýmy, dokonalou hudbu a dokonalý komparz, který má paradoxně nedostatky pouze v indiánech (Huronech), které kolikrát hrají běloši namalovaní válečnými barvami, což je dost poznat. Problém také vidím v předloze, kdy jsou Francouzi vylíčeni jako čiré svině spolčené s ďábelským kmenem žroutů srdcí a Britové jako celkem gentlemanští kavalíři se zeleným mozkem a roztomilými Mohawky hrajícími lakros na své straně. Fakt, že Francouzi dokázali s loajálními indiány jednat s respektem a téměř rovnocenně a měli dobrou indiánskou politiku, na rozdíl od Britů, kteří je považovali automaticky za podřízené opice, to v tomto filmu moc patrné není, což je škoda, protože tento film je pro většinu diváků první a poslední návštěvou historie, kterou do této tématiky podstoupí. Nebudu ale hodnotit historii ani její přesnost v tomto filmu, Poslední Mohykán je zkrátka perfektní film, který nemá žádného srovnatelného následovníka zachycující stejné místo a období. 95% můj TOP 10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mann je režisérským intelektuálem s jedinečným darem pobavit nejširší masy. Nad kompozicí obraz/hudba zůstává rozum i smysly stát a geniální zručnost v budování jemných vztahů mezi postavami vdechuje filmu život. Jenže Poslední mohykán je, při vší úctě, pouze dokonale načančanou indiánkou, která ve mně, díky své jednoduché prvoplánovistoti, po celou dobu budila dojem dokonalé sterility. Jakékoliv rozvinutí nitek divácké empatie k osudové lásce drolí válečné zápolení a naopak. Po skončení jsem měl pocit zpola uspokojeného libida a toužil jsem po minimálně půlhodině navíc. PS: A známý ústřední motiv ještě nedělá automaticky geniálním celý soundtrack. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Vo filme sa objaví viac ako 900 skutočných indiánov z celých Spojených štátov, väčšinou z kmeňa Cherokee. (westerns)
  • Michael Mann před ani během natáčení nečetl původní knihu "Poslední Mohykán". (Xixao)
  • Kvůli postavě Sokolího oka prožil Daniel Day-Lewis půl roku naprosto sám v divočině, kde se naučil dokonale lovit a stahovat zvířata, stavět kánoe a střílet z pušky i v běhu. (Pumiiix)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama