Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slušná rozprávka, do ktorej sa podarilo zakomponovať atmosféru i kvázi hororové prvky, je cítiť, že sa už blížil koniec socializmu. Valaškár Kroner sa nebál a kto vie, či tú odvahu nezískal aj vďaka pohostinnosti ľudí na južnej Morave, kde sa film natáčal. Počas sparného leta sa tam vraj nalievala slivovica potokmi. Mám podozrenie, že tam potom v štábe muselo byť aj za tucet nebojsov. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Když jsem byla malá, zanechala ve mně hluboký dojem. Skvělý výkon herecký Vetchého a Jána Krónera. Ten se mi mimochodem líbil i jako chlap. Kam se na něj hrabali ty všechny princátka. Na svou dobu super triky, lehce tajemný vizuál, smysluplný děj. Za mne plný počet. Viděno i ve slověnštině a to je o dost horší káva. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádkou, kterou jsme viděl již několikrát a pokaždé mě udivuje svojí skvělou atmosférou, která je chvílemi na pohádku až překvapivě temná. Ján Kroner asi nikdy nehrál lepší roli a Ondřej Vetchý se svým/svou Krutibrkem je neustále velmi vtipný trouba vedle velkého dřevorubce Ondry. Rozhodně pohádka do červených čísel, protože chvílemi kvalitou a atmosférou předchází většinu "proslavených a umělých" pohádek. Kdo nezná strach, musí povinně zachránit minimálně jedno království a princeznu za život:) ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak jsem pohádku konečně viděla, ale do konce jsem nevydržela. Je příliš temná a nezajímavá - stejně jako představitele hlavních rolí. Trochu sympatie jsem shledala u Ondřeje Vetchého, jinak mě však v tento okamžika nenapadá nic pozitivního, co bych mohla vyzdvihnout. Snad určitá "pohádkovost" českých předrevolučních pohádek, která se objevuje i v Nebojsovi. 42%. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pěkná výpravná a poučná pohádka, jednoduchá, přímočará, se sympatickými postavami. Stejně jako GeusX konstatuji, že nejvíce pozornosti na sebe strhává postava Ondřeje Vetchého. Ostatně, nebýt jeho, byla by atmosféra pohádky možná až příliš temná a dusivá, dodnes si pamatuji, jak mě děsily scény z hostince. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Filmová verze se od knižní formy liší. Zatímco ve filmu byla princezna (Zuzana Skopálová-Jányová) v zajetí zlých sil čarodějníka (Václav Knop) a Ondra (Ján Kroner ml.) ji mohl osvobodit jen tak, že po tři noci musel vydržet strašné zkoušky bez jediného hlesnutí, v knize zámek ovládalo dvanáct pekelných nestvůr, které bylo nutné překonat stejným způsobem a poté ještě hlavního hrdinu čekala další dobrodružství, než se konečně probojoval ke své vyvolené princezně. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno