Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (923)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman je bůh! Už rok jsem se takhle u filmu srdečně nesmál a nebavil. Nebyla vteřina, kdy bych se nudil, perfektně padnoucí a příjemná hudba, kromě více než geniálního Dustina také výborní herci, ba dokonce jsem oželel při sledování i jeden díl Simpsonů a to je podle mě kritérium nejvyšší kvality :-) ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Snímek plný milých překvapení. Pravděpodobně nejlepší film Dustina Hoffmana. Hoffman zde nepodává lepší výkon než v Midnight Cowboy, Malém velkém muži, Tootsie či Rain Manovi. „Absolvent“ je prostě jen lepší film než ty ostatní. (Snad jen Půlnoční kovboj mu může konkurovat.) Někteří se dodnes diví, co na „Absolventovi“ lidi tak fascinuje. Jestli je to skvělý scénář, nebo snad písničky Simona a Garfunkela ... Zkuste posoudit sami. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

To, že se Absolvent dá dnes již považovat za kultovní film, je zásluhou jednak prvotřídní Nicholsovy režie, ale především postavou Dustina Hoffmana. Ta totiž skvěle odráží nelehké strasti dospívání, znuděnost a lhostejnost nadaného mladíka, který má o své budoucnosti docela jiné představy než bohatí rodiče. Mimoto Hoffman předvádí opět jeden ze svých vynikajících výkonů a už ve 30 letech budí dojem protřelého herce, o kterého se může celý scénář plnou vahou opřít, a on ani o chloupek nepovolí. Dokonalá je chemie mezi ním a Anne Bancroft, dokonalá je hudba od Sájmona a Garfunkela, dokonalé je i finále jako zářný symbol volnosti a nezávislosti. Nenápadný film, který ale po všech stránkách patří mezi špičku. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Calder Willingham, Buck Henry .. Jó, tenkrát poprvé… Trochu banální úvod/vstup do zápletky, ale jinak luxusní podívaná. Režie je na mistrovské úrovni - bezchybné dlouhé záběry v niž herecky excelují tři hlavní postavy v zajímavém trojúhelníku lásky a chtíče. Kontrast první poloviny s polovinou druhou, která chtě nechtě sklouzává k drobnému romantickému klišé není až tak velký. Přesto je ta první polovina mnohem, mnohem zábavnější, nabitá konverzačním vtipem a lehkostí. Calder Willingham jako hlavní scénárista odvedl opět dokonalou práci a zadaptoval na jedničku knižní předlohu. Ty brilantní dialogy, lahůdka. Vše umocněno (už se budu opakovat) mistrovskou režii. Mike Nichols byl od začátku své kariéry prostě machr! Stejně jako Dustin Hoffman! 90%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu napsat? Určitě to, že se jedná o jednu z nejlepších romanticky-dramatických komedií co jsem kdy viděl! Dustin Hoffman v roli studenta (i když mu je ve skutečnosti už 30 let, ale známe americkou problematiku na tohle téma:)), který se má stát ozdobou rodinných večírků a chloubou rodiny. Na druhé straně Anne Bancroft, přítelkyně rodiny Robinsonových, která svede Bena. Benovi se zalíbí její dcera, kterou si zahrála božská Katharine Ross. Do té doby hodná milenka se změní a začne se mstít......když k tomu přičteme vynikající hudbu Simona a Garfunkela, tak se jedná o výborný filmový zážitek. Film ze sedmi nominací na Oscara vyhrál jen v kategorii režie.... Pro mě kultovní dílo a jasných pět hvězdiček. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (73)

  • Když Benjamin (Dustin Hoffman) vyleze z bazénu, vezme si košili a jde do domu – mokrý. Když ale v následující scéně v domě stojí, má naprosto suché oblečení a vlasy. (orionn12)
  • Dustin Hoffman si uchopení prsou Anne Bancroft v hotelovém pokoji pečlivě naplánoval, i když ve scénáři to tak nebylo. Považoval to za vtipné a když svůj záměr učinil při natáčení, začal se režisér Mike Nichols hlasitě smát. Hoffman se k němu přidal, ale než aby scénu přerušil, odvrátil se od kamery a hlavou mlátil do zdi, aby se přestal smát. Nicholsovi se to zdálo natolik vtipné, že tuto pasáž ve filmu ponechal. (don corleone)
  • Po dokončení filmu Dustin Hoffman předpokládal, že se vrátí ke své divadelní kariéře. V následujících dnech navštívil pracovní úřad kvůli podpoře. Tam udělal jeho snímek fotograf časopisu Life a brzy se na jeho titulní straně objevila fotografie i s titulkem "Absolvent ve frontě na podporu". (Hwaelos)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama