Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)
Francie / Německo / Itálie, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Josée Dayan

Předloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scénář:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrají:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

S velkými ambicemi sáhli znovu francouzští tvůrci po slavném románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Christo". Ve čtyřdílném filmu se soustředili především na pomstu Edmonda Dantese - jeho dokonalý, rafinovaný plán, jak po dvaceti letech zničit ty, kteří mu vzali nejlepší léta jeho života, svobodu, snoubenku, otce a čest. V nádherných kostýmech a dekoracích se vrátíme do Paříže roku 1838 a opět prožijeme krutý osud mladého marseillského kapitána a opět se budeme ptát po smyslu pomsty, která ničí nejen viníky... Producenti, scenárista Didier Decoin a režisérka Josée Dayanová vsadili na jistotu - nejen co se předlohy týče, ale i co do hereckého obsazení. V titulních rolích Edmonda Dantese a Mercedes uvidíme Gérarda Depardieua a Ornellu Mutiovou a jejich děti coby mladé snoubence Guillauma Depardieua a dceru Mutiové - Naike Rivelliovou. Jean Rochefort, Pierre Arditi, Michel Aumont, Jean-Claude Brialy a Christopher Thompson patří k francouzské herecké elitě. A jak se zdá, tvůrci vsadili správně. Nová filmová verze Hraběte Monte Christa slaví úspěchy po celé Evropě. Některé příběhy jsou zkrátka nesmrtelné, a tak máme potřebu je znovu a znovu vyprávět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (203)

Randwulf 

všechny recenze uživatele

Nikdo nemůže nemůže kpt. Edmondu Dantesovi upřít jeho utrpení v pevnosti If a náročné studium farmakologie, ale skutečným MasterChefem téhle královsky naservírované pomsty je někdo jiný... Potom, co Bertuccio vyšvyhne na pašerácké bárce mořského okouna po provencálsku plněného sekaninkou z mořských ježků, grilovaného na fenyklu, flambovaného anýzovým likérem a zalitého rajčatovým krémem se špetičkou šafránu, přemluví rybáře Geppeho k záchranné misi, s jedním drahokamem ho na Monte Christu ponechá vlastnímu osudu a spanilá jízda může začít. V Itálii nenechá záchranu mladého Morcerfa na sv. Ritě, jako signor Pastrini... Po závodu na loďkách to hraběti žehlí u Šlehačky a jen o vlas unikne smrti z rukou Toussainta, kterého mohl v klidu vyřešit malý Hassan se svou šňůrou... Pravda, vyplýtvat protijed na hned první večeři u Villefortů nemusel, ale "každý někdy chybuje, Bertuccio"... Tolik k otázce, co dokáže jeden Bertuccio, mladý Morreli. Nakonec, když by se Edmond držel předlohy, tak jak mu ji Alexandr napsal, myslím, že by se s Haydée měl v Orientu o něco lépe, než s Mercedes na pláži, ale proti gustu žádný dišputát... ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní ztvárnění celosvětového bestseleru. Filmy Francouzi prostě točit umí, to se musí nechat. Hlavní hrdinu, kterého ztvárnil Depardieu je zahrán skvěle, jak tento herec jenom umí. Ani záporné postavy nejsou o nich horší. Kamera tu přímo exceluje a špatná není ani hudba. Co mi ale vadí je ta televizní kvalita, která tomu podráží nohy. 4/5. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Gróf Monte Christo patrí spoločne s verneovkami k nespochybniteľným čitateľským zážitkom z detstva, na ktoré som háklivý. Preto filmové adaptácie týchto diel posudzujem najmä podľa miery ich priblíženia sa k mojim čitateľským predstavám. Z tohto hľadiska je obsadenie Gérarda Depardieua do hlavnej úlohy obrovským a z môjho hľadiska neodpustiteľným omylom. Nebudem radšej uvádzať dôvody. V komentári k remaku 12 rozhnevaných mužov som sa zmienil, že dôvodom pre vznik remaku je ambícia urobiť to lepšie alebo inak. Tento remake nepovažujem ani náhodou za lepší a za tú inakosť by sa mal scenárista Didier Decoin hanbiť. Musí to byť extrémne pyšný človek, ak si dovolil takým brutálnym a diletantským spôsobom zasiahnuť do Dumasovho diela. A tak vlastne tá jedna hviezdička je asi za nápad, aby filmové deti hlavných predstaviteľov hrali ich vlastné deti. ()

wader 

všechny recenze uživatele

Už nevím, kdy jsem to hodnotil svými 5ti hvězdami, ale teď jsem to viděl asi po deseti letech znova, a musím si stát za každou hvězdou. Což je úžasné. Pořád mě baví ten nádherný vizuál, slvaný příběh krásně načechraný a uhlazený, a Mercedes je pořád kočka :D Když vezmu v potaz ty různé americké zpizděné verze, přidávám šestou hvězdu. Udělal jsem si filmový večer, a pustil si všechny díly za sebou. A byla to opravdová kulturní strava, žádný popcornový výplach, a ještě den dva jsem o tom všem musel přemýšlet. Chtěl jsem na to pořád vzpomínat - na ten příběh i na jeh stvárnění. A to už jsem to viděl asi 3x nebo 4x v minulosti. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tyhlety příběhy ze zašlých dob, kdy muži bývali nezlomní, láska bez předsudků a pomsta se řádně vychutnávala, jsou nedostatkovým zbožím. Pokud to ale někdo dokáže natočit tak, že vám nevadí ani televizní zpracování a máte bez debat jednu z nejlepších knih světové literatury, není co řešit. Nečetl jsem ji, ale můj otec, jenž je znalcem Dumasovým, mi osvětlil vše. Souhlasím s Gimlim. -BYLA TO KRÁSNÁ NOC. -KRÁSNÁ, ALE KRÁTKÁ. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama