Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)
Francie / Německo / Itálie, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Josée Dayan

Předloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scénář:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrají:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

S velkými ambicemi sáhli znovu francouzští tvůrci po slavném románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Christo". Ve čtyřdílném filmu se soustředili především na pomstu Edmonda Dantese - jeho dokonalý, rafinovaný plán, jak po dvaceti letech zničit ty, kteří mu vzali nejlepší léta jeho života, svobodu, snoubenku, otce a čest. V nádherných kostýmech a dekoracích se vrátíme do Paříže roku 1838 a opět prožijeme krutý osud mladého marseillského kapitána a opět se budeme ptát po smyslu pomsty, která ničí nejen viníky... Producenti, scenárista Didier Decoin a režisérka Josée Dayanová vsadili na jistotu - nejen co se předlohy týče, ale i co do hereckého obsazení. V titulních rolích Edmonda Dantese a Mercedes uvidíme Gérarda Depardieua a Ornellu Mutiovou a jejich děti coby mladé snoubence Guillauma Depardieua a dceru Mutiové - Naike Rivelliovou. Jean Rochefort, Pierre Arditi, Michel Aumont, Jean-Claude Brialy a Christopher Thompson patří k francouzské herecké elitě. A jak se zdá, tvůrci vsadili správně. Nová filmová verze Hraběte Monte Christa slaví úspěchy po celé Evropě. Některé příběhy jsou zkrátka nesmrtelné, a tak máme potřebu je znovu a znovu vyprávět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (203)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Depardieu je pro mě jako Monte Cristo nezapomenutelný! Vždycky když měli tuto adaptaci vysílat, seděla jsem přikovaná u obrazovky a čekala až začnou úvodní titulky s mořem bijícím do skal. Nádherná přenádherná hudba Bruna Coulaise plná vášně a zloby perfektně dokresluje atmosféru příběhu promyšlené pomsty (jeden z mých nejoblíbenějších soundtracků), skvělá výprava a rovněž netřeba připomínat, že se sešla výborná sestava známých francouzských herců - krom Gerarda samotřejmě Jean Rochefort, Jean-Claude Brialy, Pierre Arditi, stále krásná Ornella Muti (i když její Mercedes mi někdy šla trochu na nervy, ale jen málo) a nebo výborný Sergio Rubini jako Bertuccio. ,,Myslíš, že jsem rád hrabětem de Monte Cristo, je to tvrdý, nelítostný člověk, ale copak jsem si svůj osud mohl vybrat, byl jsem šťastný jako Edmond Dantes a byl bych jim dodnes, kdyby nezasáhli oni....zničili mladého námořníka, ale zrodil se mstitel, který přichází účtovat. Spravedlivě.'' Ach jo, vraiment genial!! http://www.youtube.com/watch?v=NXza3OGamE8 III https://www.youtube.com/watch?v=mDC_jmcnYfM ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá a atmosférická adaptace, čtyři díly, to je podle mě dost slušný rozsah a pro zachování důležitých momentů je to jen dobře. Gérard Depardieu je vynikající, Ornella Muti nádherná, Jean Rochefort správný hajzlík, stejně jako ostatní záporáci. Nicméně je zde dost změn oproti předloze, z nichž nejvíc člověka praští do očí závěr. SPOILER: Tenhle romantický konec a veselé dovádění Edmonda a Mercedes v moři, to je trošku pěst na oko... Rozhodně to není nejlepší adaptace, nicméně pro seznámení to není špatné. ()

Reklama

P-puma- 

všechny recenze uživatele

Alexand Dumas se musel v hrobě obracet nejen kvůli té konečné scéňě, ale kvůli celkové postavě Monte Christa. Kam zmizel vyhublý hrabě s ošlehanou tváří, s tajemným usměvěm na tváři, který skrývá tolik tajemství i před divákem (čtenářem). Hrabě, který když vešel do společnosti všichni se po něm otáčeli a naplňoval celou místnost, hrabě, kterého do opery doprovázela překrásná princezna Heydé. Volba GD podle mě nebyla moc šťastná, místo okouzlujícího hraběte, který jde za svou pomstou tajně a pod rouškou prozřetelnosti, tu zbyl jen obtloustlý pomstychtivý zbohatlýk. Ty dvě hvězdičky jsou za ostatní postavy, celkově ten film je udělán vážně dobře. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Gérard Depardieu je proste kráľom takýchto historických polôh a Gróf Monte Christo bola v podstate jeho prvá literárna postava v seriálovej podobe. Nemá to na Bedárov, ale stále veľmi kvalitné spracovanie s prenádhernou Ornellou Muti, pri ktorej nepotrebujete ani dej, stačí sa jej len pozerať do očí. Zaujímavé je, že Depardieu bol vo Francúzsku za túto rolu kritizovaný, vraj neostal verný predlohe a bol príliš tučný. A vidím, že mnohí "experti" na tomto portále mienia rovnako, že je to tlustoprd a nie Edmond Dantes. Obdivujem, čo dokáže niektorých ľudí rozčúliť. No to je toho, tak si nám Gérard dal trocha viac francúzskych hranoliek a čo teraz? No ja by som radil radšej mu nenadávať, má predsa už ruský pas a kamoší sa s Putinom 🤭🤫 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velmi volná, přesto velmi zdařilá, možná zatím vůbec nejlepší, adaptace. Přes rozsáhlou plochu se pochopitelně nevešlo vše (soud s Benedettem, Morrelova rodina) a mnohé z pasáží doznaly radikálního krácení (Dantesovo věznění) nebo změn (celý závěr). Stejně tak některé postavy zcela vypadly (Eduard, Evženie) což je pochopitelné a jiné byly redukovány na nezbytně nutné minimum, což je ovšem třeba v případě Haydé naopak nepochopitelné, protože její roli pak do značné míry supluje zcela nově připsaná postava Camille De La Richardais, která se v románu vůbec nevyskytuje. Nicméně přes všechny tyto drobné výtky od ctitele románu jde o skvělou adaptaci, které dodává úžasnou sílu nejen drtivý důraz na rovinu Dantesovy pomsty, ale především charismatický Depardieu v titulní roli (ačkoli, upřímně řečeno, nevypadá jako člověk trpící půldruhé dekády hladem), kterému mimořádně zdařile sekunduje od základu přepsaná postava Bertucia. I díky němu Depardieu dokázal zastínit nejen Maraise v klasické romantické verzi z padesátých let, ale také všechny ostatní představitele Dantese, včetně chladně bledého Chamberlaina. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama