Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Prima sezóna - pět povídek o láskách studenta Dannyho Smiřického - to je v scenáristické adaptaci K. Čabrádka a K. Kachyni pět televizních příběhů nazvaných Zimní příhoda, Májová kouzelnice, Zamřížovaný charleston, Hotel pro sourozence a Smutné podzimní blues. Jak řekl sám autor, v každé povídce je zrnko pravdy a tuny imaginace... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hudebním laděním i výpravou velmi povedené druhorepublikové (protektorátní) retro. Znalci si šmakují, jak je hlavní hrdina podobný autorovi předlohy. To je sice možné, ale v některých scénách je to Kroutilovo neherectví až příliš. Že je hlavní hrdina toporný až běda, v celém seriálu zase tolik nemusí vadit, dá se to svést na Dannyho panictví. Jenomže v některých rozpravách to ani Karel Kachyňa neukočíroval. Nelibuju si ani ve scénáři, s každým dalším dílem se historie víc nebo méně opakuje. Plejáda v dnešní době profláklých (Geislerová, Vilhelmová, Matonoha) anebo Kavčími horami jen několik let protežovaných a později opomíjených herců (Němec, Chalupa) anebo prostě mladých lidí, kteří od filmového herectví inklinovali kousek stranou (Ježková, Wehrenberg, Petr Rajchert - v titulcích seriálu označený jako Pavel). ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli vytvořil neherec, ale známý saxofonista Petr Kroutil. Objevila se zde spousta začínajících a dnes už poměrně známých herců a hereček. Nezapomenutelný díl byl pro mě Hotel pro sourozence: "Pán se chce se slečnou vyhajat?", kde excelovali pan rada (Ladislav Potměšil) a hoteliér (Oleg Reif). ()

Reklama

LuckyK 

všechny recenze uživatele

Báječná knížka a tento seriál, ze všech možných Škvoreckého filmových zpracování, nejlépe vystihnul atmosféru Náchoda a celé doby. Má to velké kouzlo, i se začínajícími filmovými hvězdičkami. Škoda, že Kachyňa už nestihl natočit Zbabělce, on té době rozuměl, on ji zažil ve stejném věku jako Škvorecký. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Josef Škvorecký je nesporně velký spisovatel, který navíc skvěle zachytil v jakési pseudoživitopisné sáze v osobě Dannyho Smiřického období svého života od gymnaziálních let. Prima sezona není první z hlediska jeho tvorby (Zbabělci, kteří se odehrávají časově po ní, jsou podstatně staršího data), nicméně jeho spisovatelské specifikum spočívá v jeho povídkářském založení - povídkami jsou Prima sezóna třeba stejně jako Tankový prapor. Zde došlo k přesnému přepisu knihy na obrazovku s celkem dobře zvládnutými reálemi a tak kromě příjemného pocitu, které sledování jednotlivých epizod přinese, je nesporně zajímavé sledovat vývoj mladé herecké generace - především její ženské části. Aňa Geislerová mně ještě tak za srdce nechytla, ale trio Wilhelmová, Elsnerová a Černá rozhodně ano, škoda že poslední dvě těch příležitostí dostaly poněkud méně a díky bohu ty první dvě dost. Mladí herci jsou přece jenom ve srovnání se svými ženskými protějšky dost toporní (to platí hlavně pro Petra Kroutila), s ženské sestavy totéž platí i pro ona dvojčata z druhého dílu, jenže najít dvočata v daném věku asi nebylo jednoduché...Ve vedlejších rolích bych zmínil taky skvělého Michala Pavlatu v roli místního gauleitera, který bohužel svůj herecký potenciál v předlistopadové éře nemohl rozvinout na rozdíl od těch, kteří hráli, co po nich "páni"chtěli a přitom jim tento fakt dneska nebrání, aby se prohlašovali za svědomí národa a mluvčí kultury. Ale zpět k Prima sezóně - zázrak nikolv, na Bylo nás pět to rozhodně nemá, ale na to, co nám veřejnoprávní televize nabízí v seriálové tvorbě dneska poctivé tři hvězdičky. ()

Michelle_S 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená adaptace mého nejoblíbenějšího díla od Josefa Škvoreckého. Hlavní postava je perfektně obsazena, a i když se v každém díle honí za jinou sukní (a skoro vždy marně), nemůžete ho jen tak lehce odsoudit jako holkaře, ale naopak v něm vidíte v nepochopeného romantika:-) Zajímavým faktem také je, že se zde objevuje řada později významných českých hereckých hvězd a hvězdiček. Čeho si obzvláště cením je, že si seriál zachoval ducha románu. Jsem s touhle podobou Škvoreckého díla velmi spokojena a vždy se na ni ráda podívám. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Když ve 25. minutě po závodu dobíhá Smiřický (Petr Kroutil), podklouzne mu noha a padá na kamennou lavičku. Scéna nebyla ve scénáři, na tváři Alexandy Karpenkové je vidět, že si se situací neví rady, zda pokračovat v roli, či čekat na režisérovo „stop“. (sator)
  • Natáčelo se v Benátkách nad Jizerou, Lysé nad Labem, na nádraží v Příbrami, obci Karlovice a v Jizerských horách u loveckého zámečku Nová louka u Bedřichova. (artcha)
  • Přestože si objednávali mladí na taneční zábavě u číšníka kávu, mohl jim ve válečných časech donést jen její náhradu, buď z melty (směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita) nebo cikorky (pražený drcený kořen čekanky). V samém závěru války, když už nebylo z čeho vařit, se objevila káva z pampeliškového kořene. (sator)

Reklama

Reklama