Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Tyler:D 

všechny recenze uživatele

Neviem čím to bolo, ale tento film bol pre mňa hrozná nuda. Pritom väčšina komentárov ho opisuje ako svižnú, akčnú naháňačku. Príbeh ma akosi nezaujal a na akčných scénach, ktorých nie je toľko, ako som očakával, vidieť že boli natočené pár desaťročí dozadu. Ani hudba mi sledovanie veľmi nespríjemňovala, aspoň že hlavná dvojica bola sympatická. Po Peckinpahovej Divokej Bande a Strašiakoch som sa na Útek dosť tešil, ale také sklamanie som nečakal. 50% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, cekal jsem to sice drsnejsi, ale i tak se jedna o slusnej thriller, kterej ale neprinasi nic moc noveho. S pribyvajicima minutama se film porad zlepsoval, takze zatimco na zacatku se nic moc nedelo, McQueen se tvaril tak nejak namrdane a dej se trochu tahnul, od vyloupeni banky se to uz jen zlepsovalo az po masakralni finale s trochu prehnane cervenou krvi. I McQueen se za chvily rozehral, sem tam dokonce hodil nakou hlasku a prislo mi, ze tentokrat to neni takova ta zaporna, ale vlasne sympaticka postava, tentokrat Steve hraje proste parchanta, kterej nadava manzelce, je schopnej kohokoliv zastrelit a celkove se chova docela drsne, akorat sproste nemluvil. No a Ali k nemu skvele sedla, clovek by to do ni nerek, ale zvladla bejt taky misty docela drsna. Celkove slusne natocenej, dobre zahranej, sem tam trosku zdlouhavej, ale misty naopak sviznej, drsnej a zabavnej film a par scen fakt stoji za to videt. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsná gangsterka se Stevem McQueeenem. Ali MacGraw byla vážně kočka a dost se k sobě hodili. Jako manželé vykradou banku v Texasu, a pak se vydávají na nekonečnou cestu do Mexika. Jde po nich jak police, tak gangsteři, takže to vůbec nemají jednoduché. Prožijí si i menší manželskou krizi. I přes všechnu tu smůlu ale nakonec dosáhnou svého cíle. Ve filmu je místy dost brutální akce. McQueeen je tu v nejlepších letech. Stojí za vidění. "Ruce vzhůru"! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred napísaním pár poznámok som si rád pozrel film ešte raz. Veď som ho videl pred jedenástimi rokmi a tie ponechajú v pamäti iba zopár záchytných bodov. Je to film, ktorý spĺňa väčšinu diváckych očakávaní. Naplnil aj finančné očakávania opileckého a brutalitu milujúceho režiséra. Mne sa dokonca páčil viac ako Divoká banda a prinajmenšom tak ako Strašiaci. Steve McQueen sa skvelo zhostil úlohy a Ali MacGraw za ním nijako zvlášť nezaostávala. Samozrejme, že strieľačky už po 50 rokoch nie sú tým, čo vidíme v súčasných filmoch, ale tie sú maličkosťami hodnými prehliadnutia. Skôr je potrebné si všimnúť budované napätie, množstva zvratov a rýchly strih nepovažovať za manieru, ale skôr za pokus o dynamizáciu deja. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Autem, vlakem, pěšky, popelářským vozem (ale ne v jeho kabině)... To byl panečku útěk. Chybělo jen letadlo, loď a bicykl, aby byl výčet dopravních prostředků kompletní. Ve filmu najdeme všechny základní poznávací znaky Sama Peckinpaha - skvělé úvodní titulky, zpomalené záběry kdečeho, westernovost, s ní spojené přestřelky a hotelové finále, postavy, které nejsou tak úplně kladné, ženy, s nimiž scénář nezachází zrovna v rukavičkách, je tu i Slim Pickens... Nemůžu přesně říct, co Útěku chybělo, ale pocit dokonalosti jako z jiných mistrových filmů jsem z něj napoprvé neměl.__P.S. Chvílemi nadmíru podivná, ale ve výsledku dobrá hudba Quincyho Jonese. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Ali a Steve se do sebe během natáčení zamilovali, což vyústilo v jejich románek, který ukončil manželství Ali McGraw. McQueen se ji později vzal za ženu. V pořadí druhou ze svých tří. (DaViD´82)
  • Úvodní scény z texaské věznice byly natáčeny mezi skutečnými trestanci za plného provozu. Rovněž posudková komise projednávající podmínečné propuštění postavy Doca byla složena ze skutečných členů. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama