Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Fungující mix od nadsázky skoro až ke grotesce přes dobrodružství až po vysloveně smutné a kruté scény. Indiáni, bílí osadníci, pastoři a jejich pokrytecké ženy, sedmá kavalerie a jejich bitvy s indiány ve stylu německé bitvy u Lidic. Dokonalý Dustin Hoffman. Za poznámku stojí, že tenhle film z roku 1970 zlomil starý filmový pohled na dobývání Západu, kde hodní kovbojové bojovali se zlými a krutými indiány. Odteď už to bude jen naopak, hodní, čistí a nezkažení indiáni budou bojovat se špinavými, zákeřnými bělochy. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na další klenot - kdo by uvítal komediálně laděný Tanec s vlky, bude dokonale uspokojen. Vynikající western s dlouhým a košatým příběhem a navíc se začínajícím Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. 9/10 PS: Apropoz přijde mi, že z tohoto filmu čerpalo několik filmařů v 90. letech, konkrétně (samozřejmě) Costner v Tanci s vlky a Darabont v Zelené míli (retrospektivní vyprávění VELMI starého pamětníka). ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

jak již někteří přesně podotkli, jedná se o poměrně forresto-gumpoidní podívanou z divokého západu, která na mě ale působila trochu rozpačitě... snad trochu podivný mix žánrů, snad příšerná umělá krev, možná poněkud delší stopáž a dost možná i špatný český dabing... to všechno se podepsalo na tom, že jsem se místy nudil, navíc komické scénky mě tak trochu míjely... ale dustin je dustin, a když se objeví v záběru, v mém srdci prostě krouží jestřáb... 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud se najde ještě někdo, kdo nerozumí pojmům štěstí a náhoda, tak po zhlédnutí tohoto snímku bude přes tyto pojmy odborníkem. Protože právě z pekla štěstí a obrovská shoda náhod provází našeho cestovatele Jacka Crabba, nebo Malého Velkého Muže, jméno si vyberte podle toho jestli se považujete za indiána nebo cowboye, celým filmem. Musím se přiznat, že filmy o indiánech u mě často nezabodují. Ovšem tenhle film si dělá s indiánů spíše srandu. Stejně ale scénky, kdy se hlavní hrdina zrovna cítí jako indián jsou mnohem nudnější než zbytek. Častokrát mi zůstal pohled na krvi zvláštní barvy, což se připisuje samozřejmě roku vzniku. V době vzniku filmu Dustin Hoffman ještě měl koho přesvěčovat o svých hereckých kvalitách a tento film ho určitě výrazně pozvedl.Takže pokud to mám shrnout, tak se rozhodně nejedná o můj šálek kávy. Koukatelné to však je. 3*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Malý velký muž je příjemně nadnesený jako komedie, nesmírně poutavý jako lidské drama a skutečně mimořádný jako dobrodružný western. Už jen to svědčí o vyjímečnosti tohoto krásného příběhu, který za těch 42 let ani o den nezestárnul a který by si za svůj námět a myšlenku účast v top200 jednoznačně zasloužil. Dustin Hoffman je opravdu skvělý, podává asi svůj nejlepší výkon po Rain Manovi a jen těžko bychom si dnes mohli představit osudem nepolapitelného Jacka Crabba bez jeho nevinné a odhodlané tváře. Ovšem tak jako on září před kamerou, tak i Arthur Penn předvádí velký režisérský koncert a podařlo se mu vtisknout do vyprávění takovou škálu pocitů, barev a emocí, že i těch 140 minut se zdá být zatraceně málo. Kde jsou všechny oscarové nominace, minimálně pro režii a Hoffmana...? ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Jack Crabb (Dustin Hoffman) je v knize o zhruba deset let mladší než jeho adoptivní matka paní Pendrake (Faye Dunaway). Ve skutečnosti je však Dustin Hoffman o čtyři roky starší než Faye Dunaway. (Landauer)
  • Nedaleko místa posledního odpočinku generála Custera najdeme vesnici s názvem Garryowen, pojmenované podle pochodové písně Sedmé kavalerie (slova “Garry Owen“ můžeme také číst v plukovním erbu). (džanik)
  • V románové předloze jsou Jack Crabb (Dustin Hoffman) a jeho sestra Caroline (Carole Androsky) zrzaví a mají velmi světlou kůži. Jack měří 160 centimetrů, zatímco jeho sestra kolem 190. (Landauer)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama