Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Už úvodné titulky, v ktorých sa dočkáme niekoľkých zvučných mien ( aj keď u mnohých je to iba cameo ), vyženú očakávania vysoko. Ku tomu pochmúrna a ( doslova ) mrazivá atmosféra, kde sa to všetko pomaličky zalieza pod kožu. A potom príde zmena, ktorá vyústi v sklamanie mnohých divákov, ale v mnohých ostatných zase sedenie na ešte ostrejších ihlách. Akým smerom to povedie, bude to happy end, alebo tragický záver? Jednoznačne to nebude nič tuctové. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Některé scény jsou převzaté z knihy, ale je tu dost rozdílů - film stojí mnohem víc na vztahu ex-detektiva a ženy, která s ním na benzínce bydlí (ve filmu se jmenuje Lori), ta je v knize naprosto vedlejší postavou, ve filmu se dokonce rozvíjí i milostný vztah; knižní postava ex-detektiva se mi zdá být mnohem víc vnitřně hnaná touhou dopadnou vraha a je jí sžírána. Morální pochybnost ex-detektivova počínání ve vztahu k dítěti, které slouží jako návnada vrahovi, a jeho matce, je zde ale stejně palčivě vyřčena; psychologický profil vraha součástí indící, se kterými knižní ex-detektiv pracuje, tennto prvek ve filmu úplně chybí. V knize dojde k rozuzlení vně hlavní linie děje a je samo o sobě velmi originální a šokantní, ve filmu je toto vyřešeno jinak, ale podle mého dost povedeně. Filmařsky moc pěkné, i přes ty limitace (hlavně v psychologickém vývoji postavy ex-detektiva, který je ve filmu šablonovitý) které s sebou nese přenášení knihy na plátno. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Přísaha má mj. dobrou režii, scénář i hvězdné obsazení, je to však tak těžký film, že si ho moc často nepouštím, i když kvalita se mu rozhodně upřít nedá. Při prvním sledování jsem tak soucítil s hlavním hrdinou, že na mě dokonce padl lehčí splín. Jako každý normální člověk, totiž nesnáším křivdu. Sean Penn i Jack Nicholson na jedničku s hvězdičkou. Film pro silné povahy. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

i ta rozvláčnost se mi líbí. a muž, který si stojí za svým slovem, a to tak, že je ochoten kvůli splnění přísahy obětovat všechno si u mě nezaslouží než obdiv. a jack nicholson ho ztvárnil skvěle. a co taky nezahrál skvěle, že? čest je velmi důležitá vlastnost. ale ještě důležitější vlastností je si tuto čest uchovat a vědomě si ji uchovávat. čest je jediná vlastnost, kterou pokud někdo trpí, tak se na toho člověka můžeme spolehnout. kvůli ničemu jinýmu ne. škoda, že ji moc lidí nezná. a vlastně ani nikdy neznalo, protože křivost je od věků přírodním útvarem, zatímco rovnost je potřeba vytvořit. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(73/2022) / Výborný Nicholson v nenápadnom malom filme od Seanna Penna. Hudba Zimmer. Na takéto esá tomu ale niečo chýbalo. Určite to nebolo tempo filmu, aj keď pomalé, práveže super pasovalo k tomu čo sa Penn asi snažil vytvoriť. Psychologické, husté krimi o jednom starom samotárovi. Najväčší problém je podľa mňa hluchý stred fimu, ktorý na dlhý čas zanevrie na hlavné devízy filmu, psychologický vývoj hlavnej postavy a samotný detektívny dej. Ako keby bolo zrazu všetko normálne, strašne to narušilo dynamiku filmu. A záver už tie emócie v mierne apatickom divákovi nevytiahli. Podiel na všetkom tak trochu má asi aj komplikované produkčné a finančné pozadie filmu, asi to nie je presne to čo všetci zúčastnení čakali, keďže išlo údajne o ich srdcový projekt, hlavne teda Penna a Nicholsona. Napriek výhradám, film doporučujem. Hlavne kvoli naozaj hviezdnemu teamu, kde trochu zaváhal asi len ten Penn. Trochu. (6/10) ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Nahrávka kazatele křičícího: "Síla ducha svatého!" v Duaneově autorádiu pochází z filmu Apoštol (1997). (HappySmile)

Reklama

Reklama