Reklama

Reklama

Dynastie

(seriál)
  • USA Dynasty
USA, (1981–1989), 173 h 59 min (Minutáž: 45–95 min)

Hrají:

John Forsythe, Linda Evans, Joan Collins, Gordon Thomson, John James, Emma Samms, Al Corley, Pamela Sue Martin, William Beckley, Bo Hopkins, Heather Locklear (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(219)

Obsahy(1)

Sekretárka Krystle sa vydáva za svojho šéfa Blakea Carringtona, majiteľa denverskej ropnej spoločnosti. Milionársky život však nie je prechádzka ružovou záhradou. Krystle si musí získať dôveru služobníctva i nevlastných detí - prefíkanej Fallon a homosexuála Stephena. Okrem toho musí byť stále v strehu pred zákernou Carringtonovou ex-manželkou Alexis. (arkis)

(více)

Recenze (122)

rozbris 

všechny recenze uživatele

Taky si na to vzpomínám, no co museli jsme se na to dívat, nebyl net, musel ses koukat na to co bylo v televizi, a jedním seriálem co běžel každý týden byla i Dynastie. Trochu to připomíná Dallas, ale hodně vzdáleně, spíš mi to připomíná slátaninu nepovedených scénařu z Dallasu, které pak dali dohromady a stvořili Dynastii. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

První díl první série nazvaný Ropa vypráví o příchodu Krystle do rodiny. Musí se naučit způsobům zbohatlíků a připravuje se na svatbu s Blakem. Matthew se vrací z Blízkého východu a Claudie byla právě propuštěna z psychiatrické léčebny. Tento úvodní díl odstartoval začátek úspěšného dramatického seriálu s devíti řadami a celkovými 220 epizodami. Do konce první sezóny se Dynastie držela v první top 5 hodnocených pořadů. Na třetí místo se vyšplhala v období 1983-84. První příčku si po právu zasloužila konečně v letech 1984-85. Začátek čtvrté řady znamenal pro seriál zároveň jeho konec. Hodnocení seriálu začalo prudce klesat a během jeho poslední sezony 1988-89 Dynastie klesla na 57. příčku. Poslední díl poslední série byl odvysílán 10. května 1989, avšak některé dějové linie zůstaly nevyřešené. Zklamání fanoušků ale netrvalo dlouho a dočkali se o dva roky později dvoudílného filmu Dynastie: Shledání v říjnu 1991. Seriál Dynastie získal několik prestižních ocenění. Na cenu Emmy byl čtyřiadvacetkrát nominován, Zlaté Glóby vyhrál celkem třikrát, čtyřikrát si odnesl prvenství v kategorii Oblíbený televizní dramatický pořad z People’s Choice Awards a v řadě dalších kategorií bodoval. Dynastie se vysílala v 70 zemích a vidělo ji přes 250 miliónů lidí. V roce 1999 byl Aaron Spelling zařazen do Guinnessovy knihy rekordů jako nejúspěšnější seriálový producent v historii televize. Do dnešního dne je Dynastie stále seriálem, který v historii ABC dosáhl nejvyšší sledovanosti. V devadesátých letech tento seriál zavítal i na české obrazovky a těšil se velkému úspěchu. Kdejaká žena prožívala každou slzu Krystle a hněv Alexis, milovala svůdného Dexe a byla okouzlena šarmem Blaka. Seriál seriálů, na který jeho fanoušci nikdy nezapomenou. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevím. Všichni se v tom seriálu chovali jako retardovaní, každý měl nějakou úchylku, ale vzhledem k jejich rodokmenu a sledování vývoje této rodiny, která by mohla sloužit jako názorný příklad v příručce sociální patologie, jsem jejich jednání dokázal nějakým způsobem chápat, což mi u některých jiných skvostů trochu unikalo. Semtam náznak vtipu, občas velmi mírňounký náznak jakéhosi smysluplného děje, na odpad to tedy není. ()

Elisebah odpad!

všechny recenze uživatele

Na tohle vždycky koukala moje babička. Jednou jsem nějak asi omylem koukala s ní. No byl to nějaký díl, kde se k závěru konala svatba a všechyn je tam nějaký psychopat postřílel. Byla jsem teda zvědavá, jak to bude pokračovat, když hlavní hrdinové jsou mrtví a ejhle... druhý den v dalším díle byli všici zdraví jako by se nic nestalo a ani šrámy neměli. Ve světě asi neví co s penězi, když dovedou točit takovéhle kraviny. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za obzvláště vydařený živý obraz v jednom z dílů, kdy byl unesen nějaký potomek některého z hlavních hrdinů. Bohužel jsem viděla právě jenom tento díl, což je možná nebetyčná škoda, třeba v jiných dílech byly i větší vychytávky. Ale patos stříkal z obrazovky takovým fofrem, že jsem nestíhala uklízet, takže jsem dospěla k závěru, že než pokaždé rekonstruovat byt, raději se ochudím o mimořádný zážitek spojený se sledováním emerického seriálu. Milovníkům absurdního umění lze Dynastii pouze doporučit, určitě si přijdou na své. Je to nářez. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Al Corley odešel ze seriálu na konci druhé série. Nelíbilo se mu, že jeho postava Stevena Carringtona, jedna z prvních otevřeně homosexuálních postav v americké televizi, se po nátlaku náboženských organizací a obavách studia o sledovanost začala měnit v nevyhraněného bisexuála. Od třetí série byl jako Steven obsazen Jack Coleman a změna vzhledu byla vysvětlena plastickou operací po výbuchu na ropné plošině. (kenny.h)
  • V 1. epizodě 6. série s názvem The Aftermath se neobjevila Alexis. Důvodem bylo, že Joan Collins žádala zvýšení platu a jednání nebyla uzavřena před začátkem natáčení. I tak se jednalo o nejsledovanější epizodu série, protože diváci chtěli vědět, kdo přežil „Moldavský masakr“. Joan se vrátila v následující epizodě uspokojena honorářem 60 000 amerických dolarů za epizodu. (kenny.h)
  • Seriál se měl původně jmenovat Denver Oil, název byl změněn kvůli podobnosti s Dallasem. (adamc)

Reklama

Reklama