Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No jako patriot musím apelovat na zařazení ČR mezi produkční země, zvláště když prakticky celý film vznikl u nás. Jinak co se týče filmu samotného, je znát, že je dělán s láskou a úctou k předloze (na rozdíl od Lynche). Rozhodně na TV poměry slušné dílo, i když Pištěkova výprava mi moc nesedla. Pokračování se mi ovšem zamlouvá mnohem víc. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Delší stopáž znamená větší možnost věrnosti originálu, což samozřejmě potěší. Potěší i William Hurt, jehož Leto je skutečně tím sympatickým vládcem z knihy, náležitě odporní představitelé Harkonnenů i ansámbl z českých luhů a hájů, z nichž bych vyzvedla především Miroslava Táborského. Barbara Kodetová se na roli drsné fremenky rozhodně hodí lépe než okouzlující, ale křehká Sean Youngová z původní verze a Giannini podává svého Shaddama s náležitou arogantní slizkostí. Píseční červi postrádají sice majestátnost, zato ale působí opravdu nebezpečně. To všechno jsou dobré zprávy. K těm špatným patří, že u snímku by člověk vzhledem k době vzniku čekal přece jen slušnější technické zázemí, český kompars je sice fajn v případě imperátorských poddaných a vojáků, ale u fremenů, takto vysušených a tvrdých pouštních bojovníků, působí ta buclatá česká dítka přece jen trochu divně, a hlavně velmi podivné pojetí postavy princezny Irulán. V knize se s ní nesetkáme až do samotného konce, zde ale zřejmě tvůrci chytli "Arwenin syndrom" a mocí mermo prali do děje postavu, která sice má hrát podstatnější roli v budoucí sérii, ale sem naprosto nepatří. Tam, kde Arwen čekalo sloučení s Glorfindelem, je Irulán smíchána dohromady s postavou Margot Fenrigové a stejně jako u Arwen je tady zaděláno na logický lapsus, protože Margot a Irulán jsou zcela odlišné a není možné díky tomu vytvořit mezi Paulem a Irulán vztah, který zcela odporuje tomu, jaký spolu mají mít v budoucnu. A co je nejdůležitější - Lynchově verzi se dá sice vytknout leccos, ale mysteriózní atmosféru jí nikdo upřít nemůže. Seriálové Duně bohužel ano. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to trikově strašné zpracování, místy opravdu hrozné na dnešní dobu, a nemyslím proto, že jsou zde použity i klasické triky, ale proto, že jsou provedeny prostě špatně. Jenže pořád je to "Duna" a její příběh je zachycen poměrně věrně. Problém je v tom, že to nemá žádný přesah, který má kniha, ale je zde prostě jen vyprávěn nějaký ten příběh. Přítomnost českých herců je fajn, nejvíc mě samozřejmě uchvátila Barbora Kodetová, a to i proto, že postavu Chani jsem si zamiloval už v knize. Slabé, ale stejně se mi to líbilo víc než Lynchovo pojetí, i když i to má své silné stránky. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Co dějově chybělo v Lynchově Duně, tady jsme se všechny souvislosti pěkně dozvěděli. A hned je to úplně jiný kafe - postavy dostávají nový rozměr a intriky a plány pevné obrysy. Zklamání je ale to zpracování. Triky velmi televizní, levné a zostuzující kvalitní předlohu (červi se ale povedli a nemůžu vyloženě shazovat všechno - něco tam nebylo špatné, ale málo peněz na triky a výpravu není omluva). Herecky je to takovej průměr a několik českých herců našince dozajista potěší (nevím ale, jestli potěšil i rodilé mluvčí, když slyšeli jejich angličtinu). Největším zklamáním pro mě ale byl baron Vladimir Harkonnen, kterej vůbec nepochytil tu zhovadilou povahu, kterou jsem si tak užíval v Lynchově verzi a ani fyzický vzhled nebyl nijak extrémně odpudivý (boláky na tváři úplně chyběly a zůstala v podstatě jen obezita). Mezi hlavními rolemi se neobjevil nikdo, kdo by mi tam vyloženě neseděl, ale taky neohromil. A tak tato série zůstává v pásmu slabé průměrnosti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo som začal pri sledovaní robiť, bolo zrovnávanie s Lynchovou verziou. No možno to nebol dobrý nápad. Aj napriek vyše 15 ročnému rozdielu medzi oboma snímkami, Lynchov film vyhráva na celej čiare, a to nielen po technickej, ale aj umeleckej stránke. A nech sa tu nikto nevyhovára na televízny look. Dalo sa to aj lepšie. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)
  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama