Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

sedlis odpad!

všechny recenze uživatele

Bohuzel resp.bohudik jsem nejdrive cetl knihu od Pavla Fryborta, kterou si sousedi dokolecka pujcovali jeste za komaru a dalo se cekat, ze z filmu budu zklamany, jako tomu byva obvykle, kdyz nejdriv ctu a pak koukam na film (ted mne napada snad krome Kmotra, kde film byl minimalne stejne dobry, jako Puzzuv roman..)..tady bohuzel nelze najit nic povedeneho (snad jen role Standy Trisky v roli reznika), navic obsadit do hlavni role Zounara muze opravdu jenom vul... ()

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Vexlák alias Zounar mě nepotěšili a ani já ho nepotěším. Jeho herecké schopnosti mě nikdy nepřekvapily ani v nejmenším a jsou mi tak podobně jako on naprosto ukradené ale bohužel jsem si zapnula Barrandovskou sortu hnusu a ostudy českého národa, která mě utvrdila v mém názoru - české komunistické braky nebrat!!! Divné je, že si tehdy mohli dovolit takovou spoustu sexuálních scén a plandajících kozenek apod... Asi jsem nezažila skoro žádný inteligentní český scénář. Jak smutné a zároveň paradoxní. ()

Reklama

celticek 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak, ale ta atmosféra 80. let z toho stříká přesvědčivě. Nejlepší je asi postava "Lájoše" Labudy. Tady ještě asi Zounar nevěděl, že z něho bude takový vepř. Trochu prasečinek tu máme taky, hodně laciných, mimochodem. Hodnocení mi přijde uhozené jako obvykle. Co byste dali takovému Kameňáku?!? Knihy jsem četl a je to dobré, oddechové čtení. ()

MickeyStuma odpad!

všechny recenze uživatele

Česká porevoluční kinematografie plodila jednu zrůdnost za druhou. Všichni chtěli být světový a hlavně na tom vydělat. Ale ono to nějak prostě nešlo. Literární předlohu tohoto snímku jsem nečetl, ale co jsem slyšel, tak jedině samou chválu. A tak nechápu, co vedlo k tak velkolepému prznění celého námětu. Zřejmě chtěli navázat na úspěšný film Víta Olmera 'Bony a klid'. K této myšlence mě svádí fakt, že je tu inspirace hodně viditelná. Martina Zounara v té době ještě hřála popularita ze seriálu 'Chlapci a chlapi' a tak tu byla sázka na jistotu. Jenže nakonec bylo vše jinak. Jeden patos střídal druhý. Nelogičnosti a absolutně špatná režie sráží veškeré snažení do kolen. Zounarova drsnost byla spíše k smíchu. A Lucie Benešová? Nevím jestli to bylo v její roli, ale taková najivka je opravdu na zabití. Prý se chystalo pokračování, ale nesehnali se peníze. Není divu. Do takové hrůzy už prostě nikdo investovat nechtěl. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První díl Frýbortovy volné vekslácké trilogie vyšel v roce 1988, tedy v době, kdy bylo jeho téma ještě aktuální, byť už dávno propíchnuté Johnem a Olmerem v BONY A KLID. Já se k ní dostal o deset let později na brigádě v knihovně a co se matně pamatuju, šlo o odpočinkové akční čtivo o vekslu, podvodech, vydírání, vloupačkách, skořápkách a jiných ryze českých i globálních formách gaunerství. I film, který mě k literární předloze přivedl, se mi tenkrát docela líbil. S odstupem času a i díky srovnání s nedávno opět zhlédnutými BONY A KLID (na které si hrdina zajde ve filmu do kina) musím říct, že VEKSLÁK je hodně zoufalý počin. Producent Rudolf Mos (SLUNCE, SENO, EROTIKA či obě PLAYGIRLS) a celovečerně debutující režisér Jan Prokop spíš než natočili tak levně (10 milionů korun) spíchli podle Prokopova a Frýbortova krajně naivního scénáře lacině a šedivě vypadající rádoby atraktivní komerčák, který by si hrozně přál být druhými BONY A KLID (obzvlášť zřetelné je to v počtu sexuálních scén), ale chybí mu aktuálnost, přesah a styl a Zounarův herecký výkon je otřesný. Pro zajímavost - tvůrci chtěli zfilmovat i další dva díly, ale z finančních důvodů od toho upustili. VEKSLÁK byl první český film, který v Cinemě obdržel nula procent (od Fuky). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel v Praze. Město z úvodu filmu, odkud pocházel filmový hrdina, je Beroun. (rakovnik)

Reklama

Reklama