Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tento "rodinný" film obsahuje mnohem více brutality, než leckterý horor. Dobová atmosféra a reálie naprosto perfektní, k tomu skvělá hudba od Musica Bohemica. Skoro všechny postavy, prakticky s výjimkou Magdaleny a kupce Bartoše jsou sobečtí omezení burani, a neplatí to jen o partě pasovských žoldáků, ale i o jejich českých pronásledovatelích a civilním obyvatelstvu. Úctyhodné je i ztvárnění akčních scén a herci si evidentně na úlohách zgustli. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně se jedná spíše o takový drsnější napůl pohádkový příběh, který je však založen na skutečných událostech po hrůzovládě Rudolfa pomateného II. Příběh o malé Magdaléně, zoufalém muzikantovi o opravdu neposedném pytli peněz, kouzelné lahvičce s neznámou kapalinou, lidské slabosti, mamonu a nespravedlnosti. Určitě výborné prostředí a atmosféra začátku 17tého století. Za to rozhodně hvězdička navíc. Hra v kostky s katem o život a dary od ďábla, to jsou faktory, ovlivňující život a smrt lidí v tomto příběhu. Ke konci je film rozhodně zajímavější. A jak už to v pohádkách bývá, vše nakonec dobře dopadne. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi na mě působil tenhle film hodně stísněně a temně, po letech už pro mne tak děsivý není, což neznamená, že je veselejší. Silně nadčasový příběh (touha po bohatství zřejmě provází lidstvo od jeho zrození) snímá syrově poetická kamera, kdy nejpůsobivější jsou scény v lese. Ďáblova lahvička přináší svým majitelům splněná přání, ale skutečné štěstí jim stejně nedá (zázraky se nedějí...i když v duelu s katem...). Většina postav stojí proti sobě a přátelství či láska jakoby neexistovaly, pokud ano, pak jen s krátkým trváním. Nakonec jsem rád, že film dopadl v jistých momentech lépe, než jak jsem si mylně pamatoval - byl jsem přesvědčen, že Vyskočilovi za zlodějnu usekli ruku, tak naštěstí ne. Co je štěstí? ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Naturalistický, historický film, s perfektní dobovou atmosférou a tajemnou, až pohádkovou zápletkou. Nebezpečná středověká atmosféra na člověka přímo dýchá, jako by měl pár pasovských přímo za krkem. Bitvy jsou sice poměrně malé, ale za to na místní poměry krvavé a propracované. Pohádkový předmět dodává na tajemnosti a dává nám ochutnat i trošku víc, než jen středověký příběh. Protože špinavé a syrové prostředí, tu protíná druhá, snad až pohádková linie filmu s dětskou hrdinkou. Za povšimnutí stojí určitě hudba a herecké výkony, především pak Michaela Kudláčková a také vykreslení postav, kdy není nikdo v zásadě dobrý, ani zlý, stejně, jako tomu je v reálném životě. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pro mne nepochopitelně téměř zapomenutý film Ludvíka Ráže, který má svou romantiku a historického ducha založeného na kombinaci dobrodružné fantazie a skutečných událostí začátku 17. století, kdy již psychicky nemocný císař Rudolf II. povolal do Čech vojska svého bratrance, pasovského arciknížete Leopolda. Pohádka, která je vlastně poměrně drsným filmem pro mládež, je úžasná nejen skvělými výkony herců, jako je Michaela Kudláčková, Bruno O´ya a další, ale i dokonale věrnými surovými obrazy doby, jež byla předzvěstí následujících hrůz třicetileté války. Vše je podtrženo skvělými kostýmy a dobovými zbraněmi. Velmi poutavý příběh dvou ztracenců, zmítaných zběsilostí doby a škodolibostí náhod. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se na zřícenině Dobronice u Bechyně, v Táboře a Jindřichově Hradci. (rakovnik)
  • Vo filme si zahral vtedy 14-ročný komparzista Petr Nůsek, ktorý sa na natáčanie neuvoľnil z vyučovania, ale išiel "poza školu". (Raccoon.city)
  • Strunný nástroj vihuela, na kterou hraje/drnká Matouš Psík (Ivan Vyskočil), pochází ze Španělska a byla hojně používaná v Itálii v 15. a 16. století. Jde o předchůdkyni barokní kytary. Filmaři splnili autentičnost muzikanta, který ji na počátku 17. století mohl opravdu používat, na rozdíl od naší známé kytary, která přišla později. (horskejvlk)

Reklama

Reklama