Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

honajz 

všechny recenze uživatele

Málo platné, Ludvík Ráža uměl vytvořit atmosféru ve filmu jako málokdo (z českých režisérů mne napadá snad už jen Juraj Herz blahé filmové paměti nebo Oldřich Lipský). Tenhle středověký historický film má skutečně prvky hororu, výborně je použitá i hudba a ústřední duo v podání Vyskočila a Kudláčkové (plus Bruno O'ya) dostatečně charismatické. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zázraky se nedějou.“ Nesouhlasím! Vyskočilova za jakýchkoliv okolností „nerozladitelná kytara“ je toho přece názorným příkladem…ale ne, tenhle úsměvný prvek nemůže být důvodem vysmívat se celému filmu. Ten mě totiž jako celek mile překvapil. Nevěřil jsem moc tomu, že by snímek s hlavní dvojicí v podání Vyskočil-Kudláčková mohl vyznívat jakkoliv naturalisticky nebo snad dokonce drsně. A ono vcelku ano. Špinavost, krutost a snaha o syrovost vyznívají docela věrohodně. Tvůrci si dali záležet na tom, aby na diváka dýchala doba z prakticky každého záběru a příliš vedle nemířili, ani zdařilým castingem, neb rozhodně nejde jen o výše zmíněný ústřední pár. Nechybí ani trocha mystiky v podobě zvláštní lahvičky a třeba takové hraní kostek v tomhle filmu nabývá úplně jiných rozměrů (nemluvě o tom, že představitel kata asi ani nemohl být lépe vybrán). A konec je nenásilně otevřený. Za mě to budou slušné 4*, čekal jsem podstatně méně. „Málo dobrýho pro nás v tomhle zmrvenym světě, Magdalenko…měj se dobře.“ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tento "rodinný" film obsahuje mnohem více brutality, než leckterý horor. Dobová atmosféra a reálie naprosto perfektní, k tomu skvělá hudba od Musica Bohemica. Skoro všechny postavy, prakticky s výjimkou Magdaleny a kupce Bartoše jsou sobečtí omezení burani, a neplatí to jen o partě pasovských žoldáků, ale i o jejich českých pronásledovatelích a civilním obyvatelstvu. Úctyhodné je i ztvárnění akčních scén a herci si evidentně na úlohách zgustli. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě Crocutův komentář a tak jsem si to sehnal. Po pravdě, nic moc, historický film (mám takové tušení, že autor to několika detaily vecpal do pohádkového žánru jen proto, aby se v tom nehledaly nějaké protisovětské metafory) o vpádu pasovských, který bych dětem rozhodně nepouštěl. Je výborně obsazen (Rösner, Munzar, jeden z nejzajímavějších a nejpřehlíženějších herců minulého století Augustin Kubán v malé roli kata) a zajímavě natočen (tím myslím skvělou vizuální stránku celé věci a její ponurou a drsnou atmosféru), i historické reálie jsou asi vystiženy věrně. Celý film, vizuálně a atmosféricky precizní, ale kazí nevýrazný a nezajímavý děj. Ovšem kdyby všechny pohádky vypadaly takhle, byl by svět mnohem zajímavější. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Žobrákov si vo filme zahrali členovia divadelného spolku Jablonský. Dali im staré handry a vyváľali ich v blate, ale režisérovi sa aj tak zdali málo špinaví, a tak maskérka jednej divadelníčke poliala vlasy a nechty olejom. (Raccoon.city)
  • V průběhu natáčení si hlavní představitelka Michaela Kudláčková zlomila nohu. Filmování ale pokračovalo dál. Mladá herečka dostala na záda speciální popruhy, za které ji při natáčení chůze v polodetailu Ivan Vyskočil přenášel. (zla.ovce)

Reklama

Reklama