Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci servírují brutální, nepříjemné, zneklidňující, emocionální Drama/Krimi dle skutečných událostí o obrovském soudním polském skandálu, kde Tomasz Komenda je neprávem odsouzen na 25 let za vraždu a znásilnění. Je to silný film, holky budou potřebovat kapesníky a slabší povahy budou film možná rozdýchávat hůře. Scény z vězení jsou velmi intenzivní. ( Mučení a šikana nejhlubšího zrna) jakmile se vězni dozví, že je u nich prznitel dětí, tak jsou jak utržení z řetězů. Došlo i na mé oblíbené soudní procesy a taky na kriminální investigativní stránku, takže z mé strany spokojenost. Dusné vězeňské drama fakt můžu a v polském kabátu je film autentický až na dřeň! 8/10. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Polaci uz me nekolikrat přesvědčili, ze umi (Wolyň, Furioza atd.) a nase kinematografie se u nich muze pouze smutne koukat z nizsich pater kumštu. Silny film, skvěle zahraný. Vyhnulo se to patosu znamemu z USA tvorby. Ona ta Evropa ma tu kameru jinak a hlavne ty emoce. Ty z vas vytahne i bez pudru a prikraslovani. Lidi tam jsou prirozeni. Zadna modelingova agentura a ono to pak pusobi jinak. Je to silny zazitek a neskutecna nespraveslnost. Sila, co ten clovek musel prozit. ()

Reklama

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Jak se tohle může vůbec stát?? Jak? Je mi hrozně, je mi fakt otřesně, možná mi u sledování filmu nikdy ani nebylo hůř. Vlastně nejde o sledování filmu, to je reálně sledování lidskýho života, zničenýho života. A kvůli čemu? Kvůli lenosti a nadřazenosti pár idiotů na nesprávných místech. Zkus si jen na chviličku představit bejt neprávem obviněný, neprávem obviněný z čehokoliv. Hrozný co? A teď si představ bejt neprávem obviněný ze znásilnění a vraždy mladý holky a být za to odsouzen. Jak hnusně se k tobě asi budou ve vězení chovat, jakej tlak to bude na tvou psychiku, budeš mít strach, budeš chtít křičet na celý kolo a nebo se jít zabít? Jak dlouho tohle může člověk vydržet než tomu začne sám věřit? Tomasz Komenda to vydržel 18 let. Film je bez debaty perfektně natočenej, sledovala jsem každou minutu se zatajeným dechem, občas i vypnutým zvukem a nebo zavřenýma očima. Zachycuje realitu nelítostně a krutě. Ta realita je to, co mě tu dostalo. Čemu může obyčejný člověk věřit, když ani nejvyšší soud nezná spravedlnosti a dokáže vznést rozsudek postavený na tak chabých, vynucených a nepodložených důkazech. Je mi fakt zle, podobný pocity jsem měla při sledování Hon (2012) a tehdy jsem si říkala, že větší pocit zoufalství asi být už ani nemůže... zoufalství ve 25 let neviny (2020) je horší. Tomasz se nakonec spravedlnosti dočkal, ale ani všechny prachy světa  nemůžou vykompenzovat teror, jakým si musel projít. Kéž by existovala jen spravedlnost a justiční omyl byl jen vymyšlený pojem, nechci ani přemýšlet nad tím, kolik neprávem obviněných lidí dnes ve všech věznicích světa sedí a jak lehce se tam může člověk ocitnout taky. Přeju Tomaszovi jen klid do jeho života na svobodě. Života na svobodě, kterej mohl být úplně jiný a hlavně o 18 let delší. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Nepříjemné, znepokojující, řemeslně skvěle zvládnuté a přesvědčivě zahrané drama z kategorie "justiční potrat". Ačkoli filmů na toto téma vzniklo už nepočítaně (namátkou: od srdcervoucího Sacco a Vanzetti až po nedávnou Polanskeho x-tou variaci na dreyfusiádu), život a institucionalizovaná spravedlnost přinášejí stále nové a nové náměty, které mohou dát vzniknout skvělému filmu, pokud se ho chopí zruční tvůrci. 25 lat niewinności vypráví příběh Tomka Komendy, obyčejného dobráckého maminčáka (přívlastek "prostoduchý" ve zdejším obsahu filmu je prostoduchý), který byl odsouzen za vraždu spáchanou někým jiným. Film se až fyzicky důsledně soustřeďuje na Tomkovu osobu. Především průběh věznění je podán velmi syrově a s ohromnou intenzitou. Přesto film po celou dobu neztrácí ze zřetele hlavní oběť celého případu - zavražděnou dívku. Poněkud do pozadí je však zatlačen průběh vyšetřování a falšování důkazního materiálu (k tomu se film dopracuje poněkud toporně až v samém závěru). Podobně je velmi upozaděna role vyšetřovatelů, prokurátorů a obecně celého justičního aparátu - což je na jednu stranu pochopitelné (film by to zřejmě rozmělnilo a snížilo by se tak napětí pramenící bezprostředně z Tomkovy dějové linky), avšak na druhou stranu to vytrhává celý příběh z komplikovaného společensko-politického kontextu post-komunistického Polska. Přesto se zdá, že autorský záměr soustředit se pouze na oběti (ať už justice či skutečného vraha) byla dobrá volba. Těch pár nepovedených scén mimo Tomkovu dějovou linku (interakce prokurátorů se soudci nejvyššího soudu, interakce matky s neschopným advokátem, role médií aj.) naznačuje, že tvůrci odhadli svoje schopnosti dobře... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ach, tak to bolo drsné! Viete si to predstaviť, že by sa vám stalo to, čo Tomekovi Komendymu? Čo všetko si tento chalan musel vytrpieť, kým sa konečne preukázala jeho absolútna nevina? Neuveriteľné! Poliaci to natočili fakt kvalitne, vierohodne a bez servítky. Piotr Trojan zahral postavu nevinného Tomka priam realisticky. Väzenská atmosféra bola drsná a skľučujúca, obzvlášť keď sa spoluväzni dozvedeli, za čo sa tam Tomek ocitol. Škoda, že film nemal väčší psychologický a filozofický rozmer, keďže mnohé situácie si to priam pýtali. Mohlo tu byť aj viac z tých súdnych procesov, poprípade konzultácií s právnikom. Dialógy tiež nič extra a skôr sa k slovu dostali činy ako samotné slová. Každopádne, poriadne emočne vypätý film. Len tak ma napadlo, bohvie koľko ďalších Tomekov Komendov takto sedí v base za skutky, ktoré nespáchali? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v poľských mestách Varšava, Wroclaw a Zabrze. (MikaelSVK)
  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)
  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama