Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (369)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý diváka utápa v dejových výkrutoch. Tých zvratov je tu toľko, že človek sa prestáva dobre orientovať. Unikol mi tiež zmysel toho, prečo takmer štyridsiatnik Hoffman hrá študenta, najmä keď už deväť rokov predtým hral Absolventa. Miestami je film strašne ukričaný a hudba mi mnohokrát tak rezala uši, že zvuk práve trhaného toaleťáka mi znie lepšie. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman sice není mým oblíbencem, avšak jeho filmy často opravdu stojí za to! Maratónec není výjimkou. Příběh obyčejného studenta, který se bez vlastního zapřičinění zaplete do špíny kolem uprchlých nacistů a diamantů, zaujme od samého začátku. Nechybí ani scény, které si člověk bude na dlouhou dobu pamatovat, např. nekompromisní, nevyšperkovaná, tvrdá a testosteronová bitka Roye Scheidera v pokoji, prohledávání Hoffmanova bytu, zubařina či čepel v rukávu Laurence Oliviera. ()

Reklama

Rogue 

všechny recenze uživatele

Paraguay, maraton, nůž z Jamese Bonda a finále ve vodárně. Totální scenáristické peklo, diamanty, náckové a židé, konspirace, zlý cikán, scéna v opeře. Co půl hodiny nová postava, výbušný kočárek a slavný zubař. Naprosto nevypočitatelný vývoj vzniklý dějovou roztříštěností, přemírou vedlejších témat a absencí nosné zápletky. Bavila jsem se. (+ mám dojem, že jsem na stopě Schlesingerova trademarku zmatenosti) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s D. Hoffmanom. Pred zhliadnutím som nemal tušenia, že sa film točí okolo nacistického zločinca, ale bolo to milé prekvapenie. R. Scheider aj v menšej úlohe u mňa zabodoval, hlavne v súboji s nájomným vrahom v hotelovej izbe. Herecký výkon D. Hoffmana to je kapitola sama o sebe, ale výborný bol aj L. Oliever, ktorý je dokonalý hlavne v posledných minútach filmu. Posladných 10-15 minút je to už naozaj jeho film a Dustin Hoffman hraje v závere druhé husle. Je to nepochybne tým, že jeho postava je naozaj diabolská. Scéna u "zubára" bola na vtedajšiu dobu určite depka, ale oceňujem ju a spoľahlivo funguje aj dnes. A rovnako oceňujem aj scénu vo vani. Je toho dosť a ani sám D. Hoffman nevie kde skôr skočiť. Preto je na mieste otázka: "JE TO BEZPEČNÉ?"...100%. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepríjemný, temný, napínavý...no menej dynamický a v pár miestach logiku postrádajúci triler. Kultový status je u mňa diskutabilný, ale o klasiku sa jedná bezpochyby...len škoda že záver nebol viac dotiahnutý, dôraznejší! To pozitívne jednoznačne prevažuje a ja mám na staré dobré old-school krimi/trilery skrátka slabosť:) Marathon Man stojí za pozretie, "je to bezpečné":))) ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Na roli Szella byl zvažován Jean-Pierre Aumont či George Cukor. (Kulmon)
  • Laurence Olivier hrál roli doktora Szella založené na postavě doktora Mengeleho. O dva roky později hrál ve filmu Hoši z Brazílie, který se zabývá doktorem Mengelem. (Kulmon)
  • Ačkoliv se film odehrává v New Yorku minimálně dvě scény jsou prokazatelně natočeny v Los Angeles. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama