Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Přestanu číst komentáře u neviděných filmů! Na Cinemaxu včera běžel Maratonec. Říkám si, docela známej film s Hoffmanem, co na něj asi říkaj na CSFD? Hmm, 86% to je slušný! Přečetl jsem si pár komentářů, které kromě různých chvalozpěvů všechny do jednoho vyzvedávají zubařskou scénu! To asi bude brutál! Tak sedím, koukám, docela zajímavej film, ten začátek se dvěma dědkama v autech byl špičkovej, už se těšim na tu zubařskou scénu! Hele, už je to tady….co? To je jako všechno? Trošku mi z toho zatrnulo, nechtěl bych být na Hoffmanově místě, ale že by to byl takový vrchol aby se o tom museli všichni komentující zmiňovat? Nakonec docela slušný film! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak je mi líto, ale tento film mi nesedl a nepadl do noty. Možná je škoda, že tvůrci nakonec nevolili parodii, když tak často k ní zde nechtěně projevují silné sklony stejně jako herci. I v ryze béčkových filmech dokáže člověk natrafit na povedenější akci, která by nevybízela k smíchu, než v tomto hvězdně obsazeném nepodarku. Některé motivy jako přeživší nacisté z války nebo reflexe mccartyovských honů na komunisty při tom mohly dát vzniknout kritickému snímku, v horším případě alespoň tematicky zajímavé agitce. Ale ony zde slouží prakticky jako částečně pominutelné pozadí dost naivního a po stránce logicky ještě více zmateného thrilleru. Škoda, že jsem nevypl film tak 20 minut před koncem, nemusel jsem spatřit tu komickou scénu s akční babiznou na ulici i všechno poté, mohl dát klidně 2 hvězdičky a prohlásit u toho, že alespoň Laurence Olivier nezůstal dlužen nic své pověsti a sehrál hlavní zápornou roli tak skvěle, že jeho kreace funguje i v případě, že byste nevnímali Maratónce jako parodii. Těch úletů je ve filmu celá řada, ale tedy... scéna ve vodárně s tím soubojem o kufřík se šperky na mě zapůsobila po všech stránkách natolik bizardně a komicky, že už to nemohu úplně napsat ani o Olivierovi. Završením celého zklamání je pro mě zcela rovněž neočekávaně bídný výkon Dustina Hoffmana, o němž bych řekl, že si zde vybral zřejmě nejslabší chvilku své kariéry a v některých scénách se spíše ztrapnil. Ach, jej, myslím, že opravdu „je to bezpečné“ se tomuto filmu vyhnout nebo v opačném případě co nejrychleji na něj zapomenout. 25% ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Thrillery 70. let měly vynikající herce, výborné scénáře a točili je nejlepší režiséři. Maratonec k nim patří. Už jen pro slavnou zubařskou scénu a legendírní hlášku "Je to bezpečné?". Mimochodem zde se povedl i dabing - Ladislav Mrkvička, Jiří Holý, Eduard Cupák, Vladimír Šmeral, Eva Hudečková a další. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale musím tady jít do opozice proti červenýmu hodnocení. Bylo to nepřehledný jak pražská dopravní situace a to že v tom hraje Dusin Hoffman ještě neznamená, že se z toho udělám. A jak tu každej zmiňuje zubařskou scénu jen svědčí o tom, že kdyby měl film strhující tempo, emotivní závěr, vyšperkované scény nemusel bych si při čtení Vašich komentářů připadat jak na celorepublikovým sjezdu stomatologů, ale jak na filmové databázi lidí, co uchvátil film a ne zubní trable. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zlatí Chlapci z Brazílie. Scenáristické peklo s kvantom absurdných scén (senilná auto-naháňačka v úvode!), prekombinovaným dejom a s kolosálne prehrávajúcimi hercami. Ku koncu to nezvláda ani samotný Laurence Olivier (v 1977 Akadémii zjavne riadne šibalo, viď nominácia pre Piper Laurie), no na to čo predvádza Dustin Hoffman niet slov. Azda len možno povedať, že do prípadného pokračovania by som ho odporúčal preobsadiť Nicolasom Cageom a bude to dokonalé. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)
  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama