Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vlastně výborně natočený film, který už v dnešní době nevypadá tak vyjímečně. Přesto mě udržel až do konce. Líbil se mi okamžik, kdy L. Olivier kráčí mezi Židy a snaží se ovládnout (ta psychika). Dobrý komentář Radek99. ■ Proběhl jsem všechny komentáře a díky Robbimu jsem si uvědomil, že i pro mě byla zajímavá scéna, ve které "ze tmy vyskočí fotbalový míč". ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller s přesvědčivým výkonem Dustina Hoffmana a démonickým Laurencem Olivierem. Film má vynikající atmosféru a to, že Hoffman zde není žádný Rambo ale normální člověk, který se zaplete do něčeho velkého dělá z filmu o to napínavější podívanou, protože mu neustále držíte palce. A pokud máte strach ze zubařů tak tento film vám ho ještě prohloubí. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle - ono je to napínavé, dobře natočené, formální stránka skoro dokonalá včetně různých přesahů, Laurence Olivier hraje naprosto skvěle, Roy Scheider se mi tu jako agent kurýr moc líbil (a možná škoda, ře nedostal nikdy žádnou roli v nějakém opravdu špionážním filmu), ale celý ten příběh je moc jednoduchý a vlastně mi ani moc nedávalo jednání některých postav smysl, a zvláště postava Dustina Hoffmana mi přijde nedostatečně propracovaná a sama se chová nejhloupěji v celém filmu. Ale jak píšu, formálně je snímek vysoko (nejvíc zapamatovatelné jsou samozřejmě "zubařské" zákroky a pak "maratonský" běh nočním prázdným městem, k němuž se to celé ostatně celou dobu schyluje, že?), dobrá je ta znepokojivá hudba, civilní pojetí celého vyprávění. Jenže expozice trvá prakticky hodinu, karty jsou tak nějak rozdané docela rychle, abychom si ujasnili nejen, kdo je kdo, ale i kdo jde proti komu, abych nespoileroval, takže o to víc jednání hlavní postavy mi přijde divné a naivní, hodně věcí mu mělo dojít daleko dřív. Vlastně se mi nelíbila ani závěrečná scéna ve vodárně, kdy je to celé postavené jen na chamtivosti hlavního záporáka. Na druhou mne pobavilo, že už tehdy před skoro 50 lety cyklofašisti blokovali průjezd aut a demonstrovali proti znečišťování ovzduší. Souhlas s komentářem kkarxe. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

90% Na jedné straně perfektní atmosféra, na druhé straně z toho sálá chlad a syrovost 70. let. Perkfektní kamera, zvuk, hudba i střih. Také zajímavý casting i když mi chvíli trvalo, než jsem si zvyknul (hoffman jako akční hrdina?, olivier jako nacistický padouch? zvlastni, ale nakonec jsem jim to zral, nejprirozenejc asi pusobi roy scheider, ktery hraje v prvni hodine hlavní roli spiona). ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Přestanu číst komentáře u neviděných filmů! Na Cinemaxu včera běžel Maratonec. Říkám si, docela známej film s Hoffmanem, co na něj asi říkaj na CSFD? Hmm, 86% to je slušný! Přečetl jsem si pár komentářů, které kromě různých chvalozpěvů všechny do jednoho vyzvedávají zubařskou scénu! To asi bude brutál! Tak sedím, koukám, docela zajímavej film, ten začátek se dvěma dědkama v autech byl špičkovej, už se těšim na tu zubařskou scénu! Hele, už je to tady….co? To je jako všechno? Trošku mi z toho zatrnulo, nechtěl bych být na Hoffmanově místě, ale že by to byl takový vrchol aby se o tom museli všichni komentující zmiňovat? Nakonec docela slušný film! ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Laurence Olivier hrál roli doktora Szella založené na postavě doktora Mengeleho. O dva roky později hrál ve filmu Hoši z Brazílie, který se zabývá doktorem Mengelem. (Kulmon)
  • Poslední film herečky Madge Kennedy. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama