Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl Jacksonův remake, což se pravděpodobně na mém hodnocení originálu projeví. Tak když pominu předehru, která mi bezdůvodně ukrojila pomale 5 minut života, příběh se rozjel slušně. A bavil mě vlastně po celou dobu, přestože jsem věděl, jak dopadne, navíc Peter se předlohy držel docela věrně. Ale přišlo na první střet s technickou stránkou snímku v podobě poletujících ptáků u pobřeží a došlo mi, že k ní budu muset být hodně shovívavý. Protože na jednu stranu člověka udivuje úroveň triků na tehdejší dobu, na druhou však (dnešní!) divák není slepý a vidí, že se na (nejen) všech těch zvířátkách výrazně podepsal zub času, ostatně i takové „hadrové panenky“ v některých případech ani nebyly nutné, bohužel touha natočit akci s člověkem a libovolnou příšerou na jeden zátah byl větší a mně to místy přišlo jako rušivá nedbalost (neznám finanční stránku natáčení, ale myslím si, že použít alespoň v některých scénách střih by celý projekt opravdu nezruinovalo). A čím se mohl pochlubit remake a originál naprosto postrádal, byl vztah Konga a Ann. Jackson mě sice úplně nepřesvědčil, ale cítil jsem mezi těma 2 nějakou chemii, zatímco v předloze byl náznak snad jen ke konci, jinak vůbec. A také toho v sobě moc zlidšťujícího opičák opravdu neměl, v tomhle zase bod pro Petera. Zpracování z roku 2005 z toho tedy vyšlo (alespoň u mě) vítězně, a přitom to není neúcta ke klasice, ale opravdu kvalitní film by podle mě neměl tak moc zestárnout, čehož jsem byl bohužel v tomto případě svědkem, a když k tomu připočtu těch pár detailů zmíněných výše, vychází mi z toho pouze lepší průměr. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Megaopičák ve své původní verzi je stále pěkná podívaná, ale podle mě už notně zestárla. Ty efekty už totiž vypadají nebezpečně trhaně, na druhou stranu právě tím v sobě ještě mají nějaký půvab, i když nechtěně groteskní. Jelikož ve své době takovou podívanou nikdo neviděl, už ty samotné výjevy mohly uchvátit, jak to skutečně vypadalo bylo až na druhém místě. Pravda, co bych chtěl na rok 1933... ale stejně, pohledem dnešního diváka už to myslím není ono. Na mém osobním žebříčku tak nad původním Kongem vítězí Godzilla, která je i dneska docela dobře koukatelná (i když 20 let je nefér). Souhlasím, že začátek je trochu těžkopádný a když se po téměř půlhodině začne něco dít, zase je to celé postavené na oněch efektech. S opicí na ostrově spolubydlí i pár dinosaurů, takže je na co se koukat. A ten vztah krásky a monstra není zdaleka tak vymakaný jako v pozdějších verzích, ona si vůbec nechce hrát a navíc by pořád jen zdrhala. Přes veškerou mojí kritiku je to ale nezpochybnitelná klasika, co minimálně pro zajímavost stojí za to vidět. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu opravdu pozoruhodný film navzdory řadě viditelných levných efektů. V dějinách filmových triků má ovšem toto jinak komerční dílo určitě čestné místo, v zásadě odpovídající jiným klíčovým momentům postupného zabydlování zvukové technologie v dějinách světové kinematografie. V takovýchto souřadnicích poměrně slušně dopadá také scénář. Sdílím i názor, že určitě obstojí ve srovnáních s řadou pozdějších děl stejného žánru z pozdějších desetiletí. Těžký kvádr v lehké váze. Asi tak. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Well, Denham, the airplanes got him." "Oh no, it wasn't the airplanes. It was beauty that killed the beast." ______ Vzhledem k době vzniku a všeobecné náročnosti produkčního procesu je 'King Kong' bez sebemenších pochyb nadčasový biják, a zároveň originálně koncipovaná Hollywoodská variace na pohádkovou baladu 'Kráska a zvíře', jejíž leitmotivy jsou taktně implementovány do téhle epochální alegorie o platonické lásce, která svým grandiózním pojetím, poutavou anabází, a podivuhodnou exhibicí vizuálních tajtrdlat i po téměř 90 letech fascinuje a baví diváky po celém světě. O sedmdesát let později sice novozélandský vizionář Peter Jackson natočil ještě kvalitnější reimaginaci tohoto kultovního díla, ale původní snímek si zaslouží své legitimní místo na piedestalu legend dobrodružného žánru.... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděno podruhé a nijak mě nepřekvapilo, že jsem byl opět nadšený. Takhle nějak si představuju poctivý blockbuster a skvělý dobrodružný film. Dnes mi přijde se na tyhle jednoduché postupy trochu zapomíná, ale ony se nám asi změnily ty masy, čili je to spíš přirozený vývoj, škoda. Nevidím podstatný rozdíl, tedy ve stylu vyprávění, mezi nedávným Godzilla vs. Kong a tímhle stařičkým, ale parádním, filmem. V hlavní roli je především monstrum a JEHO příběh a parádní triky a vše ostatní se tomu podřizuje. Ostrovní pasáž, která je de facto jen okouzlujícím sledem zápasů Konga s pravěkými plazy či Kongovo řádění v New Yorku pak patří k tomu nejlepšímu, co můžou monster filmy vůbec nabídnout. Král Kong tu navíc snad jako v jediném filmu nepůsobí jako veskrze přátelský tvor k politování, ale prostě jako divoké zvíře. Filmová zábava nejvyšší kvality. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (121)

  • Krom scény v jámě (viz výše) se do finálního sestřihu nedostaly i jiné scény. Jsou to například: Kongův souboj se třemi triceraptori (částečně natočen), dinosaurus ve vodě a jeho brutálnější zabití tří námořníků (upraveno), Styracosaurus nahánějící členy výpravy džunglí (natočeno, vystřiženo), delší verze scény útěku a následného úprku z Kongova doupěte (natočeno, vystřiženo), Kong v hotelu kde se hraje partička pokeru (pravděpodobně natočeno, ale vystřiženo z důvodu přílišné podobnosti s jednou ze scén ze Ztraceného světa z roku 1925), podrobnější záběry na Kongův pád z vrcholku Empire State Building (pokusně natočeno, ale vypadalo to příliš nevěrohodně) a mnohé další. (DaViD´82)
  • Staré arabské přísloví, otevírající film, ve skutečnosti vymyslel sám Merian C. Cooper. (Cherish)
  • V roce 2009 byl na aukci filmových rekvizit vydražen model King Konga, který se objevil v závěrečných scénách stejnojmenného filmu z roku 1933. Jeho cena se vyšplhala na částku 121 250 liber. (Jimmy15)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama