Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Bylo to hezké, záhadné, ponuré. Herci si zahráli a zejména Ruda. Blatného vážná hudba také neměla chybu. Úplně jsem na původní verzi vraždy naletěl. Rozuzlení bylo velké překvápko. Ale jak tady zaznělo, ze série Kalašovek díl takový příliš náhodný a otevřený. Zajímavé jsou rozhovory jako bonus. Jandák to vyhodnotil skvěle. Je to české, proto se to lidem líbí. Kéž by si to vzali filmaři k srdci. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Je to dosť smutné, ale bolo to celé rozťahané, nijak prekvapujúce a major Kalaš tu už jasne nemá tú energiu ako kedysi. V prvých troch filmoch to frčalo, doslova bolo vidieť, ako Kalašovi pracujú závity v hlave, ale tu už Kalaš funguje, ako keby mal pár rokov pred dôchodkom. Prvé tri filmy super, zvyšné dva nič extra. Škoda. Ale pozerať sa to dalo. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Po deseti letech od filmu PO STOPÁCH KRVE se do role majora Kalaše vrací Rudolf Hrušínský, aby vyřešil svůj poslední případ (ve filmu NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH jej hrál Jiří Sovák). Tím je násilné přepadení v zapadlém lese mladé blondýny, která následně na svá zranění zemře. I tentokrát se jedná o svižné, dobře natočené krimi. I když možná maličko slabší podívaná než předchozí čtyři snímky, přesto stále slušně vymyšlená detektivka. [2269. hodnocení, 134. komentář, 62%] ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z našich nejlepších detektivek 70. let s Hrušínským jako mjr. Kalašem. Vyšetřování záhadného zranění mladé dívky uprostřed lesa s následnou smrtí váže zdánlivě s automobilovou nehodou jen možnost, že pokud dívka zemře, zachrání její ledvina plnohodnotný život šoféra a až v samém závěru zjistíme, že šlo vlastně o milence... A mezi nimi se pohybuje jako fantom pomsty žena Honzy Linharta, která dlouho je pro diváka záhadou, ale přiznejme si hlavně ženou dost nesympatickou. Podstatné je, že u těchto starých detektivek nešlo o pouhé vyšetřování, ale i o pokus o hluboký psychologický pohled do jednání postav. A to já vždycky miloval. Kvůli honičkám, fackovačkám a střílení se na film dívat nemusím. Takže - zde čtyři hvězdičky. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský opět v roli Majora Kalaše, to je bezpochyby plus ( škoda, že se neobjevil i ve filmu Na kolejích čeká vrah, ne, že by Sovák byl špatný, ale Hrušínský je prostě Kalaš a naopak, alespoň pro mne ). Diagnóza smrti není úplně marná detektivka, ale nějak už to nebylo ono. Např. Po stopách krve mi přišlo mnohem napínavější. Ale oceňuji snahu navázat na úspěšnou sérii kriminálek ze 60.let, i když se návrat na filmové plátno dvakrát nepovedl. Jedná se spíše o průměrnou českou detektivku, jakých máme v naší "pokladnici filmů" řadu... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Hudební motiv filmu od Pavla Blatného je stejný jako druhý ústřední hudební motiv u filmu Klec (1973), ke kterému Blatný také skládal hudbu. (LiVentura)
  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)
  • Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995). (Martin_L)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama