Reklama

Reklama

Městečko South Park

(seriál)
  • USA South Park (více)
Trailer
USA, (1997–2023), 118 h 25 min (Minutáž: 16–48 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes, Isaac Hayes (a.z.), Jay Leno, Tomorowo Taguči, Jenna Mattison, Elton John, Ozzy Osbourne, George Clooney (více)
(další profese)

Série(26) / Epizody(321)

South Park je americký animovaný seriál vytvořený Treyem Parkerem a Mattem Stonem pro televizní stanici Comedy Central. Seriál pro dospělé se proslavil svým drsným jazykem a neskutečným humorem, který se dotýká širokého spektra témat. Příběhy se točí kolem čtyř chlapců, Stana Marshe, Kylea Broflovského, Erica Cartmana a Kennyho McCormicka, a jejich bizarních dobrodružství ve smyšleném coloradském městě a jeho okolí. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Mangano k tomuto seriálu (16)

Městečko South Park (1997) 

Starší série jsou naprostou klasikou, kterou sleduji už tak od třetí třídy základní školy, ale v sériích z předchozích let již autoři hrají úplně na jinou notu. Svoje příznivce si jistě najdou, ale pro mě jsou už ve většině ty díly prostě nudné. U tak obrovského kultu, jakým South Park pro mě byl, mi je to líto. Svět se zase o kousek pootočil. ()

Deštný prales (1999) (S03E01) 

Geniálně dementní, jedna z nejlepších a nejvtipnějších epizod seriálu. Jeden vtip za druhým a Eriček si tady jede bomby od začátku až do konce. ()

Vánoční koledy pana Hankeyho (1999) (S03E15) 

Jeden z mých nejoblíbenějších muzikálů na světě a jasný top, co se týče hudebně-vánočního kontentu na Štědrý den. Z této epizody, kterou diváka spoluprovází mluvící exkrement, je cítit skutečné kouzlo Vánoc a mám ji v tomto kontextu zařazenou někam mezi Columbusovo Home Alone a Zemeckisův Polární expres. Naprostá vánoční klasika prostě. ()

Jedno sprosté slovo (2001) (S05E01) 

Za rýpnutí do La Toyi Jackson, kterou nemám rád, vykládám na stůl všechny hvězdy co mám. Ačkoli smát by se ji už teď asi dál neměli. Musí být neskutečné životní utrpení být jediný člen tak slavné rodiny naprosto bez jakéhokoli talentu nebo nadání. Jako nejzbytečnější Jackson na světě, kterého jediného z asi devíti sourozenců skoro nikdo nezná, si už jistě vytrpěla svoje. Naposledy jsem o ni slyšel, když si brala nějakého chlapa. Její bratr Michael mu tehdy při gratulaci ke svatbě doporučil, aby ho nedejbože ani nenapadlo ji vracet zpátky :D ()

Ručníček (2001) (S05E08) 

Nesnáším ten blbej ručník, ale jako epizoda parodující nudnou dějovou zmuchlaninu à la Akta X dobrý. ()

Zachraňte film a Čepičáře (2002) (S06E09) 

Souhlasím tady se Spielbergem. S poselstvím této epizody, že by tvůrci neměli sahat na svá vlastní díla a vylepšovat je, tedy vůbec nesouhlasím. Například Lucasem digitálně vylepšené epizody čtyři a šest Hvězdných válek se mi líbí mnohem víc než originální dnes již zastaralé a pro mojí generaci už skoro nekoukatelné verze. Je třeba jít prostě s dobou. A co to je za komunistické manýry, že by umělecká díla nepatřila umělcům ale veřejnosti? To teda ani náhodou. Asi to ale beru moc vážně :D ()

South Park je teplej (2003) (S07E08) 

Krapet nudné a nicneříkající. Je vidět, že jsou společenská témata, o kterých tvůrci v obecné rovině nic nevědí a nemají k nim co zajímavého říci, ale přesto se do nich pouští, a to jen aby na danou problematiku ukázali světu svůj názor. I kdyby nějaká rádoby LGBTQIA+ propaganda existovala, jakože ne a je to jen výplod mysli brečících konzerv, že v televizi viděly homosexuála, tak komika založená na zesměšnění stereotypu o jakékoli menšině je neskutečně laciná a dementní. Pobaví to při jednom záběru na ospalého Mexičana opřeného o auto, ale založit na tom celou epizodu je jen lenost být kreativní a ve výsledku hrozná nuda. Tvůrci tak mimochodem skrze jiné mnohem povedenější díly pracující s nesmyslností stereotypu parodují sami sebe. Kapacita serií se dá určitě uměle naplňovat i jinak. ()

Casa Bonita (2003) (S07E11) 

Eriček je nevychované bezcharakterní sebestředné neohleduplné sobecké arogantní psychopatické netolerantní hovadské xenofobní rasistické a extrémně antisemitské bezpáteřní čiré zlo. Tedy jako vždy, ale tady obzvlášť - masakr :D ()

Umučení Žida (2004) (S08E03) 

Z takové dávky černého humoru na které stojí tato epizoda, se mi musím říct trochu svíral žaludek a nemůžu se rozhodnout, jestli je to pro kontent jakým je South Park z mého pohledu dobře nebo špatně, jelikož to tak pro mě tím pádem nebylo nějak moc vtipné a to snesu opravdu hodně. Každopádně je děj této epizody silně vygradovaný konfliktem mezi extrémním antisemitismem a jakousi hebrejskou hrdostí. Což je jistým pokřiveným způsobem alespoň chvíli vtipné sledovat, ale celé je to vygradované naprosto do prázdna. Na konci se vůbec nic nestane, tedy kromě toho trapně poskakujícího rasisty (i v reálu). Že by potom alespoň tohle bylo nějak super humorné nebo alespoň poučné zakončení této epizody, to také říci nemůžu. Cartman navíc za nic z toho nebyl nijak potrestán, a tak se mi moc nelíbí celkové finální vyznění této poměrně drsné satiry, které celé stojí jen na zesměšnění vypatlanosti jisté skupiny diváků neschopných rozeznat filmovou či jinak fiktivní realitu od reality skutečné. Na druhou stranu je to díl, na který rozhodně dlouho nezapomenu a paradoxně se mi líbí, že se mi tak nelíbí. Kvituji také snahu tvůrců s každou epizodou zvedat laťku při vykreslování Cartmana jako postavy, kterou každý psychicky zdravý divák nesnáší a zároveň miluje. Chápu, že to logicky nešlo dělat do nekonečna, ale je škoda, že od toho v takové míře v následujících dílech tvůrci celkem rychle upustili. ()

Jeffersonovi (2004) (S08E06) 

Dám obě své ruce do ohně za to, že Michael Jackson NEBYL pedofil a veškerá obvinění proti němu byla, jsou a vždy budou 100% falešná!!! Toto je již asi 15 let jasně nevyvratitelnými důkazy několikrát potvrzený fakt a Michael Jackson byl po asi roce od prvního odvysílání této epizody (nijak s tím nesouvisí a opravdu doufám, že ji Michael Jackson nikdy neviděl) a po úmorném vyšetřování FBI soudně zproštěn veškerých falešných nařčení a obvinění. Pokud je někdo naprosto mediálně nekompetentní a věří i přesto slepě bulvárním lžím tato fakta se snažící zpochybnit - respektive zamlčet za účelem zisku z honby za senzací, je to jen jeho problém a jeho arogance. Pokud pominu trapné bulvární nesmysly, jakože se Michaelovi někdy rozpadal obličej nebo že by snad nedostatečně vychovával svoje děti, které například pro kontrast uvedu ve skutečnosti musely přečíst pokaždé nějakou knihu, chtěly-li po svém otci, aby jim mimo Vánoce nebo narozeniny koupil novou hračku, musím říct, že se tvůrci South Parku celkem trefili do celé té problematiky a to ještě předtím, než o ní byly dostupné relevantní informace. Za mě jsou to sice čtyři hvězdy hlavně za inteligenci a zdravý úsudek, i když poměrně tedy rozporuplné. ()

Malý Tourette (2007) (S11E08) 

Za mě plně nevyužitý potenciál. Tohle mohlo být to nejvulgárnější co televize zažila. Zrovna tenhle seriál - takový kontent by neměl mít hranice. Pokud je má, postavil si je sám. A v téhle epizodě mi tak trochu smrdí zatáhlá ruční brzda v hlavách tvůrců s vidinou zdviženého prstu studia. ()

Kozy jako vozy (2008) (S12E03) 

Nevtipná sexistická nadrženost. ()

Jídlo, víra, píčiprd (2009) (S13E04) 

Jako feminista bych dal samozřejmě 5 hvězd za opět geniální nápad, ale ta kanadská linie byla zase hrozně nudná. ()

Chudej a blbej (2010) (S14E08) 

Za mě nejvtipnější díl South Parku. ()

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Tvůrci South Parku uzavřeli megadohodu

Tvůrci South Parku uzavřeli megadohodu

06.08.2021

14 filmů, 5 dalších seriálových sezón a navrch k tomu ještě nová videohra. Ano, čtete správně. Tvůrci South Parku Trey Parker a Matt Stone uzavřeli novou megadohodu se společností ViacomCBS, domovem… (více)

Další peklo na Zemi

Další peklo na Zemi

23.11.2008

Televizní South Park spěje ke svému konci. Trey Parker a Matt Stone sice mají podepsané smlouvy až do roku 2011, ale už teď pomýšlejí na stylové završení úctyhodně dlouho běžícího kresleného seriálu.… (více)

Reklama

Reklama