Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

S tajným posláním do Jižní Ameriky ve filmové verzi televizních příběhů MAJORA ZEMANA. Film tematicky navazuje na příběhy tv. seriálu "30 případů majora Zemana". Můžeme se tedy opět setkat s majorem Zemanem s podplukovníkem Žitným, majorem Hradcem i poručíkem Gajdošem. Děj filmu se odehrává v roce 1972 v kterési jihoamerické zemi a ukazuje činnost mezinárodní kontrarevoluční centrály, kterou však ústřední postava filmu - major Hradec - odhalí i za cenu nasazení vlastního života. Film byl z velké části natáčen na Kubě. Film je sestřihem seriálových dílů 27 a 28 "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jako kriminálka je Rukojmí z Bella Vista mizerná. Žádné pátrání které by stálo za řeč se neprovádí. Československá policie všechny indicie a fakta jen tak zhmotňuje z řídkého vzduchu. Kritériím dobrodružného filmu odpovídá víc, i když hlavně díky exotickému prostředí Jižní Ameriky a těm několika akčnějším pasážím. Jiří Sequens tu odvedl slušnou práci, protože z naší kinematografie, tímhle žánrem nepolíbené mnoho rad načerpat nemohl. Výsledek sice není žádný Indiana Jones, ale na solidní průměr to film dotáhl vcelku s přehledem. ()

FireTight odpad!

všechny recenze uživatele

Nemyslete si, že filmu dávám odpad jenom z toho důvodu, že vznikl z Majora Zemana a že tam jsou STBáci a že jsou tam zlí imperialističtí agenti, které odhalí hodný socialistický major Hradec. Tak jednoduché mé hodnocení zase nebylo, i když možná... Rukojmí z Bella Vista totiž postrádá pro mne jednu z nejdůležitějších vlastností každého filmu - napětí a dobrý příběh, který dokáže zaujmout. Jenže tady mi všechny tyhle složky silně chyběly a tak mi bylo jedno, že Hradec zabil toho týpka na lodi, jak z toho byl pak celej zničenej nebo jak nakonec umřel, chci říct "statečně zahynul ve jménu ČSSR a ochrany socialistických zájmů" a já nevím co ještě. Zkrátka mi to celou dobu bylo úplně jedno a vlastně se divím, že jsem se díval do konce. ()

Reklama

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem Rudolfu Jelínkovi fandil a považoval Rukojmího za zdařilý dobrodružný film. Naštěstí to už dneska vidím jinak. Estébácký svině, na jejichž objednávku Major Zeman vznikl a pod jejichž přísnou kontrolou probíhalo celé natáčení, si nezaslouží, aby jejich pomník někdo kladně hodnotil. Morálka je víc, než profesní um. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Seriál 30 případů majora Zemana byl jedním z nejkvalitněji vyrobených seriálů v období socialismu.Přesto mi ty dva díly, věnované výhradně práci československé kontrarozvědky do celkové kncepce díla nesedly. Proto i tento "akční" snímek považuji za spíše průměrný, ale Rudolf Jelínek se tu představuje jako velice fyzicky zdatný herec, musel jsem se trochu pousmát, jak řada herců, které psojkujeme s kladnými rolemi, zde hrála velké záporňáky, zvláště patrné u Jana Pohana, který obvykle naopak vytvářel role kriminalistů a policistů. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Přestože pokládám celého Zemana za historicko-politický paskvil prvního řádu, nemůžu Bella Vistě upřít solidně vystavěnou zápletku a atmosféru Jižní Ameriky, v eře socialistického filmu, myslím, bezkonkurečně nejpřesnější (točilo se na Kubě). Hovory soudruhů kriminalistů jsou jen doplnkem k akci majora Hradce která má, hlavně díky Adamírovi, šmrnc (i když výklad šifranta Líra stojí taky za to) . Často si říkám, jak oddělit znechucení z propagandy nebo lži od ostatních složek filmu. Postupem času jsem došel k tomu, že pokud si u filmu nemumlám sprostá slova a neprocházím se po pokoji, budu se snažit vzít tyhle věci v potaz, ale nezapomenu se podívat na film i z jiných stránek. Celý Zeman je samozřejmě svinstvo, ale zkuste se podívat na Výstrahu nebo Botostroj. Anebo Bouřlivé víno, když jsme u toho, což je taková oblíbená legrácka s Menšíkem, ale nezadá si se Zemanovými tématickými díly. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • V dodatečně dotočené scéně, která se má odehrávat někde v policejních garážích, je jasně vidět žlutobílé vozidlo Veřejné Bezpečnosti. Takto označená vozidla se však začala používat až o pět let později. Koneckonců na začátku filmu vidíme správné dobové vozidlo, modré s bílým pruhem. Taktéž na hercích v této scéně je zřetelně poznat, že jsou o nějaký ten pátek starší. (Scott67)
  • Hotel Bella Vista se ve skutečnosti jmenuje Horizontes los Jazmines a leží 2 km od Vinales na Kubě. (sator)

Reklama

Reklama