Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (872)

Falko 

všechny recenze uživatele

Mal som velke stastie vidiet pekne vsetky 3 casti X-Menov v jedno sobotne popoludnie za sebou s filmovou fanynkou Madison, potom, ako si Madison myslela, ze to bude blbost. Nastastie zmenila nazor a jednotka sa jej velmi pacila. Na X-menov mam najradsej boj ludi proti X-menov a naopak boj dobrych X-menov proti zlym mutantom, co bolo v pripade jednotky a trojky. Tu sa mi pacilo napr. spoznavanie charakteru Wolwerina a tulačky a taktiez spoznavanie hrdinov, hlavne Jean Grey v podani Famke Janssen...... 18.06.2008 ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, takže můžu hodnotit jenom film a myslím si, že je ho Singer zvládnul fakt velmi dobře. Režie, kamera, muzika, herecké výkony - všechno do sebe přesně pasuje. A triky jsou tak dobré, že mě v průběhu filmu ani nenapadlo jak jsou udělaný, protože jsem jim věřil. Dlouho jsem chodil bez zájmu kolem tohohle obalu v půjčovně a můžu říct, že to byla chyba. U dvojky už váhat nebudu :-) ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Nebyl to Raimi, ale Bryan Singer kdo odstartoval mánii komiksových adaptací v 21. století. Díky němu se každý rok dočkáme několika vysokorozpočtových fanstasmagórií, jenž dokáži ukrátit nudu, zafilozofovat si či užít si vlnu adrenalinu. Navíc pro svět objevil Hugh Jackmana, no neni to na čtyřhvězdu ? ()

petero 

všechny recenze uživatele

Namiesto treskúcej akcie medzi jednotlivými mutantmi sa Singer rozhodol pre prepracovanejšie vzťahy a charaktery jednotlivých základných postáv ako sú Profesor X (Charles Xavier) - výkonný telepat, Magneto - telekinetické schopnosti týkajúce sa všetkého kovového, Mystique - schopnosť kompletnej zmeny vizáže vrátane hlasu, Jean Grey - podobné telepatické schopnosti ako Profesor X zatiaľ nerozvinuté ale i telekinetické schopnosti akýchkoľvek objektov, Cyclops - laserový pohľad, Storm (Ororo Munroe) - ovládanie počasia, Rogue (Marie) - okamžité zneškodnenie nepriateľa iba dotykom a prebratie jeho schopností v pomere 1:60, Wolverine - schopnosť okamžitej regenerácie a možnosť vystrčenia nožov z rúk, Sabretooth - veľká sila, niečo medzi zvieraťom a človekom so zvieracími zmyslami, inak Wolverinov úhlavný nepriateľ. V škole však čakajú ďalšie esá ako Iceman - schopnosť zmrazovania a vytváranie ľadu, Pyro - telekinetické ovládanie ohňa avšak nie jeho vytvorenie, Kitty Pryde - schopnosť prechádzania cez pevné predmety s možnosťou prenesenia tejto schopnosti na kohokoľvek a čokoľvek čo je s ňou v priamom kontakte. Ďalej sa Singer vykašľal na pestrofarebné kostýmy, ktoré by sa k tomuto nadmieru realistickému spracovaniu zrejme nehodili (zaujímavé je, že pri skupinke zlých mutantov to nevadí, Magneto pobehuje v plášti s prilbou, Mystique je pokrytá modrými šupinami po celom tele, Sabretooth v zálesáckom otrhanom kabáte). Na postavách Rogue a Wolverina skvele zobrazuje pocity zmierenia sa s ich schopnosťami - Rogue sa nesmie nikoho dotknúť bez toho aby tej osobe ublížila, Wolverina každé vysunutie nožov bolí. V X-menoch Singer prvýkrát predviedol ako natočiť akčné scény. Žiadny zbesilí strih. Pekné dlhé zábery ktoré vyniknú hlavne pri ladnom štýle boja Mystique s Wolverinom. Prečo tejto najvydarenejšej no nie najvernejšej adaptácii komixu neudeľujem i tú piatu hviezdičku? Pre záver. Kdežto v dvojke po ukoristení Cerebra a ovládnutí Profesora X išlo o životy všetkých mutantov ale aj ľudí, v trojke tiež len v menšom (no menšom počte) a na rozdiel od T3 sme sa tu aj dočkali vojny medzi dobrými a zlými mutantmi, tu išlo o životy pár bezvýznamných politikov ktorým by premena na mutantov len prospela keby to samozrejme Magneto dotiahol do konca a maximálne sme mohli prísť o Rogue. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vyspělá komiksová adaptace, která si z "hříček" Burtona a spol. nebere příklad a na místo toho se snaží z komiksové předlohy vymáčknout bytelný a "vážný" film. X-Men mají solidní zápletku, která těží ze sci-fi prvků zakotvených v reálném světě, sympatické a dobře rozvrstvené postavy a vyvrcholení, které příběh zdaleka neuzavírá, ba naopak vybízí k pokračování. Všechno to v pevném a zručném vedení výborného Bryana Singera a masy diváků nemohou zůstat neuspokojeny. Vytknout bychom snad mohli určitou přímočarost, 94 minut je na epické sci-fi poměrně málo, takže nějaké rozšíření dějových linek by nebylo na škodu. 8/10 ()

Galerie (130)

Zajímavosti (98)

  • Natáčelo se od 22. září 1999 do 14. února 2000 v New Yorku, Kalifornii a v Kanadě. (Varan)
  • Jedná se o jediný díl série X-Men, v němž byly v českém dabingu použity překlady jmen jednotlivých hrdinů. (jh666)

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama