• Renton

Pokud nepatříte k milovníkům hudby Pražského výběru, nechte si to raději ujít...(17.3.2005)

• Pohrobek

Hudební magorovina ve své lepší podobě. Dá se na to koukat a vzhledem k tomu, že se na naše poměry jedná o průkopnické dílo, úplně zavrhnout se nedá. Kromě Polívky však výraznější HERECKÝ výkon nečekejte.(18.3.2005)

Vynikající stylizovaný hraný dokument o nejlepší české oficiální rockové skupině všech dob (jestli si myslíte, že je to Olympic, uberte několik hvězdiček z hodnocení...a jděte se klouzat :-)). Trochu jako konzerva doby s bizarnostmi typu ,,schvalující soudruh", experimenty v podobě průvodce a glosátora Ropotáma, téměř kompletní českou hereckou špičkou, Frankem Zappou na mejdanu s Výběrem, několika vrcholy (dialog Pavlíčka s Kocábem při souboji v bahně, již zmiňovaný Zappa, koncertem v Lucerně...), Luckou Bílou coby hvězdičkou nickou a popisem dlouholeté partnerské hudební spolupráce coby několikaletého manželství... WOW! Nemáme moc lepších hudebních filmů...(11.7.2007)

Těž'ko hodnotitelná taškařice - leč v létech osumdesátých patřil Pražský výběr a pak Výběr k mým (krom brněnského androše :-) nejoblíbenějším českým kapelám. Tak tak. Tak proto... !(23.2.2006)

"Prachy na kulturu nikdy nebyly a nebudou... Ale idea trvá." Zbožňuju filmy, ve kterých města vypadají takhle. Je to stejný špinavý a hravě depresivní dojem jako v topolovinách Žiletky a Sestra, nebo mně to tak aspoň připadá. Krom toho obrazová složka filmu velice vhodně odpovídá zběsilosti hudby a textu. A navíc mám ještě jednu nostalgickou vzpomínku... Moje maminka byla na tomhle filmu v kině, když jsem byla u ní v bříšku, a kvůli tomuhle filmu začala rodit. A od té doby jsem šílená.(8.9.2010)

a to jen proto, že jsem býval skalní...(27.11.2006)

70%. Nejprve bych chtěl zdůraznit, že před tímto filmem jsem od Pražského výběru slyšel jen onen slavný song Pražákům, těm je tu hej a ani přes mé vcelku kladné hodnocení filmu je nehodlám poslouchat. Koncertní části filmu spolu se samotnými písničkami jsou totiž jeho suverénně nejslabší složkou. Pokud ovšem Kocáb neskáče po jevišti a Čok se neksichtí, dá se na to velmi dobře koukat - koncepce mi docela sedla a místy zachází do ještě absurdnějších poloh než o několik let pozdější Zelenkův Visací zámek 1983 - 2007. Závěrečné dohadování nad titulky taky stojí za to, ale kdo je to Frank Zappa? :)(30.7.2009)

Skvěle vybroušená "magoriáda" s Pražským výběrem a spešl hostem Frankem Zappou.(30.1.2010)

• DonPedro

Čtyřmi scénáristy, dvěma režiséry a pocitem svobody odkojený film, který už v roce 1990 nebyl dvakrát čerstvý nám ještě trochu zezelenal a pochyby Michala Pavlíčka zda se Pražskému výběru podaří překročit vlastní stín se naplnily beze zbytku. Zůstalo jen zdravé jádro – kromě hudby i chvályhodná otevřenost v popisu všech těch válek, které mezi muzikanty vypuknou vždycky, když to zrovna neklape.(11.4.2005)

jako dokument vyborne, jako hrany film mizerne(21.3.2005)

Snad jedině pro fanoušky neposlochatelné kapely. Normální člověk se bude zprvu cítit jako Alenka v říši divů, ale po časem se spíše bude dokonale vtělovat do pocitů Američana zajatého Al-kaidou, když na něm klečí a do krku mu špinavý Arab rve tupou rybičku a snaží se mu oddělit hlavu od těla.(1.2.2011)

hudbu Pražského výběru mám hodně rád a písniček je tu až až, ale to není ten hlavní důvod, proč si tenhle film tak cením...podstatné je to netradiční spojení hudebního filmu, dramatu a dokumentu...už v Proč? dokázal Smyczek organicky propojovat rovinu vyprávění s rovinou dokumentární, což dodává filmu na autenticitě a dramatičnosti a zároveň umocňuje a rozšiřuje hlavní téma...v Pražácích jde ještě dál - propojuje rovinu příběhu s rovinou kvazidokumentární ( připravený materiál si hraje na autentický) s dokumentární ( občas umístí nepovedené záběry nebo záběry z přípravy natáčení )...sama poetika filmu může někomu připadat ulítlá...a ona i je, ale pro mne v dobrém smyslu slova - s jistotou jde říct, že se k hudbě Výběru hodí a vyjadřuje nebo doplňuje náladu použitých skladeb...je hravá, dadaistická, ale zároveň ostřejší, dryjáčnická...hlavně je film plný nápadů ( metafora a hyperbol): Kocáb uprostřed obyčejné scény otevře dveře a skočí do vody, následuje potápěčská scéna ( "Chci se nadechnout"), památný souboj v bahně ( "Když jsou v kapele dvě silné individuality, je důležité, aby se spolu dokázaly demokraticky dohodnout"), koncert ve venkovském sále postižený v jednom "poskakujícím" záběru, na jehož konci visí nad Výběrem obrovská - ne rudá, ale černá - hvězda nebo klipové ztvárnění Tatrmana ( napůl policajti-napůl popeláři s holými zadky nahánějí Výběr schovaný v popelnicích)...tyto scény jsou nejen nápadité, ale navíc účelně postihují témata a postavy...ve své podstatě jde o intimní drama třech přátel na pozadí doby...postavy jsou dobře napsané ( vnitřně rozpolcený a přitom trochu sebestředný a panovačný Kocáb, introvertní Pavlíček toužící po klidu a překvapivě citlivý a trpící Čok) a všichni zúčastnění podávají slušné herecké výkony - o to náročenější, že hrají sami sebe a jsou v nadsazené rovině konfrontováni s vlastními životními pocity a problémy - a ten sebemrskačský, očistný tón je z filmu cítit...společně s Kouřem jde o jeden z mála projektů, které se snaží vypořádat s dobou normalizace - zatímco v Kouři je vidět "pouze" šeď a zmar, z Pražáků postupem času dýchá čím dál silnější existenciální tíseň ( viz. hrozivý sen/ představa v závěru, kdy jde Kocáb na kobereček k "Velké kravatě")...Smyczkův pohled přitom není patetický, ale střízlivý ( v závěru filmu se lakonicky ptá zúčstněných: "a k čemu to vlastně všechno bylo, co bude s Výběrem?"), nebojí se i sebeironie ( scéna v hospodě, kde zmlátí Michala Horáčka, který mu nutí podpis Několika vět)...navíc je ten film výborně natočený, hlavně kamera Jana Malíře je vynikající, dynamická, výbojná ( hodně používá ruční kameru) i střízlivě civilní...pro mne výjimečný film(10.8.2010)

Vážil bych si tohoto provokativního snímku ještě víc, kdyby vznikl před rokem 1989. Tím nechci snižovat vzdor a nekonformní postoje členů kapely Pražský výběr během socialistického realismu, ale takovéto bláznivé filmové fantasy by tehdejší režimní cenzura asi těžko rozdejchávala. Kromě výše uvedených jste v jedné roličce mohli poznat dnešního porotce v superstar M.Horáčka.(17.3.2005)

Starej dobrej Pražský Výběr!Výborný projekt!(14.10.2006)

Na české poměry velmi originální hudební "dokument" a troufám si říct, že jeden z nejlepších. Je to zpověď legendárního Pražského výběru z toho, jak s němi bolševický režim zametal. Vše má experimentální nádech se spoustou alegorií. Oceňuji skvělý nápad využít jako průvodce filmu starce Ropotáma, který k Výběru neodmyslitelně patří. Nejvíce mě zaujaly výměny názorů mezi Kocábem a Pavlíčkem, které dnes působí trochu jako předzvěst toho, z čeho se v budoucnu vyklube vzájemná nevraživost. Lucie Bílá zde připomíná páté kolo od vozu, když se zmůže jen na hraní "Člověče, nezlob se" s Čokem a narážku na její čtyřku a pětku (mysleno bujné poprsí zpěvačky), i když se kolem Výběru hodně točila, tak si myslím, že dát ji do filmu neby dobrý nápad, to je snad jediné co bych filmu vytknul. Závěrečnou třešničkou na dortu jsou potom záběry z památného koncertu Výběru z Lucerny a zpívající Zappa s tančícím Pavlíčkem a Kocábem :) Zajímavost: scéna Kocábovy popravy byla natáčená v mauzoleu Klementa Gottwalda.(30.8.2011)

Česká kultová divočina, avšak len pre fanúšikov tejto skupiny a priaznivcov tak nejako divných filmov.(23.4.2011)

09.06.2008: Naprosto stěžejní český hudební film, popisující hnus minulé doby z pohledu jedné z nejoriginálnějších českých kapel osobitým dadistickým stylem.(9.6.2008)

Vynikající dokument o nejlepší české rockové kapele všech dob! Pro fandu nutností a pro ostatní alespoň náhled do tehdejší doby v prostředí rockové hudby.(1.6.2009)

Hodně dobrý hudební dokument o jedné z nejlepších českých kapel. Absence dobrých hereckých výkonů mi vůbec nevadí, protože v tomto filmu podle mě o to vůbec nejde. Zappa je tady skvělej!(10.11.2006)

• Bobšule

V tomto případě jsou mé 2 hvězdičky vyjádřením faktu, že ve mě film nezanechal žádný dojem. Přesněji, matně se mi vybavuje pouze moment, kdy členové kapely jakémusi papalášovi na úřadě vysvětlují, že Pražský Výběr nemůže mít jiného bubeníka, protože by nebyl tak dobrej, jako ten stávající. (Na vysvětlenou, film jsem viděla pouze jednou. Bylo 21.11.1989 a my jsme se spolužáky z gymplu vyrazili na Václavské náměstí, kde jsme si čekání na "odpolední program" krátili v kině Alfa. Hráli zrovna tohle...)(8.3.2009)