Reklama

Reklama

Traffic - Nadvláda gangů

  • USA Traffic (více)
Trailer
USA / Německo, 2000, 147 min (Alternativní 141 min)

Obsahy(1)

Kriminální snímek známého režiséra Stevena Soderbergha vznikl na motivy britského televizního seriálu Traffik z roku 1989. Film se ovšem odehrává na americko-mexické hranici. Tři vzájemně propletené příběhy pojednávají o nikdy nekončícím boji proti drogové mafii. Mexický policista Javier Rodriguez se i navzdory své předvídavosti zaplete s kolegou do války dvou konkurenčních drogových gangů. Předseda amerického protidrogového úřadu Robert Wakefield zjistí, že jeho šestnáctiletá dcera je závislá na tvrdých drogách. Spořádaná panička Helena Ayalová teprve po zatčení svého muže zjistí, že její manžel je jedním z hlavních amerických distributorů drog, dovážených z Mexika… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo o drogách se skvěle budovanou atmosférou a výborným hereckým obsazením (nejlepší samozřejmě Benicio, který je v současnosti podle mě jeden z nejlepších herců své generace, možná tím vůbec nejlepším). Steven Soderberg zkrátka dokáže překvapit, jednou natočí úplnou hovadinu, jednou tak vyjímečný film. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Drogové filmy jsou moje parketa, tak není divu, že i Traffic mě velmi potěšil. Avšak ještě dřív než drogy, udeří do očí roztěkaná ruční kamera se skvěle zvolenými filtry, měnícími se stejně jako se střídá vyprávění jednotlivých příběhů. Příběhů policisty, soudce a manželky drogového dealera, které zdánlivě nemají nic společného, ale spojuje je jedna mohutná pointa - boj proti drogám. Film se divákovi emocionálně nijak nepodbízí a úspěšně se vyhýbá patetičnosti, naopak je velmi reálný. Potěší také výborné výkony tří hlavních představitelů, mezi kterými kral(ovn)uje Catherine Zeta-Jones. Výrazný zápor film nemá, ale jeho jednotlivé části se v celku mohly spojit elegantněji, resp. už jsme to viděli i lépe. 9/10 ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Film natočený na jistě ožehavé téma z prostředí drog a vším s nimi spojeným. Prostředí hranic států Mexika a USA dotváří atmosféru vyprahlého jihu, kde je "jedinou" obživou obchod s drogami. Naštěstí se najdou tací, kteří jsou odhodláni proti tomuto nešvaru bojovat všemi prostředky. A právě toto se podařilo zachytit, řekl bych až dokumentárním způsobem. Vyprávění některých částí děje mi přišlo trochu zdlouhavé a pomalu jsem se začínal nudit. Jenže pak bác, a přšla rána v podobě nějakého nečekaného zvratu a já byl opět nadšený. Takže by možná neuškodilo film zkrátit, ale na druhou stranu by se nedostalo tolik prostoru na takové množství postav, které své role hrají opravdu věrohodně. Takže, být přívržencem filmů tohoto žánru, neváhal bych s absolutoriem, ale z důvodů popsaných výše "jen" 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Drogy, zbrane, mafie, kto je sviňa, prežije! S tematikou točiacou sa okolo drog, s thrillerovým spracovaním, určite asi najoriginálnejší námet, najlepšie spracovanie a najdôveryhodnejšie prevedenie z palety hercov, filmových stars, ktoré by stačili na štyri plnohodnotné filmy. Na Sodenbergha a jeho fajnšmekrovský casting sa bude ešte dlhé roky spomínať. Takúto plejádu hviezd nevidíte ani na odovzdávaní cien Akadémie. Troj-dejová línia vo vizuálnej peckovej verzii, kde každá príbehová línia predstavuje samostatnú jednotku drogového priemyslu, je strhujúca. Distribúcia, predaj, konzumácia. To všetko skvelo skombinované, podobne ako pecky od Ińárritu. 100%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Realita srší z obrazovky. Najviac prekvapila Catherine Zeta-Jones. Najviac potešil Del Toro, najlepší bol Douglas. Kamera a strih skvelo zapasovali k téme, no tu ide v prvom rade o postavy a ich "ozajstný" život. Soderbergh natočil aj lepšie veci, ale touto témou a spracovaním skrátka musel zabodovať... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (36)

  • Během prvního dne natáčení filmového debutu Soderbergha Sex, lži a video (1989) dostal od producentů telegram, ve kterém stálo, že slyšeli, že by neuměl řídit ani dopravu (couldn't direct traffic). O dvanáct let později, dostal Soderbergh Oscara za natočení filmu s názvem Traffic. (don corleone)
  • V původní verzi filmu bylo zmíněno, že Caroline a její kamarádi chodí do školy Cincinnati Country Day. Tato škola po uvedení filmu proti asociaci svého jména ve spojení s drogami ostře protestovala a proto byla zmínka o škole vynechána v DVD verzi filmu. (don corleone)
  • Scéna, ve které jede Michael Douglas na hranici Kalifornie, byla natočená opravdu v hraničním městě Tijuana. Obraz a zvuk je v této scéně nekvalitní proto, že se nepočítalo s tím, že by scéna ve filmu nakonec zůstala. Douglas se začal vyptávat mimo scénář Rudyho M. Camacha na situaci kolem drog, přičemž Camacho byl v té době skutečným pohraničním policistou. Steven Soderbergh scénu natáčel na ruční kameru a modlil se, aby ho pohraničník neoslovil jako pana Douglase. (don corleone)

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

06.01.2017

Akční thriller Triple Frontier se dere na velké plátno už řadu let. Původně ho chystala Kathryn Bigelow, teď se ale drogových gangů, které operují na hranici mezi Paraguayí, Argentinou a Brazílií,… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Reklama

Reklama