Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Takoví Dannyho Parťáci po česku. Nejezdí sice v limuzínách, nenosí Armaniho a život jim občas uštědří dobře mířený kopanec do zadnice. Tím spíš jsou ale sympatičtější tuzemskému divákovi, který je navíc schopen "ocenit" lehce sametovou poetiku, která je z filmu cítit. Buddies Vaculík, Tofi a spol. jsou z kategorie obyčejných hrdinů, kterým prostě nelze nefandit. Díky Soukupově dynamické režii si film drží tempo a útočí na publikum sérií velmi vtipně vypointovaných situací (prof. Syřiště forever). Nepředstírá žádnou hloubku, jeho jedinou přiznanou ambicí je prostě bavit. V mém případě se mu to povedlo (i opakovaně). IMHO jeden z mála českých filmů, který dokázal trefit onen kouzelný osmdesátkový feeling. S přibývajícími léty nezrezavěl, naopak chytil jakousi zvláštní patinu. Totéž platí o soundtracku. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

A já bláhová jsem si doteď myslela, že "Dávej, ber" je další hitovka Michala Davida... tady už není Vaculík ten roztomilý lamač dívčích srdcí, s Tofim ale vytvořili sympatickou dvojku mladíků, kteří byli podvedeni a se svými protivníky dokázali parádně zatočit. Nejlepší byly scény kolem pana kunsthistorika a jeho nábytku :). ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík vytvořili na plátně nejednou skutečné raubířské přátelství, aby za znění písní Michala Davida, pod režijní taktovkou ještě svéprávného Soukupa doháněli davy socialistických diváků k smíchu i k pláči. První díl Kamaráda do deště nezestárl a i přes jisté úsměvné situace vyplývající spíše z nostalgie na dobu téměř před dvěma desítkama let minulou jde stále o skvělou zábavu. Porevoluční druhý díl již naopak trpí všemi „tesnoporevolučními„ nešvary. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Film je jasným důkazem, jak malý český člověk dokáže vyniknout i navzdory šedi průměrnosti. Někdo v tom umí zkrátka chodit. Konkrétně pan Kadlec se zeťákem, doplatili na to však nevinní. Sagiho s Lukášem namočili do pěkné bryndy, dostali je do kolotoče shánění peněz, jak jinak než pokoutnou cestou. Úkázka lichvy jak vyšitá. Velká náhoda byla, jak Sagi přišel na souvislost se svým přepadením. Pan Kadlec ztratil útržek složenky na vyšší částku a Sagi si to samozřejmě dal dohromady a už to jelo. S Lukášem jsou to chytří hoši a rychlá rota v jednom. Pěkně jim to nandali. Ivan Vyskočil jako kunsthistorik Syřiště zabodoval. A Jiří Langmajer tam měl trapný štěk. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné... nijak napínavé taky ne, spíš se člověk usměje, když někoho podvedou, nad tím, jak lidi dokážou být blbí. Film je to na tu dobu opravdu v pohodě, akorát co mi lezlo krkem a to dost, to byla ta hudba. Naštěstí mi ale nezkazila dojem z celého filmu, takže celkově to hodnotím jako slušný nadprůměr! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Píseň Dávej ber (1988) nazpívali původně Sagvan Tofi (Michal) a Lukáš Vaculík (Tomáš). Producentům se ale nezdál zpěv Lukáše Vaculíka a jeho hlas byl z výsledné verze písně nakonec odebrán, takže zpívá pouze Sagvan Tofi. (Lajty)
  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "Keď som začal Kamaráta do dažďa pripravovať, potreboval som k zloduchovi Kadlecovi, ktorého hral Karel Augusta, spoločníka rovnakého razenia. Našiel som ho v Bratislave a volal sa Andrej Hryc (Bureš) .Bol to talentovaný herec a v tom čase trochu fanfarón. Spomínam na nočné natáčanie na Vinohradskej triede v Prahe, kde Andrej jazdil pred kamerou so škodovkou a začal trochu blbnúť. Hoci bola ulica čiastočne uzavretá, stále tu bola v protismere prevádzka a on začal medzi zábermi robiť v plnej rýchlosti šmyky pred vtedajším Radiopalácom. Našťastie k žiadnemu problému nedošlo, ale musel som ho vtedy usmerniť." (Raccoon.city)
  • „Byl to vůbec první žánr akčního filmu pro mladé publikum, který se u nás natočil. Psali jsme ho přímo na tělo Sagvanovi a Lukymu. Scénář se musel schvalovat na vnitru, kde k němu měli ideologické výhrady. Říkali, že to zpracování kazí mládež. Nicméně film se podařilo natočit a byl to trhák,“ uvedl režisér filmu Jaroslav Soukup. (SONY_)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama