Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

topi 

všechny recenze uživatele

Poslední dobrej film od Jaroslava Soukupa. Pak už odešel mimo koukatelnou filmařinu. Svatba upírů má skvělé herecké obsazení - Viktor Preiss jako hrabě je geniální, Iveta Bartošová jako hraběnka je okouzlující. A hlavně Petr Nárožný jako Richardův (Rudolf Hrušínský) strýček je luxusní postava. A ještě Luděk Kopřiva, jako odborník v teorii o upírech - " Jdeme je zmasakrovat!! " A do toho všeho nádherná atmosféra Prahy 18. století! Poslední filmová role Zdeňka Řehoře (mnich). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Půjdu proti všem co tu nadávají na Soukupa. Mám totiž pocit, že tu hodnotí jeho dílo jako celek, jenže zde je řeč o konkrétním filmu. Ačkoliv ani mně jeho tvorba nepřipadá nějak zázračná a nejmladšího Hrušínského také moc nemusím, Svatba upírů je prostě skvělá. Hodně tomu pomohli herci, evidentně si natáčení užívali. Pokud je Karel Heřmánek nejlepším filmovým Luciferem a Josef Dvořák nejlepším pohádkovým vodníkem, pak Viktor Preiss je stopro nejlepším naším upírem! Všichni hráli skvěle a nemá cenu je tu jmenovitě hodnotit. I ta Džambulka tehdy ještě vypadala k světu byť už tehdy byla dabovaná.. :-). Velmi se mi líbila ta barokní atmosféra, konec konců osmnácté století bylo obdobím kdy u nás upírské a čarodějnické mánie dostoupily vrcholu. Staré a židovské město poskytlo ideální kulisy upírské Praze. Takže ať si tu někdo mává odpady, já dávám 4 svěcené střibrné kule ! * * * * ()

Reklama

Elin odpad!

všechny recenze uživatele

Tak takhle teda ne. Filmy mám rád a vždy se na nich snažím najít alespoň něco dobrého. Ale ať jsem se snažil, jak jsem se snažil, tady jsem nenašel ani „fň“. Katastrofa, ze které pryští blbost a nekonečná nuda z každého záběru mě donutila sáhnout až na samé dno hodnotícího žebříčku. Vhodné snad jen k promítání v „hotelu“ Sing-Sing. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Soukup se vrací do minulosti a dokazuje, že tohle umí. Stejně jako snímek Divoká srdce, má i SVATBA prakticky dokonale podchycenou atmosféru doby. Temná Praha 18.století zde funguje výborně. Postavy, jako Táborského sluha Fridrich, či Řehořův potulný Mnich, podporují autenticitu doby velmi silně. Osobně mi nic nenarušuje ani romantická část. Naopak, její množství je zcela stravitelné a v kontrastu s perfektním humorem, píši tedy o humoru dle Nárožného, ne o Soukupovo přehnanostech, které se ani tomuto snímku nevyhýbají (Upír homosexuál Vladimíra Marka), je vyváženost těchto žánrů zdařilá. Bez nadsázky mohou oba protagonisté zaláskované části mluvit o svých životních rolích. Část hororová je také velmi povedená. Vlastně příběh plukovníka Degendorfa by mohl být vynikajícím námětem k čistě hororovému zpracování. Výborné herectví, hudba i režie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se na tehle film rád podívám i po letech a některé scény mne stále pobaví (česnek, ples) a i té Ivetce to tehdy slušelo, a taky vzpomenu, jak jsem jako mladičký novinář byl dvakrát na natáčení kvůlivá reportáži (a jednou se svou tehdejší slečnou), tak dávám čtyři hvězdičky. Popravdě mi to přijde i zábavnější než Polanského Ples upírů a Soukup dokázal využít lokality nejen pražské podobně jako v Romanetu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • Viktor Preiss ve filmu prohlásí: „Buďte rádi, že nežijete v Transylvánii. Hrabě Polanski mi vyprávěl, že za rok tam vysáli jediného ubohého dřevorubce.“ Jedná se o odkaz na režiséra filmu Ples upírů (1967), Romana Polańského. (mjech)

Reklama

Reklama