Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (633)

zputnik 

všechny recenze uživatele

U snímku TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI jsem hned několikrát (tj. vcelku často) myslel na ono příslovečné "Slepý vede slepého." Snímek si (prý) na jedné straně dělá ambice upozornit na nevkusnou míru násilí v médiích, ale na straně druhé předkládá násilí v takovém množství, že jsem se během filmu nemohl zbavit pocitu, že "zloděj" s lupem na zádech a škraboškou na obličeji křičí: "Chyťte zloděje." Po formální stránce se musí filmu uznat jeho zběsilý spád a akčnost. Do značné míry k tomu napomáhá "klipovitost" tohoto snímku. Zároveň je však tato "klipovitost" (a především pestrost a "různobarevnost" těchto klipů) až jaksi přetažena a výsledný dojem z filmu je zbytečně rušen. Shrnuto a podtrženo: pokud jsem si během sledování neustále "mlel mantru": "Jde o satiru, jde o satiru, jde o satiru...", tak uznávám zajímavou myšlenku i zpracování... a dávám 3 hvězdičky. Pokud bych však měl připustit "vážně míněné záměry" při natáčení, pak by tento film u mě propadl (a nezachránilo by to ani ono zpracování). Jsem totiž příliš vzdálen "staré škole", které nevadily ve filmu morální apely; stejně tak jsem však příliš vzdálen "nové škole", která jaksi vydává špatné za "dobré". ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Televize a média se stala něčím tak odporným a špinavým, zároveň však vysoce korektním a uhlazeným až začala groteskně odrážet to čemu říkáme život. Stone to v ZABIJÁCÍCH dotahuje do takového extrému, aby i ten nejblbější balík z Texasu poznal, že to rozhodně není v pořádku. Lidská mysl je chorá a to nejčistší co se v člověku skrývá je.... ()

Reklama

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Děsivá psycho záležitost, do které není radno se zadívat. Oliver Stone vypráví příběh Mickeyho a Mallory nekonvenčním způsobem, dokáže vyprávět i pocity a zarývá se do mozku nebohého diváka. Zejména doporučuji režisérský sestřih, který vyšel v zahraničí na DVD. Tam teprve uvidíte, co je to násilný film a možná vás překvapí i zcela nový konec. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se strasne moc tesil, ale bal jsem se, abych nebyl zklamanej, coz se nastesti nestalo. Je videt, ze scenar psal Quentin Tarantino. V podstate od prvni minuty se strhne neskutecnej masakr, kterej polevi jen na dvou mistech. Je to scena s Indianem (mozna krapet zbytecna) a pak pauza od zacatku pobytu ve vezeni, po Mickeyho vtipek, ale tahle pauza neni narozdil od Indiana otravna, protoze Tommy Lee Jones ma slusny kecy, spolu se slusnym Tomem Sizemorem. Mimochodem Mickeyho vtipek je naprosto dokonalej. Tenhle film je naprosto neskutecnej masakr, Mickey s Mallory za tu chvily, co jsou spolu, zmasakrujou neskutecny mnozstvi postav, do toho hraje naprosto uchvatna hudba a kamera, to je proste tezky psycho, to sem jeste nevidel nic podobnyho. Herci jsou vynikajici, Woody Harrelson (Podle me by byl Woody skvelej Hitman.) a Juliette Lewis hrajou naprosto dokonale a kdyz se do toho prida psychopatickej Tommy Lee Jones a do toho jeste chytne Robert Downey Jr. rapl, tak to proste nema chybu, neco takovyho jsem snad jeste nevidel. Oliver Stone se vykaslal na veskery pravidla a natocil fenomenalni krvavou jizdu se skvelym zaverem a nezapomnel dat do filmu neco cernyho humoru, ktera by, diky otevrenymu konci, mohla mit klidne pokracovani. "Oni nejsou silenci, znaji rozdil mezi dobrem a zlem, ale je jim to fuk." ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že tento film nieje poriadne svižná jazda od začiatku až do konca. Na druhú stranu sa tiež jedná dejovo o jednu veľkú zlátaninu, takže z filmu celkovo až tak veľmi nemám. Zároveň nie som veľkým milovníkom všelijakých psychadelických scén a vyhulených výjavov. Napriek zbesilému tempu, nekompromisne brutálnym scénam, je film obsahovo trochu prázdny. Tak neviem. Mne síce také násilie vo filmoch nevadí, ale toto mi prišlo už ako skôr pohŕdanie ľuďmi. To je jedna vec. Druhá je štýl natočenia. Vyložene mi vadili toľkokrát opakujúce sa čiernobiele zábery a smršť strihov. Tiež dejovo nič moc, začalo ma to baviť až od druhej polovice. Snáď jediné klady sú postavy. Inak sa vyložene jedná o jasne priemerný snímok, ktorý veľa neponúkne. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Trent Reznor z Nine Inch Nails byl přítomný na zkušebním promítání filmu a líbil se mu tak moc, že se sám nabídnul Stonovi, že by se chtěl podílet na soundtracku. Údajně viděl film 50krát po sobě, aby se dostal do té správné nálady pro mixování. (don corleone)
  • Republikánský senátor Bob Dole se veřejně angažoval v zakázání filmu kvůli propagaci násílí. Stál za velkou kampaní, která film provázela. Později přiznal, že fillm nikdy neviděl. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama