Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi : "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Jarda - Standův bratr ho učí jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu kde Olinka bydlí - každá poznala ten okamžik trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkáníVšichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z Brněnské televizní inscenace z úvodu filmu "V Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží" nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.

Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Až se skoro stýdím, že mě poměrně zaujal film, který je téměř celý o sexu a nezastaví se i před dost choulostivým humorem. Ale Nuda v Brně je poměrně ukáz a něco co se v porevoluční české kinematografii jen tak nevidí. Zajímavá je určitě retro stylizace, návaznosti na šedesátkovou Novou vlnu ale zároveň vlastní osobitá poetika, drzost, výpověď a vtipy i na současné záležitosti (dokonce I Az kvíz, haha.) A silné panoptikum podivných postav, které dohromady vytváří výrazně absurdní humor, který mi ale dokázal sednout a pobavit. Je fajn vidět třeba takového Miroslava Donutila v podobné svěží polože. Ovšem především Jan Budař zde obdržel skvělou úlohu zaostalého Standy se kterou si poradil naprosto dokonale. Každá jeho věta je vtipná, už jenom tím, jak ji podá. Už jenom představa, že takovou osobu čeká milostný večer je humorná. Když k tomu tedy konečně dojde a Standa se ocitá se svou milou v bytečku (a divák sleduje i další milostné peripetie ostatních neméně svérazných postav) nastala podívaná, u které jsem se mnohdy ani smíchy nestačil nadechovat a všechny ty absurdní motivy pochytávat. Fakt mě to cele dost bavilo. V poslední dvacetiminutovce mě ale smích poměrně dost přešel a byl jsem zaražen až depresivním význěním, které vyvrcholilo předpovězenéým umrtím jedné z hlavní postav a šílenstvím Olinčiny maminky. Že by Nuda pod povrchem skrývála lehké drama o samých životních ztroskotancích? Ale určitě jsem se celkem dobře pobavil, zaujmul i si nechal lehce zamrazit.  A prozradím, že něco zde přece jen dopadlo alespoň trochu dobře. Jinak, jak mi v současné době nesedí Richard Krajčo a jeho tvorba, tak zde jsem si jenom potvrdil, že dříve to byla jiná...Skvělé podal  vsuvky vypravěče a taky zazpíval píseň ,,Všechno se stane dneska v noci.´´ A speciální pochvala i pro Martina Pechláta! Strašně se mi líbilo, jak namachrovaně a znuděně ty rady jeho brácha podával.:D No, musí se to vidět... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Viděn poprvé není tento film zdaleka tak zajímavý jako napodruhé či napotřetí. Nevím, není-li i tohle rafinovaný úmysl tvůrců, ale ať ano či nikoli, skvěle to harmonuje s tématem filmu. Stejně jako nervozita, trapnost, nepolapitelnost či spousty zbytečných řečí... Zajímavý je Morávkův režijní přístup. Zatímco film většinou usiluje o nestylizovanost a autenticitu, divadlo je a nutně musí být stylizované. Herci mluví nejen nepřirozeně nahlas, ale také víc než by se v běžném životě slušelo, mají zbytečně veliká gesta a vždycky je obklopují kulisy. Film není divadlo a Morávek to dobře ví. Jeho filmová omezení jsou jiného druhu, ale fungují stejně spolehlivě. Nebarevnost, dialogičnost, nadsázka. Také zájem o detail. Morávek si totiž ve filmu užívá přesně toho, co v divadle nemůže. Za všechny třeba odraz nápisu BRNO ve slunečních brýlích, detailu krájených rohlíků, smažených řízků či pohledu klíčovou dírkou... Bohužel, pro nepřipraveného diváka je to všechno možná až moc veliká porce jinakosti. Sama nebarevnost je už dnes natolik "divná", že může hodně lidí odradit. (jak dokazují i mnohé ohlasy zde) Ne že by mělo smysl vkládat na úvod "instruktážní film" či "varování nelaskavému diváku", ale možná by nebylo úplně od věci nezahazovat docela pozornost těch, kteří přišli do kina omylem nebo náhodou, i když... léčba šokem je prý v některých případech účinnou terapií ;o) Zajímavé komentáře: dewy, francis, Richie666, numi ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Název Nuda v Brně a jeho podtitul „komedie navzdory osudu“ jsou zároveň takovou minirecenzí filmu. Zvlášť podtitul vypovídá mnohé. Když k tomu připočítáte ještě ten symbolický rohlík na obalu nosiče s filmem, pak snad nemusím kromě mého názoru už nic víc psát. Tak tedy: Nuda v Brně je pro mě velkým překvapením. Zejména v první polovině jsem se řehtal jak blázen. Inu české „prcičky“ (americké jsem neviděl) mají ten správný šmrnc, nápad, myšlenku, možná i poselství, vtip (místy trochu černý), zajímavé herce, režijní nápady (prolínání záběrů „různých“ rohlíků) arohlík ;-) ()

depony 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se jednalo o film s názvem Nuda v Brně, rozhodně jsem se během promítání nenudil. Pravda, v obecenstvu seděla většina herců, kteří v tom hráli, i režisér Morávek se zde vyskytoval. Podpora hereckých kolegů byla někdy až přemrštěná, ale už dlouho jsem se nezasmál u českého filmu, jako u tohoto. Stálo to za to. PS: Standa pochází z Hluboček:)) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tohle byl hodně JINÝ film, stejně jako snad všechno, co (nebo kdo) se v něm objevuje....a tentokrát jsem se s tím moc nesrovnal...po pravdě řečeno, zasmál jsem se jen "zkurveným rozjezdům" a to ještě jen proto, že s podobnými týpky jako byl Miroslav Donutil (mimochodem hodně kvalitní výkon) mám z oněch rozjezdů, jako asi každý kdo tenhle fenomenální institut aspoň jednou využil, bohaté zkušenosti... Možná to na mě bylo až moc "inteligentní"...subjektivní plus za "Ríšu se sametovým hlasem". ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení bylo přerušeno na jeden den kvůli svatbě Pavla Lišky, kterou oslavil na farmě u Bolka Polívky v Olšanech. Po třech dnech slavení se štáb vrátil k natáčení, nicméně zjistili, že hlavní kameraman se tak opil, že celou svatbu zaznamenal na zbylí filmový materiál určený pro film. Štáb tak musel prosit o nový. (Ukko)
  • Ve scéně, kdy jde opilý Miroslav Norbacher (Miroslav Donutil) tunelem, vzpomíná na scénu se žárovkou v puse a komentuje ji slovy: "Ty vole, Láďo, kdes na tom byl?" což je narážka na scenáristu a režiséra filmu Vladimíra Morávka. (Marten77)
  • Po třech dnech natáčení filmu ukončila jídelna stravující herce z finančních důvodů svoji činnost. Herci tak byli dlouhou dobu odkázání pouze na rohlíky s máslem a sýrem. (Ukko)

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Reklama

Reklama