Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (766)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpopulárnějších českých KOMEDIÍ? No, začínám silně pochybovat o duševním zdraví našeho národa. Na stará kolena jsem se rozhodla, že si teda "Slunce, seno" konečně pustím, když to všichni tak vychvalují a vynášejí do nebes. Není to ale ani vtipné, ani plné hlášek, ze srdce jsem se zasmála přesně jednou (zpívající vesničanky a zpívající pionýři), možná to je pravdivé, ale asi to spíš vypovídá o vkusu českého národa. Nemůžu soudit, jak vypadal před pětadvaceti lety život na vesnici, pokud ale opravdu tak, jak si ho představuje pan Troška, tak jsem teda ještě o 100% šťastnější, že žiju ve městě. 2* dávám proto, abych si nechala ještě nějakou sestupnou rezervu pro to, co přijde v druhém a třetím díle. Jsem asi masochista, ale hodlám to shlédnout celé. ___ Update: na třetí díl jsem odvahu už nedostala. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento film považuji za to nejlepší, co Troška natočil. Až je s podivem a nechce se tomu věřit, že to byl právě on, co dokázal zrežírovat jednu z nejzábavnějších českých komedií. Dá se říci, že udělal z hodně tzv. neherců v 80. letech minul. století mediální hvězdy, i když ty mohou litovat, že se takováto suprová letní komedie nenatočila v dnešní době, neboť by z tzv. neherců byly úplné „celebrity“ probírané v bulváru. A zpět k filmu. Velmi zajímavý děj. Na vesničku přijíždí student vysoké školy Šimon, ketrý si chce prověřit v praxi svůj experiment. Myslí si totiž, že když kravám v JZD pustí hudbu, tak se zvýší dojivost. Nakonec to dopadlo tak, že mu to vyšlo. Herecké i neherecké výkony jsou přímo excelentní, ač toto slovo velmi nerad používám, tak zde udělám výjimku, protože vím, že tato komedie si to opravdu zaslouží. Vyskytují se zde suprové hlášky, které už zlidověly. Vždycky, když je v TV repríza, tak se rád, alespoň na kousek podívám. Už jen hned na začátku filmu se budete za břicho popadat. Student šimon přijíždí do malé vísky Hoštic vlakem a průvodčí křičí: Hoštice, nezastavujem, vystupte si, nezastavujem, měli bysme zpoždění. Dále se mi líbila „zpívající“ Jiřina Jirásková, která zpěvěm předpovídala počasí. Nezapomenutelný byl také faráž Otík v podání Luďka Kopřivy a jeho „spolupracovnice“ v čele s Kelišovou. Samozřejmě nejde zapomenout na rodinu Škopkovu v čele s vynikající a nezapomenutelnou Helenou Růžičkovou a rodinu Konopníkovu. Pokračování Slunce, seno a pár facek považuji za skoro stejně povedenou komedii, která mě baví dodnes. Bohužel 3. pokračování Slunce, seno, erotika kazí dojem z předešlých dvou. To už Troška točit neměl, i když nápad tam byl taky zajímavý. Vzít obyvatele na zájezd do Itálie, ale moc se mi to a nejen mě nelíbilo. Nedávno jsem se dozvěděl, že měl Troška v šuplíku přichystán 4. díl, který se měl jmenovat Slunce, seno a ufoni. Měl být o tom, že mimozemšťané unesou starou babku Škopkovou včetně její postele. Bohužel se natáčení neuskutečnilo, neboť v letech 1996-1999 zemřelo hodně herců, včetně staré Škopkové v podání „Báby Tutovky“ Valerie Kaplanové. Zdá se to opravdu neuvěřitelné, ale každé léto běží tato trilogie v TV a drží si velmi vysokou sledovanost. Je schopna porazit i nějaké USA trháky a to už je co říct. Úvodní melodie mě z paměti nezmizí do smrti. Tak jako zimu bez Mrazíka, tak si léto nedovedu představit bez Slunce, sena.... ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Trilogii Slunce, seno, ... (přinejmenším jedničku a dvojku) má český divák buď opravdu rád, nebo ji s velkým opovržením disuje jako velkou část Troškovy tvorby. "Jahodová" jednička (paradoxně bez jakýkolich jahod) mě z celé trilogie baví nejvíce - zkrátka se jedná o první část, kde většina humorných a ryze "troškovitých" scén funguje. V podstatě se jedná o velkou studnici dnes již zlidovělých hlášek a humorných sekvencí, které mají často blízko k absurditě. Jak už jsem zmínil, Troškova karikatura - ať už nadnesená nebo čistě upřímná - vesnického života neosloví sice každého, nicméně já se jednou za čas rád vydám do onoho parného léta v Hošticích - za ráznou Škopkovou, uječenou Blaženou, intrikánskou Milunou, místními drbnami, kouzelným dědečkem a mnohými dalšími (polo)šílenými postavičkami. ()

StevenW. 

všechny recenze uživatele

Zlatej šíp když slunce vyšle do polí,rozpálí zem chladnou, jahody když sládnou.Jehličím a senem voní okolí,to je léto co mám rád.Když má léto grády, když je správnej hic.Holky nás maj rády, my je o to víc.Troška něžný lásky nikdy neškodí,v trávě ani v jahodí.Když má léto grády, zem je blažená,vzhůru kamarádi k holkám do sena.Krásnej vzhled je rázem na ten boží svět,zemskej ráj to napohled.Slunce zář když mrakům karty zamíchá,ležím vedle tebe pod blankytným nebem. Dotýkám se tě a štěstím nedýchám,to je léto co mám rád.A proto: Když má léto grády, zem je blažená.Vzhůru kamarádi k holkám do sena.Na zázračný mládí můžeme si hrát,to je léto, co mám rád.:-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Troško, kde byly ty jahody sakra ? Jinak jako odreagovačka dobrý i po letech se mnoha vtipům zasměju. Starej Škopek rozvalenej na gauči s lahváčem kontra zamilvanej fešák s Angeliky versus plačíčí Helenka u televize, no to je přece výborný !! Krásná Blažena, která mně jako malýho kluka celkem rajcla, jen jsem ještě tenkrát nevěděl že mě rajcla. Pohodová letní atmosféra a příjemné buranství s přehledem přebijí nic moc příběh. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (75)

  • Kvôli nedostatku peňazí bola maskérňa pre hercov na prvom poschodí požiarnej zbrojnice v Hošticích u Volyňe a vodu si nosili vo vedrách. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama