Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (75)

  • „Na místo natáčení, do Hoštic, nás vozili autobusem. Řidič jezdil rychle a jednou v serpentinách začal předjíždět. V tom se proti nám vyřítil náklaďák. Já seděl úplně vzadu, v poslední chvíli jsem se chytil opěradla. Následovat náraz, přední sklo se vysypalo. Je zázrak, že se nikomu nic nestalo, až na drobné pohmožděniny. Helena Růžičková (Škopková) měla naražený loket, někdo rozseknuté obočí. Ale celkově to skončilo dobře,“ vzpomínal v rozhovoru z roku 2023 Pavel Kikinčuk (Šimon). (rakovnik)
  • Ve filmu zaznívá replika: „Panenko Maria Podsrpenská, vidíš to?“ Poutní kostel Panny Marie Bolestné na Podsrpu je barokní římskokatolický poutní kostel, jenž se nachází na jihovýchodním okraji Strakonic v místní části Podsrp (součást Předních Ptákovic). Kostel je od filmových Hoštic vzdálen 13 kilometrů. (sator)
  • Představitelka mámy Škopkové, Marie Pilátová, si natáčením vydělala pouhých deset tisíc korun. Jednou prohlásila, že se s ní mezi natáčením Helena Růžičková nechtěla bavit. Prý se povyšovala a neherce mezi sebe a své kolegy nezvala. Zato mužské herecké osazenstvo prý bylo samý vtip a bylo mu jedno, jestli se jedná o hvězdu nebo vesničanku. (HawkeyP)
  • Na začátku filmu, asi v desáté minutě, kdy jde Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) po pěšině k budově JZD, a také ke konci filmu, lze zaslechnout melodii, která je známá z filmu Tenkrát na Západě (1968). Píseň od Ennia Morriconeho s názvem "Adio Cheyenne" hraje ve scéně, kdy na konci filmu postava Cheyenna (Jason Robards) umírá. (Kirman)
  • Ve vyprávění spoluautora scénáře Petra Markova zaznělo, že si zástupci Československých státních drah stěžovali generálnímu řediteli Barrandova, že nikde v ČSSR nejezdí vlak, kde by pasažéři byli nuceni si přesedat, aby se nepřevrátil. (sator)
  • Ve scéně, kdy je Škopková (Helena Růžičková) na hřbitově a chystá se na mši do kostela, lze zaslechnout píseň z kostela na varhany. Tuto píseň zahrál sám Zdeněk Troška, který je svou hrou na varhany znám. (Lajty)
  • Herci byli instruováni, aby neartikulovali jako na divadle, ale mluvili "lidově". Zato měli dodržovat daný text, protože postavy byly inspirovány postavami skutečnými a Troška věděl, co a jak by v dané situaci asi řekly. (Lajty)
  • Film vznikl náhodou. Podnětem se stala situace na každoroční schůzi na Barrandově, kde Zdeněk Troška vyřkl námitku „proč dovážíme italské komedie, když si je můžem natočit sami“. Tehdejší ředitel mu odpověděl, at tedy nějakou natočí. [Zdroj: Rozmarná léta filmu] (M.B)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama